Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od jakiegoś (dłuższego) czasu, męczy mnie zagadnienie sztucznej inteligencji. Chciałbym to zrozumieć i nauczyć się całego tematu. Znalazłem już trochę źródeł, jednak nie wiem od czego zacząć, jeśli ktoś już coś więcej ruszał, może podzieli się od czego najlepiej zacząć. Jeśli chodzi o wiedzę z maty to nie jest źle (chyba), algebra i analiza matematyczna i matematyka dyskretna są mi znane ze studiów. Jeśli chodzi dalej o programowanie to jestem programistą więc z tym problemu nie ma. Chyba że jest jakiś język w którym się poleca pisać tego typu aplikacje ze względu na istniejące biblioteki czy jakiś specjalistyczny język typu Prolog?
Prolog jest bardziej do systemów ekspertowych jeżeli się nie mylę.
Sztuczna inteligencja to rozległy temat, chyba powinieneś wybrać jakąś część na początek.
Ja bym właśnie polecił rozpocząć od wspomnianych wyżej systemów ekspertowych. Sprawa dosyć prosta, więc szybko będziesz chciał czegoś więcej. Kolejny krok to algorytmy genetyczne. Tutaj już mamy nieco różnorodności. Wiele różnych metod selekcji, krzyżowania, mutacje, algorytmy ze zmienną liczebnością populacji, dobieranie odpowiedniej funkcji dopasowania. Ja skończyłem mniej więcej na tym etapie, ale dalej to już chyba pozostają jedynie sztuczne sieci neuronowe.
Tak właśnie chyba zrobię ;-) Ale najpierw i tak czekają mnie podstawy matematyczne do tego wszystkiego, no i oczywiście jeśli bym chciał to wszystko wcisnąć w robota to elektronika i mechanika, no ale cóż, dam radę ;-)
W tym semestrze miałem Si jako kurs na uczelni.. generalnie to mieliśmy zagadanienia wspomnianych już ES, Sieci neuronowych, metaheurystyk + inżynieria wiedzy (metody reprezentacji wiedzy).
Jeśli chcesz to mogę podrzucić Ci slajdy mojej Pani Profesor którą naprawdę cenię za wiedzę :)
Jeśli jest możliwość, to także chętnie zapoznałbym się z tymi slajdami ;)
Jasne.. wrzucę je w 1 pdf i podrzucę na forum :)
Moje wykłady ze Sztucznej inteligencji: http://rapidshare.com/files/401411207/SI.tar.html
Nazwa Rozmiar Zmodyfikowano Plik grafy2.pdf 392.9KB 14 październik 2009, 18:24 Plik grafy_kolorowanie.PDF 328KB 14 październik 2009, 18:25 Plik grafy_podstawy.PDF 1.6MB 14 październik 2009, 18:23 Plik gry_ekstensywne.PDF 1.1MB 14 październik 2009, 18:28 Plik gry_macierzowe.PDF 241.4KB 14 październik 2009, 18:27 Plik przeplywy.PDF 206.8KB 14 październik 2009, 18:26 Plik sieci_neuronowe_1.pdf 569.9KB 14 październik 2009, 18:33 Plik sieci_neuronowe_2.pdf 354.7KB 14 październik 2009, 18:33
Więcej nie chciało mi się już szukać. Jakieś laborki i ebooki na egzamin miałem. Jakby komuś bardzo zależało to mogę poszukać.
Dzięki bardzo!
skotx napisał(-a):
Więcej nie chciało mi się już szukać. Jakieś laborki i ebooki na egzamin miałem. Jakby komuś bardzo zależało to mogę poszukać.
Jeśli o mnie chodzi to jeśli nie będziesz miał co robić to możesz sobie o tym wątku przypomnieć ;-)