Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Co konkretnie jest odpowiedZialne za odnawianie ip automatycznie jezeli np dzierzawa na taki ipik wynosi np godzine.

matka przelozona

Członek DUG

No tak ale serwer po uplynieciu czsu dzirzawy sam wysle informacje do kompa o nowym ip a komp ten zmieni sobie ip automatycznie?

wieczny student

Nie wiem, czy zmieni, prawdopodobnie tak. U mnie w akademiku jest serwer dhcp, ale wszyscy mają stałe ip, choć odnawiane co 12 godzin. W logach od klienta dhcp zauważyłem że co 12 godzin rzeczywiście odnawia adres ip.

Członek DUG

Ok dziex to przy dynamicznych tez pewnie odnawia bo byloby to troche nie w pyte:)Wiec wniskuje ze client dhcp po uplynieciu dzierzawy ktora przydzielil serw dhcp zapodaje sobie raz jeszce prosbe o przydzielenie ipka.

matka przelozona
nie komp ktoremu minie czas dzierzawy ip ustawia se adres ip 0.0.0.0 i wola po sieci heloooszukam jakegs chetengo dhcepa do przydzielenia adresu jak sie jakis namiani to rzydziela kompowi ip i ustawia czas dzierzawy na jakis tam okres czasu

Członek DUG

No mniejwiecej o to mi chodzilo :) dzieki