Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam pytanie - czy da sie a pomoca nagiosa sprawdzic, czy Server DNS na danym-zdalnym hoscie dziala prawidlowo? Nie moge znalezc zadnych info....
dodaj sobie IP zdalnego/lokalnego hosta na którym jest DNS do /etc/resolv.conf ( potem /etc/init.t/networking restart (chyba?)) albo gdzieś tam w windowsie a potem wejdź na rządana stronę
EDIT
wybacz, nie doczytałem słówka 'nagios' tak więc to wyżej się raczej nie przyda...
Ostatnio edytowany przez urbinek (2010-05-23 22:21:36)
mozna sobie napisac regulke odpytujaca przy pomocy dig'a ten serwer o cos ...
Tez prawda, tylko ze nikt do tej pory jakos tego nie zrobil... Druga sprawa, sa pluginy do nagiosa, ktore sprawdzaja dnsa - jak sadze to nic innego jak jakis skrypt/progs, nie wie tylko, czy nagios-plugins to pluginy dzialajace z kazdym nagiosem (v 1, 2,3) czy moze tylko zv 1. Nie wiem po prostu jak to pozenic. Wiem, ze definiuje sie usluge w service np dns_check. Mam plugina i chcialbyn, zeby z niego nagios korzystal, tylko nie mam zielonego pojecia, czy nagios2 (a takiego mam) w ogole korzysta z takich rzeczy...
Kap