Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jak do tej pory wszystko smigało az miło az nagle dzis przestało... sonata nie odtwarza, z vlc głucho, tylko flashplayer odtwarza...
nie mam pojecia czy jakiś proces blokuje mi dzwiek czy po aktualizacji jakiegoś pakietu coś sie wykrzaczyło
reboot pomaga ale na krotko
konfiguracja :
1) /etc/asound.conf
pcm.!default { type pulse } ctl.!default { type pulse } # Create softvol devices for intelHDA and iMic. # For intelHDA, its "PCM" control controls its default (not used) softvol. # For iMic, its "PCM" control controls its hardware directly. pcm.intelHDA { type softvol slave.pcm "hw:0,0" control.name "Master" control.card 0 } pcm.iMic { type softvol slave.pcm "hw:1,0" control.name "Master" control.card 1 } # It seems we require these dummies as pulseaudio tries to look up mixer devices. ctl.intelHDA { type hw card 0 } ctl.iMic { type hw card 1 } # For UT2004 (which uses dsp0 through aoss), always go directly to headphone hardware. pcm.dsp0 { type plug slave.pcm "hw:1,0" } ctl.dsp0 { type hw card 1 }
kmix działa ale po wydaniu polecenia alsamixer
pain@debian:~$ alsamixer ALSA lib pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Odrzucono połączenie cannot open mixer: Połączenie odrzucone
wniosek- pulseaudio sie wykrzacza
sprawdzajac w ustawieniach systemu (KDE4) urzadzenie odpowiadajace za dzwiek to
HDA NVidia ALC888 Analog
po wcisnieciu magicznego buttona test wyawala ze to urzadzenie nie działa... dzwine jest to ze do tej pory działało... pulseaudio ssie ma ktos jakiś pomysł co z tym zrobić ?
Ostatnio edytowany przez karzel88 (2010-06-01 11:17:30)
Przy wyłączonym pulseaudio (sprawdź czy coś nie wisi) wywal katalog ~/.pulse
Potem zrestartuj kompa.
Od tego zacznij.
znow to samo, reboot, działa i po jakiś 10 minutach wywala że użądzenie HDA NVidia nie działa i głucho
btw czy to nie dziwne (sprawdzone jeszcze jak działało)
root@debian:/home/pain# /etc/init.d/pulseaudio status pulseaudio is not running ... failed! root@debian:/home/pain# /etc/init.d/pulseaudio start root@debian:/home/pain# /etc/init.d/pulseaudio status pulseaudio is not running ... failed! root@debian:/home/pain#
zauwazyłęm że dzwięk wywala się chyba wtedy gdy odpalam freeRapid downloadera... ale co on ma do pulseaudio to ja nie wiem
Ostatnio edytowany przez karzel88 (2010-06-01 17:15:22)
Jakie masz środowisko graficzne ?
wspomniałem w 1 poście... KDE 4 inaczej bym sie nie bawił w pulseaudio
Ostatnio edytowany przez karzel88 (2010-06-01 17:30:24)
hmm zawsze mi sie wydawało że phonon i pulseaudio sa domyślnie ustawione jako serwer dzwieku w kde 4 ... teraz pytanie jak przekonfigurować domyślne wyjście (KDE) audio na alse ?
Wywal pulseaudio potem odpal phonona i poustawiaj na właściwe urządzenia a jeszcze wcześniej usun pliczek ~/.kde/phonondevicerc czy jakoś podobnie.
Nie używam kde nie pamiętam jak on się dokładnie nazywał.
ok dam znac jak poszło
pulseaudio usuniety mimo wszystko phonon potrafi wyrzucic ze urzadzenie nie działa i dzwiek znika (bywa i tak ze znika bez powiedomienia [nawet flashpalyer])
Należy wyczyścić pliczek ~/.kde/share/config/phonondevicesrc
Najlepiej przy wyłączonych xach aby nic tam nie nadpisalo.
sorry że stanęlo, ale zrozumcie... sesja. Bądź co bądź w końcu udało się uporać z problemem- zainstalowalem ponownie pulseaudio, skonfigurowałem za pomocą http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup i o dziwo wszystko śmiga jak należy. Wielkie dzięki z pomoc i tak.