Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich Forumowiczów.
Nie działa mi dźwięk poprzez słuchawki. Z głośników wbudowanych dźwięk się wydobywa.
Mój komputer to: laptop ASUS A6VA z kartą dźwiękową Realtek na ALC 880 -tzw. Intel High Definition.
Proszę o pomoc, gdyż próba zainstalowania nowej Alsy nic nie dała tak jak i instrukcje znalezione w googlu.
Ubuntu 10.4 LTS
$ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC880 Analog [ALC880 Analog] Subdevices: 0/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC880 Digital [ALC880 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 lscpi -v 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04) Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 1173 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 26 Memory at febf8000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Capabilities: <access denied> Kernel driver in use: HDA Intel Kernel modules: snd-hda-intel
Pozdrawiam
kazbek
Ostatnio edytowany przez kazbek (2010-05-12 11:35:15)
Spróbuj dokładnie zdefiniować kartę w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Zrób wpis
options snd-hda-intel model=..
i teraz jeden z poniższych wpisów
ALC880 ====== 3stack 3-jack in back and a headphone out 3stack-digout 3-jack in back, a HP out and a SPDIF out 5stack 5-jack in back, 2-jack in front 5stack-digout 5-jack in back, 2-jack in front, a SPDIF out 6stack 6-jack in back, 2-jack in front 6stack-digout 6-jack with a SPDIF out w810 3-jack z71v 3-jack (HP shared SPDIF) asus 3-jack (ASUS Mobo) asus-w1v ASUS W1V asus-dig ASUS with SPDIF out asus-dig2 ASUS with SPDIF out (using GPIO2) uniwill 3-jack fujitsu Fujitsu Laptops (Pi1536) F1734 2-jack lg LG laptop (m1 express dual) lg-lw LG LW20/LW25 laptop tcl TCL S700 clevo Clevo laptops (m520G, m665n) medion Medion Rim 2150 test for testing/debugging purpose, almost all controls can be adjusted. Appearing only when compiled with $CONFIG_SND_DEBUG=y auto auto-config reading BIOS (default
Np.
options snd-hda-intel model=asus
Przetestuj wszystkie opcje bo nie wiem która będzie właściwa.
Po każdej zmianie restart kompa.
Udało się. Wpisałem "auto" jako model. Wcześniej także próbowałem edytować plik konfiguracyjny dokładnie w taki sposób i wpisując "auto", ale nie przyniosło, to skutków. Nie wiem - cud :D