Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej, w dzisiejszym odcinku potyczek z Debianem zauważyłem nowe pole bitwy.
Otóż zrobiłem sobie grzecznie aktualizację, ale niestety po niej, na partycji "/" miałem dosłownie 0 MB wolnego miejsca.
Powywalałem niepotrzebne oprogramowanie - k3b, icedove, bluetooth...
przy okazji znalazłem i przeniosłem stare pliki, co wpakowałem je kiedyś jak mi w /home zabrakło miejsca...
No i teraz komputer mi zwolnił mimo kilkuset MB wolnego miejsca. Aktualizacja o dziwo doszła do końca, bo już nie chce się powtarzać.
Jest jakiś defragmentator do ext3? Przy okazji chętnie bym zdefragmentował pendrive w fat32,
bo kopiowanie mimo usb2.0 na innych kompach idzie jak po usb1.1 ostatnio...
Z tego co wiem to ext3 się nie defragmenuje :)
Pena za Fat ?
Ja bym od nowa sformatował i po sprawie.
ilin napisał(-a):
Z tego co wiem to ext3 się nie defragmenuje :)
z tego co ja wiem, również
ilin napisał(-a):
Pena za Fat ?
Ja bym od nowa sformatował i po sprawie.
owszem da sie, najlepiej chyba pod Windowsem ale takie coś skróci ci żywotność patyka i będzie trwało mniej więcej wieczność
Jak już jesteśmy przy facie, to istnieją jakieś graficzne narzędzia do formatowania patyków ?
Obecnie robie to za pomocą mkfs.vfat lub gparted ;P a interesuje mnie jakaś prosta aplikacja dla kde lub gnome, bez znaczenia. Najlepiej aby nie wymagała praw roota do formatowania zew. urządzeń.
Formatowanie pena gparted'em jakieś minuta najwyżej dwie :)
Widzę w takim razie, że szybciej będzie jak sformatuję partycję Debiana zatem.
iwo napisał(-a):
Widzę w takim razie, że szybciej będzie jak sformatuję partycję Debiana zatem.
No tak... livecd, staruj gdzieś dane (system), utwórz na nowo system plików i przywróć system na miejsce :)
sp3cu napisał(-a):
Jak już jesteśmy przy facie, to istnieją jakieś graficzne narzędzia do formatowania patyków ?
W gnomie mam w menu pod ppm opcję "Smormatuj..." i działa... (nie wymaga roota)
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-05-20 18:03:41)
ArnVaker napisał(-a):
No tak... livecd, staruj gdzieś dane (system), utwórz na nowo system plików i przywróć system na miejsce :)
Pomoże jak umarłemu kadzidło :)
ilin napisał(-a):
To do mnie? Jeżeli do mnie to tak — oczywiście załatwi to wszelką fragmentację :)
ilin napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
wędzone jest dłużej świeże... taa xD
damn... napiszcie chociaż w czym rzecz, bo nie łapię dlaczego miałoby to nie zlikwidować fragmentacji :>
ArnVaker napisał(-a):
napiszcie chociaż w czym rzecz, bo nie łapię dlaczego miałoby to nie zlikwidować fragmentacji :>
Ależ zapewniam Cię że zdefragmentowane będzie idealnie :-D
ilin napisał(-a):
Ależ zapewniam Cię że zdefragmentowane będzie idealnie :-D
To w takim razie kompletnie nie łapię już o co Wam chodzi... ehh, trudno ;]
ech
fragmentacja ext3 - http://blog.brodowski.net.pl/2007/11/20/dlaczego-de … st-potrzebna/
żywotność pamieci flash - http://www.google.pl/search?hl=pl&client=opera& … &gs_rfai=
defragmentacja - duża ilość cykli
generalnie defragmentacją zajedziesz pena a różnicy nie będzie bo .... poczytaj dlaczego defragmentacja dysków twardych wpływa na prędkość odczytu danych (hint. głowica jest wolna)
a jaka macie fragmentacje w ext3, jedyne co mozna ustawic to w /etc/fstab (notail) ludzie ustawiaja notail zeby dysk szybciej chodzil ale przez to dane sa zapisywane gdzie popadnie, jedyne wyjscie iwo to powiekszyc partycje /
moim skromnym zdaniem.
poprawka notail sie tyczy raiserFS.
Ostatnio edytowany przez pink (2010-05-20 19:41:53)
urbinek napisał(-a):
ech
fragmentacja ext3 - http://blog.brodowski.net.pl/2007/11/20/dlaczego-de … st-potrzebna/
żywotność pamieci flash - http://www.google.pl/search?hl=pl&client=opera& … &gs_rfai=
defragmentacja - duża ilość cykli
generalnie defragmentacją zajedziesz pena a różnicy nie będzie bo .... poczytaj dlaczego defragmentacja dysków twardych wpływa na prędkość odczytu danych (hint. głowica jest wolna)
przecie ja nie o pendrivie i nie o defragmentacji, tylko o hdd i formacie partycji...
EDIT: z jednej partycji na drugą przerzucam system tak:
tar -cpf - * | tar -C /mnt/backup/ -xvpf -
i o żadnej fragmentacji na docelowej partycji nie ma mowy... to samo można zrobić nie w locie, a na dwa kroki, starować na inną partycję, sformatować pierwotną i z powrotem na nią roztarować. System będzie cały czas taki sam a fragmentacji 0...
Ja się na tym nie znam i nie wiem jak to w rzeczywistości jest z fragmentacją ext3, ale skoro iwo tak zajechał partycję (może nie miał zarezerwowanych bloków ustawionych?), że się do niczego obecnie nie nadaje, to nie widzę w takim rozwiązaniu nic absurdalnego...
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-05-20 19:53:46)
Nie wiem. chyba jedyny sens to nowa instalka. "/" nie wiem jakim cudem zajmuje mi 6GB. Krótkie dwa pytania:
1 ogarniam właśnie unetbootin bo dvd brak i jest tam tylko opcja debian testing tj. netinstall...
czy jak mu wpakuje iso na pendrive z jakimś środowiskiem graficznym, to nie będzie problemu?
Drugie pytanie, które zadaję co jakiś czas: jaki system plików pod system "/" ?
Wyrzuć trochę śmieci z /
Pewno od groma niepotrzebnych logów masz.
Co do mulenia to zrób sobie drugiego użytkownika i zobacz czy na jego koncie też będzie mulić.
Bo może masz w configach cos namieszane i potem tak się dzieje.
Tu nie jest problem z defragmentacją.
No chyba żartujesz, nowa instalka? Sprawdź czy może logi się nie rozpasły i spróbuj tego co podał Arn. Co do defragmentacji to tak się właśnie dzieje jak za mało da na / :]
może was znowu załamę, ale... że co mam sprawdzić i jak?
no nie wiem. 6GB... chyba będzie szybciej. tylko powiedzcie mi co z tym unetbutem.
Ostatnio edytowany przez iwo (2010-05-21 19:26:19)
kupiłem (prawie) nowy komputer. Stwierdziłem, że mam dość męczenia się ze starym,
a poza tym podrasowanie go kosztowałoby mnie 1/3 ceny obecnego, a i tak byłby przynajmniej 2x wolniejszy.
W przyszłym tygodniu zainstaluję mu Debiana i to z płyty wreszcie :)
Mam teraz dużo miejsca, więc i stable i ubuntu i może jeszcze coś do zabawy się zmieści. Dzięki.
Ostatnio edytowany przez iwo (2010-05-28 10:45:37)
Stable jest na wylocie.
Szkoda zachodu.
Squeeze instaluj bo za jakiś czas przyjdziesz z pytaniem w sprawie problemów z aktualizacją jak Squeeze stanie sie stable.
Zmiany są dosyć duże.
ilin napisał(-a):
Stable jest na wylocie.
Szkoda zachodu.
Squeeze instaluj bo za jakiś czas przyjdziesz z pytaniem w sprawie problemów z aktualizacją jak Squeeze stanie sie stable.
Zmiany są dosyć duże.
a nie wystarczy dać w repo zamiast lenny i squeeze kolejno stable i testing nazwy i problem z głowy przy wydaniu ??
PS co masz na myśli mówiąc na wylocie...? Myślę, że zanim odmrożą i wydadzą nowe wydanie stable... jeszcze trochę wody się przeleje...
Ostatnio edytowany przez iwo (2010-05-28 10:57:58)
a nie wystarczy dać w repo zamiast lenny i squeeze kolejno stable i testing nazwy i problem z głowy przy wydaniu
Zmiany wersji oprogramowania są tak duże że przewiduję problemy przy upgradzie.
ilin napisał(-a):
a nie wystarczy dać w repo zamiast lenny i squeeze kolejno stable i testing nazwy i problem z głowy przy wydaniu
Zmiany wersji oprogramowania są tak duże że przewiduję problemy przy upgradzie.
Hmmm no cóż, oby był zatem wydany kiedy będzie gotowy...
Zgrałem dane z ww. gwizdka USB i włączyłem właśnie mu formatowanie pod moją (niestety) Vistą.