Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy istnieje taki program, bądź aplet do karamby, ktory wyswietla w czasie rzeczywistym na pulpicie odczyt badania ping-a?
może jakbyś się wokół superkaramby dobrze zakręcił, to byś jakoś wykombinował, ale gotowego modułu raczej nie znajdziesz.
Co do innych programów/skryptów, to nie wiem.
ja mam cos takiego u siebie i rozwiązalem to tak ;)
ale ja mam to tak rozwiązane :)
nie jest to w czasie rzeczywistym, ale zajmujac dobrze procek i zaśmiecając mocno sieć to mozesz często pingi wysyłać ;)
plik kompy-pingi.theme
#Main Definition KARAMBA X=200 Y=350 W=135 H=100 LOCKED=true ONTOP=false #Background #IMAGE X=0 Y=0 PATH="pics/bg.png" #weather <GROUP> X=0 Y=0 IMAGE X=0 Y=0 SENSOR=PROGRAM PROGRAM="/home/graffi/.karamba/kompy-pingi/kompy.pl" LINE=1 interval=6000 text x=50 y=25 value="serwer" line=1 color=255,255,255 fontsize=10 font="nimbus sans l" IMAGE X=0 Y=50 SENSOR=PROGRAM PROGRAM="/home/graffi/.karamba/kompy-pingi/kompy.pl" LINE=2 interval=6000 text x=50 y=75 value="brama" line=1 color=255,255,255 fontsize=10 font="nimbus sans l" IMAGE X=0 Y=115 SENSOR=PROGRAM PROGRAM="/home/graffi/.karamba/kompy-pingi/kompy.pl" LINE=3 interval=6000 text x=50 y=140 value="Przemek" line=1 color=255,255,255 fontsize=10 font="nimbus sans l" IMAGE X=0 Y=165 SENSOR=PROGRAM PROGRAM="/home/graffi/.karamba/kompy-pingi/kompy.pl" LINE=4 interval=6000 text x=50 y=190 value="Benek" line=1 color=255,255,255 fontsize=10 font="nimbus sans l" </GROUP>
i odpowiednio plik kompy.pl
#!/usr/bin/perl #============================================== # serwer - LINUX :) $ping=`ping -c 1 -w 2 192.168.0.1`; if ( $ping =~ /transmitted, /i ) { $ping = $'} if ( $ping =~ / received,/i ) { $ping = $`} if ($ping == "1") { print "/home/graffi/.karamba/kompy-pingi/1.pngn" } else { print "/home/graffi/.karamba/kompy-pingi/0.pngn" }
tylko że ten plik ma tych "sekcji" tyle ile ludzi pinguje :?
p.s. oto obrazki jakich używam do pokazania czy komp działa czy nie ;)
miłej zabawy :)