Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam. W ktorym katalogu dobrze jest utworzyc folder na dodatkowe pliki wylaczajac katalog home z powodu jego umieszczenia na innej partycjii pozbawionej miejsca ?
Pozostaje mi partycja systemowa pozbawiona tego folderu zawierajaca jednak space
czy odpowiednim katogiem nie bedzie katalog usr ?
Ostatnio edytowany przez Danio (2010-05-13 15:16:00)
mkdir /home2/
Często na serwerach gdzie jest wielu użytkowników tworzy się nowe partycje z takimi katalogami.
Ewentualnei jak pisze urbinek — utwórz dowolny katalog w / i dograj do niego. Potem w /home/user porób dowiązania symboliczne żeby było łatwiej.
Minio napisał(-a):
Kod:
mkdir /home2/Często na serwerach gdzie jest wielu użytkowników tworzy się nowe partycje z takimi katalogami.
Co jednakowoż jest niezgodne z FHS. Wg tego standardu, dodatkowe partycje powinny być montowane w /mnt/*, np. /mnt/home2/.
azhag napisał(-a):
Minio napisał(-a):
Kod:
mkdir /home2/Często na serwerach gdzie jest wielu użytkowników tworzy się nowe partycje z takimi katalogami.
Co jednakowoż jest niezgodne z FHS. Wg tego standardu, dodatkowe partycje powinny być montowane w /mnt/*, np. /mnt/home2/.
Czyli montowanie np. zasobów samby w innym miejscu niż /mnt/ będzie się przekładało na pogorszenie transferu przesyłanych plików?
lukaz1987 napisał(-a):
azhag napisał(-a):
Minio napisał(-a):
Kod:
Czyli montowanie np. zasobów samby w innym miejscu niż /mnt/ będzie się przekładało na pogorszenie transferu przesyłanych plików?
Oczywiście, że nie. Będzie to tylko niezgodne z FHS. I tylko tyle.
thalcave napisał(-a):
Będzie to tylko niezgodne z FHS. I tylko tyle.
Aż tyle. ;)
azhag napisał(-a):
Minio napisał(-a):
Kod:
Racja.
Nie pomyślałem o tym. Mój system zresztą od jakiegoś czasu nie jest zgodny z FHS. RootNode, którym się inspirowałem, również.
Albo zamontuj w /mnt/dysk2 i zrób symlinka w np. /home/stuff
maruscc napisał(-a):
Albo zamontuj w /mnt/dysk2 i zrób symlinka w np. /home/stuff
to będzie bardzo Linuksowe rozwiązanie.
Albo part /mnt/home i symlinki /home/user -> /mnt/home/user :)
Strony: 1