Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Ustawiam sobie kopię bezpieczeństwa komputera domowego.
Problemik mam taki.
Kopia pełna wykonuje się raz na miesiąc
15 22 1 * * /root/skrypty/bcsys.sh full
a inkrementalny chciałbym, żeby robił się codziennie od 22, ale pomijając 1 dzień każdego miesiąca kiedy chodzi full
00 22 * * * /root/skrypty/bcsys.sh incremental
Bo jak tak ustawie to będzie źle. Bo 1 każdego miesiąca wykona mi się full a potem poleci incremental.
Jak można to ustawić i czy jest taka możliwość ?
Dzięki
00 22 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 * * /root/skrypty/bcsys.sh incremental
Albo poprawić skrypt. Tzn - skrypcik sprawdza sobie datę. Jeżeli dziś jest 1 wykonaj full backup, jeżeli nie to tylko incremental. I wrzucić go do crona jako jedno zadanie... IMHO zdecydowanie przyjemniejsze rozwiązanie.
Albo krocej
00 22 2-31 * * /root /root/skrypty/bcsys.sh incremental
Ja jednak obstaję przy takim czymś
if [ $(date +%d) = "01" ] then full else incremental fi
Szybko łatwo i przyjemnie :)
@winnetou
A czy można wywołać ze skryptu skrypt ?
Zrobił bym skrypt , ten który ty podałeś , a on by wywołał mój z odpowiednimi parametrami ?
Dzięki za informację
Redelek
redelek napisał(-a):
A czy można wywołać ze skryptu skrypt ?
Naturalnie.
Choć to wg mnie trochę niekoszerne. :)
Ja bym to zrobił tak: Machnął sobie funkcję do robienia pełnego backupu i drugą do do przyrostowego a potem w podanym wyżej warunku odpalał wybraną. Ale ja się nie znam, ja lewy jestem w te klocki. Mistrz azhag wie więcej.
Jeżeli mogą się zdarzać sytuacje że będziesz musiał backup odpalić z palca lub będzie się do niego odwoływało jakieś inne polecenie, napisz skrypty i je odpalaj.
Jeśli backup będzie się wykonywać tylko i wyłącznie z crona i innej możliwości nie ma, to napisz jeden skrypt z dwiema funkcjami (albo i bez — przecież to jest prosty warunek i odmienne reagowanie w zależności od jego spełnienia tudzież nie).