Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-06-15 11:52:54

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Soft reset urzadzenia na usb

Mam pytanie - czy jest jakis sposob software`owy na "zrestartowanie" urzadzenia USB podlaczonego do kompa? O co chodzi. Otoz mam telefon na USB (jakis tam domowej roboty). Problem polega na tym, ze losowo sie "wiesza" (wysylam z niego smsy przy pomocy gnokii) Nie wiem czy wieszka gnokii, czy to kwestia hardware`u - konkretnie telefonu. Kom znajduje sie w trudno dostepnym miejscu. Czy jest jakis sposob, zeby "zrestartowac" USB or smth? Teraz musze potuptac, wyjac tel z USB i podlaczyc z powrotem :-/

#2  2010-06-15 11:59:20

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Re: Soft reset urzadzenia na usb

Ja stawiam na gnokii - mi się tego nigdy nie udało uruchomić ;) A gdyby jakimś skryptem resetować gnokii? BTW może zainteresuj się wammu/gammu (jeden z nich jest konsolowy, drugi to nakładka graficzna)... da się z niego wysyłać smsy z konsoli, więc pewnie da się oskryptować...

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#3  2010-06-15 12:20:56

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Heh, a mnie sie gammu nie udalo odpalic jak do tej pory :-/

#4  2010-06-15 12:28:05

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

No bo gammu się nie odpala ;) Tylko klepie jakieś polecenie, związane np. z wysyłaniem smsa ;) Odpalić można wammu, czyli nakładkę. Moja nokia e 50 w ogóle nie współpracuje z wammu, natomiast  z konsoli poprzez gammu wysyła smsy.

ippo76@jid.dug.net.pl

#5  2010-06-15 20:26:33

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Lapiesz mnie za slowka :-) Nie udalo mi sie wyslac przy pomocy gammu jakiegokolwiek SMSa, na serwerku nie mam X-ow, wszystko robie na konsoli... Skladnie znalazlem, ale cokolwiek nie zrobie na konsoli wyskakuje mi komunikat "we/wy dozwolone" i WTF?

#6  2010-06-15 22:35:54

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

No to ja już nie wiem ;) Może problemem jest ten "telefon domowej roboty''? Ja poprzestałem na udanym wysłaniu smsa z konsoli, dalej nie drążyłem, bo nie miałem potrzeby. Obsługa gammu do intuicyjnych nie należy ;) Ciekawe jest to, że wammu w ogóle nie chciał współpracować z telefonem (połączenie nawiązał) - wypluwał tylko śpiewkę, że nie ta funkcja nie jest obsługiwana. Smsów wysłać nie chciał, bo - w przeciwieństwie do gammu - nie obsługuje tej funkcji :)

Powodzenia

Edyta - a co to za telefon? Na tej stronie są ściągi do konfiguracji - może pomoże?

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-06-15 22:37:57)

ippo76@jid.dug.net.pl

Stopka forum