Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiem, czy to dobre miejsce, bo problem dotyczy fluxboksa, bluetootha i skryptów :)
Moi wierni czytelnicy wiedzą *, że walczę dzielnie z bluetoothem we fluxboksie, czyli bez klikalnych frontendów z gnome/kde.
Generalnie, aby zamontować telefon wpisuję w terminal 2 komendy:
sudo modprobe fuse
a potem:
sudo obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50
Powoduje to ładne zamontowanie telefonu w katalogu docelowym, jest on dostępny np. przez mc spod roota.
Jeśli użyję komendy:
sudo modprobe fuse && sudo obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50
to w mc nie wyświetli się e50 lecz ?e50 na czerwono z datą utworzenia 1.1.1970, próba wejścia kończy się komunikatem Błąd Nie można wejść do katalogu
W związku z tym, mam drugi problem. Aby ułatwić sobie sprawę, postanowiłem wykorzystać menu fluxboksa i dwa "skrypty".
Menu:
[exec] (montuj) {sh /home/ippo/Skrypty/montuj_fon} [exec] (odmontuj) {sh /home/ippo/Skrypty/odmontuj_fon}
montuj_fon:
#!/bin/bash sudo modprobe fuse sudo obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50
odmontuj_fon:
#!/bin/bash sudo fusermount -u /mnt/e50 sudo modprobe -r fuse
Próba uruchomienia kończy się wyświetleniem w mc na czerwono telefonu jako ?e50 z datą utworzenia 1.1.1970.
Co ciekawe, jeśli zamontuję z palca, to drugi skrypt działa i odmontowuje telefon.
Inny wariant, bez skryptów:
[exec] (montuj) {urxvt -e sudo modprobe fuse && sudo obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50} [exec] (odmontuj) {urxvt -e sudo fusermount -u /mnt/e50}
W tym wariancie działa, tj. montuje i odmontowuje. Wolałbym jednak przez skrypty, bo mam w planie dodanie innych elementów, które być może nie pomieszczą się w menu fluxboksa.
Jakieś pomysły?
* hehehe, nie mogłem się powstrzymać
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-15 15:30:46)
ippo76 napisał(-a):
Generalnie, aby zamontować telefon wpisuję w terminal 2 komendy:
Kod:
sudo modprobe fusea potem:
Kod:
sudo obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50Powoduje to ładne zamontowanie telefonu w katalogu docelowym, jest on dostępny np. przez mc spod roota.
Jeśli użyję komendy:Kod:
sudo modprobe fuse && sudo obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50to w mc nie wyświetli się e50 lecz ?e50 na czerwono z datą utworzenia 1.1.1970, próba wejścia kończy się komunikatem Błąd Nie można wejść do katalogu
Dziwne. Spróbuj dodać opóźnienie:
sudo modprobe fuse && sleep 5 && sudo obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50
Długość opóźnienia dobierz metodą prób i błędów.
Albo, po prostu, moduł fuse ładuj przy starcie systemu.
Edyta: ciach
Automagicznie zaczęło działać. No dobra, przyznam się. Nie za każdym razem uruchamiałem mc z roota <siara>
Teraz skrypt wygląda tak:
#!/bin/bash sudo modprobe fuse sudo sh /home/ippo/Skrypty/simple-agent sleep 5 obexfs -b 00:19:aa:zz:yy:xx /mnt/e50
Dzięki azhag. Teraz mam ostatnią cegiełkę do mojego HowTo nt. bluetootha. Uruchomienie skryptu simple-agent powoduje, że nie trzeba montować telefonu spod roota. Znikają więc wszelkie związane z tym upierdliwości (właściciel pliku, prawa dostępu, itp.)
Ponieważ skrypt odmontuj_fon nie zmienił się, zastanawiam się, czy nie trzeba wpisać tam coś stopującego skrypt simle-agent. Aczkolwiek działą on gdzieś w tle i nie widzę go pod htopem.
Edyta2:
skrpypcik działa nawet bez sleep aczkolwiek występuje pewne opóźnienie, związane pewnie z uruchomieniem simple-agenta
Szerzej o problemie: http://dug.net.pl/tekst/98/bluetooth_bez_gnome_i_kde/
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-15 19:37:19)