Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Dopiero zarejestrowałem się na forum, więc witam wszystkich.(wcześniej korzystałem z forum linux.com.pl)
Kupiłem serwer marki actina Solar 202 s4 (supermicro.com). Serwer posiada kontroler RAID LSI SAS 1068e. Kontroler jest wykrywany podczas instalacji Debiana (lspci, stable bądz testing). Systemami wspieranymi przez ten serwer są SuSe Linux oraz Red Hat Enterprise Linux. Chciałbym zainstalować na nim debiana, niestety instalator nie wykrywa dysków. Podczas instalacji z listy wybieralem megaraid oraz megaraid sas. Niestety nic to nie dało. Dostępne sterowniki działają tylko pod RHEL4-5 i SuSe Linux 9. Zauważyłem na googlach iż wiele osób ma podobny problem. Być może ktoś z Was miał do czynienia z tym kontrolerem? Cały czas szukam jakiegoś rozwiązania. Siedzę nad tym już drugi dzien. Za wszelkie wskazówki bedę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
BlackHat
Ostatnio edytowany przez BlackHat (2010-05-26 10:05:08)
Witamy na DUG-u. :)
Z tego co znalazłem w sieci (tekst dotyczył jeszcze Etcha!), ów kontroler jest obsługiwany tylko w trybie nie-RAID za pomocą modułu mptsas. RAID wymaga sterownika megasr.
Wydaje mi się, że musisz zainstalować system bez skonfigurowanego RAID-a, zainstalować sterownik i dopiero wtedy uruchomić RAID.
Jakiś (nie wiem czy aktualny lub działający) pakiet źródłowy jest na mentors.debian.net: http://mentors.debian.net/debian/pool/non-free//m/megasr/
Pobierz wszystkie trzy pliki i wykonaj:
dpkg-source -x plik.dsc cd utworzony_katalog dpkg-buildpackage -rfakeroot
Zostanie utworzony pakiet megasr-source. Po jego instalacji musisz skompilować moduł za pomocą module-assisstant:
m-a a-i megasr
Witam,
Niestety dyski są podpięte do kontrolera, usuwałem array i zmieniałem ustawienia ide/sata, niestety nie wykrywa dysków, są one wykrywane przez kontroler LSI. Czy jest możliwość dodania tego sterownika podczas instalacji ? Nie posiadam obecnie dostępu do komputera z zainstalowanym Debianem, więc nie mogę tego skompilować. Podobno pod SLES i RHEL moduł mpt2sas to obsługuje.
Pozdrawiam,
BlackHat
EDIT:
Sciągnąłem wersję testową daily z kernelem 2.6.32 która posiada modul mpt2sas, niestety nic to nie dało.
Ostatnio edytowany przez BlackHat (2010-05-25 11:07:12)
Ktoś zdaje się uruchomił:
http://lists.debian.org/debian-user/2009/10/msg01542.html
Dziękuję za pomoc, wyłączyłem RAIDa sprzętowego wyjmując zworkę.
Pozdrawiam,
BlackHat
Ostatnio edytowany przez BlackHat (2010-05-26 10:04:42)
Strony: 1