Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam taki komputerek HP T5500 (thin client) i karte CF 4GB na przejściówce IDE44/CF
chciałem z niego zrobić serwer NAS, na początku próbując specjalizowanego w temacie FreeNASa
ale odpalając się restartuje, pewnie ze względu na abstrakcyjnośc sprzętu - procek Transmeta TM5800
więc wziołem i zainstalowałem lennego i śmiga tylko że karta CF ma ograniczoną ilość cykli zapisu
i stąd moje pytanko:
co zrobić aby po pewnych modyfikacjach (jakich?) główny system plików zrobić tylko do odczytu
na pewno trza będzie /var i /tmp przenieść do ramu, tylko co zrobić by się var nie rozrastał?
na sprzęciku będzie tylko system podstawowy oraz samba
z var-em do ramu moze byc problem - tam sa trzymane niektore kluczowe dla dzialania systemu pliki (m.in. baza informacji na temat zainstalowanych pakietow)
główny problem jest z /var/log i /tmp bo tam jest najwięcej cykli zapisu. Całego /var raczej nie ma sensu wrzucać w RAM
Strony: 1