Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Nie wiem, czy to po dzisiejszej dość sporej aktualizacji (kde4.4 migrowało do testinga) czy miałem to już wcześniej bo bardzo dawno nie musiałem używać pendrive, karty sd ale montuje mi je w trybie tylko do odczytu. Z roota oczywiście mogę przerzucić odpowiednie dane na nośniki ale jest to niewygodne. Do grupy disk jestem dodany, gdyby to miało jakiś wpływ. W logach nic ciekawego nie widziałem, zresztą co tu zobaczyć jak wszystko działa tylko nie z konta użytkownika w trybie read-write:(. Jakieś wskazówki ?
Tam działa jakaś automagia do montowania tych urządzeń? Jeśli tak, podłącz jedno z nich i pokaż wynik polecenia mount (bez żadnych argumentów).
Jeśli nie, to powiedz jak dokładnie montujesz urządzenia. Ja dodałem siebie do sudo (mount odpalam przez sudo właśnie) i montuję z opcją umask=0000 — nigdy nie mam problemów z brakiem uprawnień do zapisu na urządzeniach przenośnych (wyjątkiem jest wbudowana w mój modem pamięć, która nie daje się zamontować z opcją rw — hardware'owo jest ustawiona tak, że nie można nic na nią zapisać — na Windowsie również).
Używam wynalazku dostępnego w kde do montowania urządzeń i pamiętam, że działało dobrze.
/dev/mmcblk0p1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,sync,uhelper=hal,umask=002)
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2010-05-17 15:50:59)
Nie aktualizowałeś jakoś niedawno tego KDE? Bo na stronie, do której link podałeś, przeczytać można:
This applet is discontinued!! Since I'm now working directly on the KDE's Device Notifier I won't add any new feature to this one. I'll fix serious bugs, though.
Więc może aplet przestał współpracować z nowszymi wersjami KDE.
Możesz gdzieś w jego ustawieniach zmienić opcje z jakimi ma domyślnie montować urządzenia?
To chyba wina jakiegos wynalazku kde4 bo pod gnomem ładnie montuje w trybie read-write.
Ja używam apletu plazmy "informacja o nowych urządzeniach" działa bez problemu.
andreq napisał(-a):
Ja używam apletu plazmy "informacja o nowych urządzeniach" działa bez problemu.
Jak montuje via dolphin/konqueror to również jest tylko do odczytu ;(
Miałem podobny objaw kilka miesięcy temu, jak jednocześnie z tym apletem używałem innego narzędzia do automontowania nośników (chyba to był automount, ale nie jestem tego pewien).
Po włożeniu pena ten program był "szybszy" i wcześniej go montował, a potem ten aplet mógł zamontować go tylko do odczytu.
Długo zastanawiałem się o co chodzi, aż wreszcie po włożeniu pena zignorowałem to co aplet wypisuje i w konsoli przy pomocy mount i htop sprawdziłem co za cholerstwo montuje. Po jego odinstalowaniu wszystko zaczęło działać jak należy.
Chyba tak jest, bo jak chce odmontować urządzenie to wywala mi komunikat, że jest obecnie używane. Automount obecnie nie mam zainstalowanego wiec to pewnie nie przez niego.
EDIT: Faktycznie coś montuje urządzenie, od razu po wlożeniu mount pokazuje, że zostało zamontowane do /media/disk. Obecnie próbuje to coś wychwycić w htop ale nic nie widzę;(
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2010-05-19 00:00:46)
Skoro masz równolegle gnome, to może coś z niego się wcina?
udisks, gvfs, gdu...
Jeszcze są pakiety: usbmount, gnome-mount. Z tego co pamiętam długo szukałem.
ArnVaker napisał(-a):
Skoro masz równolegle gnome, to może coś z niego się wcina?
udisks, gvfs, gdu...
Mam wszystkie powyższe, ale usunę je później bo w chwili obecnej ciągną takie zależności, że połowę rzeczy przestanie mi działać :)
andreq napisał(-a):
Ich nie mam zainstalowanych
Wyczyszczę cały system z kde/gnome/xorg włącznie z dpkg -P i zainstaluje kde4 na nowo. Dam znać czy coś pomogło, pewnie pod wieczór jak będę miał ochotę aby się na to zabrać... nic nie robienie rozleniwia ;).
andreq napisał(-a):
Lekkim offtopem dodam, że gnome-mount to obecnie zbędny balast nawet w gnome — automontowanie działa bardzo dobrze bez niego.
A co z grupą plugdev ew. storage?
źródło
Edyta:
może też chodzić o hal?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-19 09:57:20)
ippo76 napisał(-a):
A co z grupą plugdev ew. storage?
źródło
Edyta:
może też chodzić o hal?
Do plugdev byłem dodany natomiast grupy storage domyślnie brak.
Zrobiłem tak jak mówiłem: dpkg -l|grep {gnome,gtk,kde,qt,xorg} i wszystko z purge i na poprawkę dpkg -P.
Teraz działa gites. Pierwszy raz miałem problem z koegzystującymi środowiskami graficznymi... i dalej nie wiem co powodowało problem;(.
Strony: 1