Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Witam,
Zainstalowam kde-i18n-pl ale po tym nie wyswietlaja sie polskie litery takie jak:ż,ź,ą ,ę.
Sa na ich miejscu male kwadraciki.
Prosze o porade
Zbigniew

wieczny student

Zbychu, zainstaluj sobie jakąś czcionkę z polskimi literkami. Osobiście polecam czcionki z windy.

Ojciec Założyciel
jak kolega pisze zainstaluj msttcorefonts i zrestartuj X-y
Użytkownik

Hmm, ja mam ten sam problem, tyle, że z Xterm. X'y i terminal nie mają problemów, natomiast Xterm nie wyświetla niektórych polonek :]

wieczny student

bo xterm używa czcionki maszynowej. To normalne, musisz sobie zainstalować polską czcionkę maszynową.

Ojciec Założyciel
I znowu się kłania zainstalowanie msttcorefonts, które zawierają "curier" - polską czcionkę maszynową

wieczny student

Kurczę, Bodzio, ja nie zainstalowałem msttcorefonts a i tak mam ogonki. Ale to chyba wina używania windy i wszystko robię od du.y strony

Moderator

Ja tez dolaczam sie do tego problemu, kiedys bylo ok ale teraz mam podobnie zamiast niektorych polskich literek mam kwadraciki, mam zainstalowane msttcorefonts, kde-i18n-pl, xfonts-biznet*, we wszystkich plikach mam ustrawione jezyk polski no i nie dziala jak nalezy co jeszcze poprawic?

Ojciec Założyciel
wykonać dwa polecenia:
dpkg-reconfigure -plow fontconfig (na pytanie o użycie fontów bitmapowych odpowiedzieć yes)
fc-cache -f
i zrestartować X-y

Członek DUG

Samo zainstalowanie pakietu kde-i18n-pl nic nie da trzeba wejsc do centrum sterowania-> wyglad i motywy-> czcionki tam wybrac odpowiednia czcionke o kodowaniu ISO8859-2 i powinno byc dobrze.
A tak swoja droga mam pytanie od jakiegos czasu nie moge zainstalowac czcionek msttcorefonts pisze mi ze brakuje odpowiedniego kandydata do instalacji :/ da to rade jakos ominac?

Moderator

Pewnie ze da :) ja w /etc/apt/sources.list wpisalem tak:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main contrib
deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main contrib
i pomoglo :)

Moderator

Dzieki Bodzio pomoglo :)

Użytkownik

jak kolega pisze zainstaluj msttcorefonts i zrestartuj X-y
A jak sie instaluje czcionki ?

Ojciec Założyciel
Te konkretne:
apt-get install msttcorefonts
Użytkownik

I maszyna bedzie wiedziala w ktore miejsce to zainstalowac ?
I tak przy okazji zapytam sie jak to sie robi chcac cos zainstalowac aby miec mozliwosc wyboru ? Np. apt-get install kde ale miec mozliwosc wyboru wersji ?

Bicycle repairman

I maszyna bedzie wiedziala w ktore miejsce to zainstalowac ?
Maszyna nie, ale apt tak. ;)
I tak przy okazji zapytam sie jak to sie robi chcac cos zainstalowac aby miec mozliwosc wyboru ? Np. apt-get install kde ale miec mozliwosc wyboru wersji ?
Użytkownik

Oczywiscie moglem sie tego spodziewac :(
po wydaniu polecenia: apt-get install msttcorefonts
otrzymalem odpowiedz:
E: Pakiet msttcorefonts nie ma kandydata do instalacji

Członek DUG
wykonać dwa polecenia:
dpkg-reconfigure -plow fontconfig (na pytanie o użycie fontów bitmapowych odpowiedzieć yes)
fc-cache -f
i zrestartować X-y
w moim przypadku to pomogło
jeżeli jednak dalej upierasz sie przy msttcorefonts to musisz w /etc/apt/sources.list dodac CONTRIB
Użytkownik

Ja sie przy niczym nie upieram tylko zastanawiam czy naprawde jestem az tak do d..y, ze nic mi nie wychodzi :( Niestety te dwa polecenia nic nie zmienily oprocz czcionki konsoli.
Nie wiem dlaczego instalujac KDE system zainsatlowal mi wersje anglosaska 3.3.2 (przeczytalem podany link i dalej nierozumie).
Inna sprawa to zglupialem do reszty jak zajrzalem do "Control Center" i wynika, ze mam kernel 2.4.27-2-386, natomiast "Machine i686" przeciez mam procesor AMD Duron !?
Moi znajomi chodza na dzialke albo na ryby i mam tylko Was - guys :)
Sorki :) a jednak mam polskie czcionki ale nie tu.

Ojciec Założyciel
maruda, nie jesteś do dupy tylko dopiero zaczynasz. Niedługo innych będziesz uczył. Patrz na korbola - na początku mało go nie zabiłem :D
Zrób tak:
dopisz poniższą linijkę do /etc/apt/soutces.list (jako root oczywiście)
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ stable contrib
potem w konsoli:
apt-get update
apt-get install msttcorefonts
następnie te dwa polecenia
zrestartuj X-y
Użytkownik

No i dupa :( sources.list mam OK a dalej nie dziala.
Po dlugim szukaniu roznych mozliwosci znalazlem rozwiazanie ale dalej nie rozumie dlaczego tak jest.
Po odinstalowaniu GNOME i zainstalowaniu KDE system inaczej niz poprzednio nie ładuje automatycznie KDE tylko musze wywolac go komenda startx i teraz jak zrobie to po zalogowaniu sie jako root to mam wlasnie te problemy z czcionka natomiast jak zaloguje sie w systemie jako uzytkownik i dopiero wtedy startx to wszystko jest cacy - DLACZEGO!?
Heh, jako user nawet KDE mam w jezyku ojczystym a jako root w angielskim.
Aby bylo zabawniej to nawet przed zalogowaniem sie w systemie jako root czy user (jeszcze przed uruchomieniem KDE) to sprawdzilem i mam polskie czcionki.
Czy znajdzie sie ktos kto potrafi mi to wytlumaczyc ?
Nauwa mi sie jedynie to, ze musialem zrobic jakis blad wtrakcie instalacji systemu przy wyborze userow (podobnie jak to ma miejsce w windows XP i potem hece z SP2) ale czy mam racje i czy to mozna wyprostowac ?
Notabene bardziej podoba mi sie GNOME niz KDE (jakies takie dziecinne) no ale na GNOME za cholere nie moglem uruchomic karty dzwiekowej zintegrowanej na plycie AC97) a w KDE gra jak cholera a i peryferia sa widziane, ze az milo.
Bardzo chetnie przeczytam wszelkie sugestie i wskazowki.

Bicycle repairman

Dla każdego użytkownika są osobne ustawienia dla wm, zaloguj się na roota i ustaw sobie w kde takie same czcionki co pod użytkownikiem i zmień sobie język (kcontrol). Ot cała tajemnica.
Użytkownik

Heh, to ja tu od paru dni buduje jakas tam teorie spisku a @czadman "zmien sobie jezyk - ot i cala tajemnica"... k...m.... - miales racje.
No to mi moze jeszcze podpowiesz dlaczego zakonczenie sesji KDE jako root powoduje mi zawieszenie systemu (nie ma tego jak jestem zalogowany jako user).
A ja sobie robie na dzisiaj wolne bo nie jestem dupa a dupa do kwadratu :]

Ojciec Założyciel
Ja się tylko dziwię jakim cudem jak jesteś dupa do kwadratu zalogowałeś się na konto roota w KDE ?? - no chyba że masz woody
Użytkownik

Ja też się dziwię i dlatego sądzę, że coś spier..niczyłem przy instalacji sarge. Zwłaszcza, że bardzo mnie dziwi wpis w centrum sterowania KDE:
wersja KDE 3.3.2
wersja 2.4.27-2-386
architektura i686
Wydaje mi sie, ze ten ostatni wpis dotyczy architektury procesora a to sie niezgadza bo mam AMD Duron