Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem iż komputer bardzo szybko sie wyłacza po zaktualizowaniu z lenny do testing ale do tego za każdym razem fsck sprawdza mi 1 dysk bo cos mu się nie widzi zmianiałem liczbe montować jaka musi zostać osiągnieta aby on przeskanował partycjie lecz za kazdym włączeniem on od nowa sprawdza .
pisze unmount "\"
it busy
nie zebym płakał ale musze dość długo czekać zanim mi się przeskanuje partycja.
Ustaw w /etc/fstab 0 na końcu linijki przy tym dysku. Fsck nie będzie go już wtedy sprawdzał.
Chociaż jest to raczej obejście, niż rozwiązanie problemu, ale ja mam u siebie podobny problem i średnio się nim przejmuję...
dokładnie, nie ma co ściemniać. przejedź ten dysk fsck, niech naprawi istniejące błedy i będziesz miał spokój
uruchom komp w pierwszym runlewelu, następnie:
mount -o remount,ro /
fsck -fyC /
reboot
powinno załatwić sprawę.
tylko ze on nie znajduje zadnych błędów jeździ po nim bo widzi tylko ze jest nieprawidłowo odmontowany a takto wszystko ok
rychu co masz na myśli uruchomic pc w pierwszym runlevel??
wpisz w konsoli:
init 1
to zamknie wszystkie uruchomione programy, system przejdzie do trybu konserwacyjnego. tylko w pierwszym runlewelu możesz przemontować / w trybie ro
Spróbuj zmienić /etc/fstab na uidy bo w testingu to już norma może pomoże.
uidy se odpuszcze po co zmieniać coś co jest dobre?
nie rozumiem teraz fstab wyglada tak i nadal sprawdza dysk za każdym razem
# # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda1 / ext2 errors=remount-ro 0 0 /dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0 /dev/sdb1 /mnt/Linux ext3 defaults 0 0 /dev/sdb2 /mnt/xp ntfs-3g auto,rw,user,defaults,utf8 0 0 #/dev/sdb3 /mnt/file ext2 defaults 0 0 /dev/sdb3 /home ext2 errors=remount-ro 0 0 #/dev/sda2 none swap sw 0 0
Przemontowałem partycje też nie dało to żadnego rezultatu
Mimo wszystko radził bym zmienić.
ej co ty tam masz?
ext2?!
no tak a co ?
tune2fs -j -c0 -i0 /
i zmień czym prędzej wpisy w fstab na ext3
to samo zrób dla /home. tune2fs możesz używać na zamontowanym filesystemie.
poczytaj o systemach plików z kroniką (journalingiem), np. na wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99gowanie_%28informatyka%29
ext2 się nadaje, ale chyba jedynie na partycje boot
ext2 imo na /boot /tmp /var/tmp
czyli na te partycje gdzie utrata danych lub posypanie się systemu plików nie jest tragedią.
No dobra zmienione na ext3
a moze da sie z ext2 (home) chce mieć ext4 bo przydała by sie defragmentacja
Ostatnio edytowany przez xomrk (2010-05-15 11:09:05)
ext2 -> ext3, ext3 -> ext4
Use the Google, Luke.