Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-05-17 15:52:07

Akkon - Użytkownik

Akkon
Użytkownik

Powiązanie typów pliku z apilkacjami w XFCE

Używam Xfce (version 4.6.) na Squeeze i mam taki trochę uciążliwy problem. Otóż mój system identycznie traktuje zwykłe pliki tekstowe (zarówno te z rozszerzeniem .txt, jak i bez niego) i pliki .doc. Skutkuje to przypisaniem tej samej aplikacji do otwierania tych plików. Jeśli więc próbuję do jednego z tych typów przypisać na stałe właściwą aplikację (wykorzystując do tego tradycyjną metodę prawokliku na pliku i wyboru właściwej aplikacji przy opcji "otwierany za pomocą"), to ta aplikacja staje się również domyślna dla drugiego typu i vice versa. W rezultacie pliki tekstowe otwierają mi się w OpenOffice Writer albo pliki .doc w Leafpad.
Czy może ktoś się orientuje, gdzie w tym środowisku znajdują się informacje o tym jaki plik jest przypisany do jakiej aplikacji? Może ręczna edycja rozwiąże problem?

Z góry dziękuję

#2  2010-05-17 18:32:43

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Re: Powiązanie typów pliku z apilkacjami w XFCE

No ale tak w xfce4 mozesz przypisac za pomocą Thunara jakim programem co kolwiek ma otwowierać proste

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#3  2010-05-18 22:12:16

Akkon - Użytkownik

Akkon
Użytkownik

Re: Powiązanie typów pliku z apilkacjami w XFCE

Ryszard napisał(-a):

mozesz przypisac za pomocą Thunara jakim programem co kolwiek ma otwowierać

No właśnie napisałem, że u mnie to nie działa tak jak powinno.

Stopka forum