Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
w domowym serwerku mam dysk 40gb ATA ledwo biedaczek żyje i nie długo padnie , wiec kupiłem drugi 250GB , na serwerku mam tylko środowisko tekstowe i brak monitora (pracuje zdalnie z laptopa łącząc sie za pomocą SSH) poszukuje namiarów na art lub podpowiedzi z strony kolegów z forum ,w jaki sposób dokonać takiej operacji na dyskach aby przenieść system z jednego na drugi
ca pomocą dd:)
przykładowo masz dwa dyski sda i sdb
robisz:
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
Troszkę to trwa - przenoszony jest każdy blok nawet pusty.
Sposób może niezbyt elegancki ale działa :)
Oczywiście łączny rozmiar partycji będzie taki jak na oryginalnym dysku, pozostaje je przeskalować za pomocą np gparted.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2010-06-13 21:34:14)
Jeszcze świeży wątek: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16902
a już totalnie najłatwiej jak się da to:
cp -a /mnt/partycja_źródłowa/* /mnt/partycja_docelowa/
i też będzie ok :)
tylko w tym przypadku -1 do łatwości daje konieczność reinstalacji grub/lilo
bobycob napisał(-a):
ca pomocą dd:)
przykładowo masz dwa dyski sda i sdb
robisz:
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
Troszkę to trwa - przenoszony jest każdy blok nawet pusty.
Sposób może niezbyt elegancki ale działa :)
bardzo mi sie podoba ten sposób ,oczywiście zakładam ,że kopia będzie 1:1 , jako bootloader mam lilo ,wiec trzeba będzie wykonać chroot'a i instalacje bootloadera ?
właśnie nie - bootloader też się przeniesie.
Twój sposób też zadziała, jednak gdybym miał tyle klikać wybrałbym inną drogę.
Np system rescue cd i tam w GUI za pomocą gparted skopiował partycje. wszystkie te sprawdzenia, weryfikacje gparted zrobi za mnie.
W moim przypadku po skopiowaniu należy wykonać fsck tylko w sytuacji gdy kopiowany był dysk z zamontowanymi partycjami.
Skopiowałem tak system na którym pracuję stary dysk 320GB na nowy 500GB po czym modyfikacja rozmiarów partycji za pomocą gparted.
Linux nawet się nie zająknął - windows uruchomił chkdsk i wszystko jest OK.
Klikania to tu akurat nie ma żadnego :P
Sposób jest 100% konsolowy (tak jak chciał autor wątku), uniwersalny i wielokrotnie testowany. Komendy można sobie sekwencyjnie wklejać z wcześniej przygotowanego pliku tekstowego albo wyskrypcić. Niektóre kroki (w zależności od potrzeb) można pominąć. Oczywiście są też alternatywne metody:
http://debian.linux.pl/entries/50-Jak-prosto-przeni … -na-inny-dysk
http://clonezilla.org/
ok zrobiłem jak podał bobycop i system hula na drugim dysku :)
tylko apt sie rozsypał :/ :
Traf ftp://ftp.pl.debian.org stable/non-free Sources Traf ftp://ftp.pl.debian.org stable/contrib Sources Pobrano 412kB w 3s (123kB/s) W: Nie udało się pobrać http://security.debian.org/dists/lenny/updates/main/binary-i386/Packages.bz2 nie udało się zmienić nazwy, Nieaktualny uchwyt pliku NFS (/var/lib/apt/lists/partial/security.debian.org_dists_lenny_updates_main_binary-i386_Packages.decomp -> /var/lib/apt/lists/security.debian.org_dists_lenny_updates_main_binary-i386_Packages) E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub została użyta ich starsza wersja. Czytanie list pakietów... Błąd! E: Encountered a section with no Package: header E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/www.backports.org_debian_dists_lenny-backports_main_binary-i386_Packages E: Nie udało się otworzyć lub zanalizować zawartości list pakietów.
kolejna promocja :/
pytanie jak sie bawic gpard aby zmienić rozmiar partycji na wiekrzy ?
Ostatnio edytowany przez szewczyk (2010-06-19 10:42:37)
szewczyk napisał(-a):
.....
pytanie jak sie bawic gpard aby zmienić rozmiar partycji na wiekrzy ?
1. Skopiuj sobie na wszelki wypadek ważne dane w bezpieczne miejsce.
2. Odpal livecd a potem gparted.
3. Powiększ docelową partycję zabierając miejsce z sąsiedniej (-ich) ale miej na uwadze, żeby nie brać tylko to, co jest nieużywane - w ten sposób nie powinieneś stracić żadnych danych, a czynność z p. 1 jest tylko na wszelki wypadek.
Ja robiłem tak na 2-óch kompach i na żadnym danych nie straciłem.
użycie livecd odpada :( z powodu braku monitora i klawiatury , zainstaluje jeszcze webmina on mógł zmienić rozmiar partycji przez zmiane jej bloków (początek / koniec )
pytanie jak sie bawic gpard aby zmienić rozmiar partycji na wiekszy ?
Zobacz punkt 11 tego opisu