Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
dziwna sprawa, żona wczoraj wyłączyła blaszaka za pomocą gnomowego przycisku i podobno wyskoczył komunikat "czekaj na zamknięcie systemu", a zaraz potem system zaczął wyświetlać komunikat w stylu
[68070.123456] inode sda5:286108 at ffff810029cedd70: mode 40755, nlink 2 next
Ta wartość w nawiasie kwadratowym ciągle rośnie, zapis obecny jest po całonocnym "skanowaniu", podejrzewam, że wywaliło jakieś błędy i system skanuje dysk?
Sda5 to /home, klawiatura jest już odłączona (nie świecą się diody, żadnej reakcji na klawisze), komunikaty "lecą" w konsoli. W związku z tym, żadnych logów wydobyć nie mogę, musiałbym przerwać proces resetem...
Jak sądzę, najrozsądniej będzie poczekać na zakończenie tej operacji? O co tu w ogóle może chodzić?
Edyta: nie ma dostępu do systemu spod ssh, monitor też nie ma kontaktu z bazą, bo się nie wygasił, tylko cały czas nadaje.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-06-14 19:22:27)
ta wartość w nawiasie kwardatowym to czas w sekundach od chwili uruchomienia systemu :] mnie to strasznie wkurzało (bo zaciemnia logi), więc przy kompilacji jajka wyłączyłem w cholerę
na początek uruchom system w singlu, odmodtuj /home i puść fsck -fyC /home
Na razie jestem poza bazą, więc nic nie zrobię.
1) Czyli nie jest to żadne skanowanie?
2) Jak rozumiem, mogę bezkarnie przerwać ten proces?
Oczywiście w grę wchodzi tylko twardy reset, bo system się już jakby "wyładował" (nie działa klawiatura, monitor nie dostaje sygnału do zgaśnięcia)?
3) Skąd to się wzięło? Co wywołało ten proces i jaka może być przyczyna?
pewnie masz jakieś errory na dysku. myślę, że fsck załatwi sprawę. a jeśli nie, to przynajmniej powie o co biega
Czyli resetuję.
Dziwne, bo to nowy dysk, nie ma nawet pół roku....
relax. to mogą być jakieś softwareowe błędy, się zdarzają.
Dokonałem zdalnego, telefonicznego resetu, system załadował się bez awarii do etapu logowania w gdm, po czym nakazałem wyłączenie systemu i wyłączył się bez miauknięcia. Resztę sprawdzę jak wrócę na Ziemię. ;)
Dzięki za pomoc.
Edyta:
W tle był włączony rtorrent, stąd błędy. Na razie chyb solved. Fsck walnął jakimś tekstem, w stylu, że ... jakiś idiota (Ty) ...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-06-14 19:21:57)