Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Skompilowałem sobie alsaequal
i próbuję to diabelstwo uruchomić.
Biblioteki są na swoim miejscu:
:~$ ls -l /usr/lib/alsa-lib/ | grep equal -rw-r--r-- 1 root root 17249 2010-06-06 00:07 libasound_module_ctl_equal.so -rw-r--r-- 1 root root 16859 2010-06-06 00:07 libasound_module_pcm_equal.so
ale konfig nie chce zaskoczyć:
na tym ustawieniu (bez equalizera) działa:
pcm.card0 { type hw card 3 } pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1025 slave { pcm "hw:3,0" period_time 0 period_size 2048 buffer_size 32768 rate 96000 } bindings { 0 0 1 1 } } pcm.skype { type plug slave.pcm "hw:4,0" }
a na różnych permutacjach poniższego, dźwięku nie ma w ogóle (ma na myśli urządzenie default):
pcm.!default { type plug slave.pcm "plugequal" } ctl.equal { type equal; } pcm.plugequal { type equal; slave { pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1025 slave { pcm "hw:3,0" period_time 0 period_size 2048 buffer_size 32768 rate 96000 } bindings { 0 0 1 1 } pcm.skype { type plug slave.pcm "hw:4,0" }
Karty mają dość dziwną numerację (pojęcia nie mam dlaczego):
:~$ aplay -l **** Lista PLAYBACK urządzeń **** karta 3: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 3: Intel [HDA Intel], urządzenie 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 4: default [VOIP USB Phone ], urządzenie 0: USB Audio [USB Audio] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
Jak poprawić ten plik (drugi), żeby default poszedł przez mixer equal?
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-06-27 17:04:38)
Bezpośrednio na temat nie odpowiem bo nigdy tego nie próbowałem.
Może zaproponuję Rozwiązanie alternatywne
Jeśli chodzi o Pulseaudio - to mam z tym cudem takie doświadczenia, ze co jakiś czas sprawdzam
- czy to cudo się przypadkiem nie zainstalowało w zależnościach.
PA, network-manager i avahi - to 3 rzeczy - które wywalam przy świeżej instalacji z każdego systemu.
I dlatego zawsze mam dźwięk, sieć i stoicki spokój. ;-)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-06-06 15:37:46)
Probowałeś defaultowego asoundrca z ich stronki ?
ctl.equal { type equal; } pcm.plugequal { type equal; # Modify the line below if you don't # want to use sound card 0. slave.pcm "plughw:0,0"; # or if you want to use with multiple applications output to dmix # slave.pcm "plug:dmix" } pcm.equal { # Or if you want the equalizer to be your # default soundcard uncomment the following # line and comment the above line. # pcm.!default { type plug; slave.pcm plugequal; }
Oczywiście musisz z numerkiem hw poeksperymentować.
Próbowałem
Dowcip polega na tym, że jakimś cudem karty u mnie mają numery 3 i 4.
defaultowy konfig dotyczy sytuacji podstawowej (ta u mnie nie działa, kilka innych również)
a potrzebuję przekierowac albo:
equal => dmixer => hw:3
albo (najlepiej)
dmixer => equal => hw:3
i połączenie dmixer <==> equal mi w ogóle nie wychodzi.
próbowałem:
pcm.plugequal { type equal; # Modify the line below if you don't # want to use sound card 0. #slave.pcm "plughw:0,0"; # or if you want to use with multiple applications output to dmix slave.pcm "plug:dmixer" ......
Zawsze używałem jacka (z nim nie byłoby problemu) ,tylko jack ściąga sobie sygnał skierowany do obu kart, i skype wyłazi na głośnikach, zamiast na telefonie.
Jedno lub drugie muszę doprowadzić do porządku - albo dmixer albo jackd.
A przepisu na włączenie 2 serwerów jacka - na każdą kartę inny, włączyć serwery umiem,
ale działać to ze skypem nie zamierza (diabli wiedzą dlaczego - powinno śmigać).
A największy problem jest z gnome i niektórymi programami - które albo ida na urzadzenie default (np. totem), albo mają wyjście na alsę ogólnie, bez rozróżnienia kart.
A karty wyglądają tak:
:~$ cat /proc/asound/cards 0 [gmidi ]: MIDI Gadget - g_midi MIDI Gadget 1 [pcsp ]: PC-Speaker - pcsp Internal PC-Speaker at port 0x61 2 [Bt878 ]: Bt87x - Brooktree Bt878 Brooktree Bt878 at 0xfdcfe000, irq 20 3 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel HDA Intel at 0xfdff8000 irq 28 4 [default ]: USB-Audio - VOIP USB Phone Yealink Network Technology Ltd. VOIP USB Phone at usb-0000:00:1a.2-1 5 [Gadget ]: USB-Audio - MIDI Gadget Linux 2.6.33.5-zen1 with dummy_udc MIDI Gadget at usb-dummy_hcd-1, full speed
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-06-06 16:16:45)
Należalo by zacząć od uporządkowania kart.
Dopisz sobie do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base
options snd-hda-intel index=0
Dla innych analogiczne 1 2 itd.
Zainstalowalem to na archu (na debianie mam OSS4) i nawet dziala na defaultowym asoundrcu.
ctl.equal { type equal; } pcm.plugequal { type equal; # Modify the line below if you don't # want to use sound card 0. slave.pcm "plughw:0,0"; # or if you want to use with multiple applications output to dmix # slave.pcm "plug:dmix" } pcm.equal { # Or if you want the equalizer to be your # default soundcard uncomment the following # line and comment the above line. # pcm.!default { type plug; slave.pcm plugequal; }
Ale przyznam że rożnica jest nie wielka. Te suwaki mają t\rochę małą "scalę" chyba że gdzieś się to konfiguruje ale narazie nie wiem jeszcze gdzie :)
Tem equalizer pulseaudio lepiej działa.
Jeśli masz gnome to możesz spróbować pulseaudio.
To co obecnie jest w Squeeze działa całkiem znośnie.
Tak na marginesie
alsamixer -D equal
odpala ten equalizer ?
Mixer wstaje bez problemu.
Co do pulseaudio - dziękuję.
Jak tylko wyczaję w konfigu jacka , dlaczego porywa dźwięk ze wszystkich kart, i uda mi się to zmienić, to wracam na jacka (a na jacku mixerów nie brakuje).
Co do:
/etc/modprobe.d/alsa-base
dziękuję za radę, właśnie próbuję, mam tylko nadzieję, że jeden drobiazg nie zakłóci działania tego konfigu.
Mam wszystkie stery włączone statycznie w kernel, (wyjątkiem jest ext3, nvidia i moduły z xtables-addons).
Chodzi to pięknie i stabilnie (innym też radzę).
~$ lsmod Module Size Used by xt_ipp2p 7671 2 compat_xtables 4924 1 xt_ipp2p ext3 117440 1 jbd 46114 1 ext3 ipt_addrtype 1631 0 xt_DSCP 1677 0 xt_dscp 1301 0 xt_string 1234 0 xt_hashlimit 8076 0 xt_connmark 985 0 nvidia 9963096 38
Dzięki i Pozdrawiam
;-)))
EDIT:
udało się puścić jacka - nie zeżarł wszystkich kart (jak poprzednio) i wpuścić do equala - ale to co wyszło, z dźwiękiem zbyt wiele wspólnego nie miało.
Z alsaequal chyba trzeba poczekać - aż projekt dojrzeje.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-06-16 02:35:53)