Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Padła mi nagrywarka DVD, kupiłem nową , ale ta jest na SATA. I tu jest zagwozdka. Linux sobie ją skonfigurował jako /dev/sr0 i /dev/dvdrw2 i ogólnie śmiga. A Windows XP jej nie widzi. Chciałem zrobic reinstalkę Windy, ale jak ustawiam bootowanie z cdrom w biosie to normalnie boootuje z twardego. W opcjach biosu mam bootowanie z cdrom, removable, hard disk.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2010-06-07 09:49:21)
Sprawdź w Bios-ie czy wszystkie kanały IDE są włączone
Możliwe, że ci brakuje jakiś sterowników pod win xp.
Coś podobnego spotkało mnie jakiś czas temu, nagrywarkę widziało w win i lin ale nie bootowało, wg mnie jest to problem biosu płyty, który niepoprawnie rozpoznaje sprzęt, a rozwiązanie* to aktualizacja tegoż biosu (tylko co jeśli już nie da się nic zaktualizować, i ostatni bios jest z 2001 roku? :D
* - takie rozwiązanie, że równie dobrze może nic nie rozwiązać :)
jedynie z dyskietki sterowniki SATA
O ile mozna kupić w sklepie dyskietki bynajmiej ja juz nie widziałem od lat
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2010-06-06 17:30:17)
W biosie nie mogę znaleźc nagrywarki, jak miałem na ide to mi figurowała z "imienia i nazwiska" ;-). Teraz ni ma i już. Sterowników już szukałem. Też ni ma. Może rozkręcić kompa i podłączyć na łącza przeznaczone dla twardzieli? W biosie odpaliłem wsio co się dało na na enabled. Ustawiłem na ahci , Linux odpalił, Winda blue screen, tylko ide mi zostało.
Przypadkiem znalzłem takie coś http://helpc.eu/integracja-sterownikow-sata-z-plyta … xp-t1279.html
Ryszard to jest tylko do instalacji systemu.
Coś mi jednak świta i może jeszcze nie wszystko stracone, podaj dokładną nazwę płyty, ściągnę instrukcję i rzucę okiem.
To nie to o czym myślałem, tego typu problemy mogą występować na starszych chipsetach, typu i865.
Jeśli masz coś podłączone pod ide to to wypnij i sprawdź czy nagrywarka będzie widziana, albo, i, wszystko odepnij, zostaw samą nagrywarkę, czy coś się nie gryzie. Przepnij do innego gniazda. Aktualizacja biosu raczej nie pomoże, płyta jest dosyć nowa, choć można spróbować.
Strony: 1