Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Wszystkich!!
Mam pytanie raczej podstawowe ale zawsze.
Jaki jest w miare najlepszy sposob startu firewala przy starcie systemu? Konieczne jest napisanie skryptu startowego i doanie dowiazania do runlewel'a, a moze lepiej to zrobic przy pomocy rcs.
Aha a konieczne sa wpisy w rc0.d i rc6.d zeby go zatrzymac przy wylaczaniu systemu
Pozdroionka!!
Aha a konieczne sa wpisy w rc0.d i rc6.d zeby go zatrzymac przy wylaczaniu systemu
Po co zaprzatać sobie tym głowe:)?
Komenda
update-rc.d twoj_skrypt dfaults 20
załątwi wszytsko za Ciebie bez zadnej rozkminy i jezlei doda(a chyba doda)to niech doda i wszytsko bedzie przejzyste.
Ja osobiście mam firewalla w skryptach starowych zapodanego tak jak opisalem i muzyka gra.
A masz w swoim skrypcie dodane dzialanie dla akcji STOP
np. czyszczenie regul i zmiana polityki na ACCEPT?
To on wszystko jest:
#! /bin/sh case "$1" in start) echo "Firewall START" # czyszczenie starych regul iptables -F iptables -X # ustawienie polityki dzialania iptables -P INPUT DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT # Przepusc wszystko na loopbacku iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT # polaczenia nawiazane #iptables -A OUTPUT -o eth0 -j LOG --log-level debug --log-prefix COJESTKURWA iptables -A INPUT -i eth0 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -i eth0 -j REJECT --reject-with tcp-reset iptables -A INPUT -p udp -i eth0 -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable iptables -A INPUT -p tcp -j LOG --log-level debug --log-prefix COJESTKURWA ;; stop) echo "Firewall STOP" # czyszczenie starych regul iptables -F iptables -X iptables -P INPUT ACCEPT iptables -P OUTPUT ACCEPT ;; restart) echo "Firewall RESTART" $0 stop $0 start ;; esac
Dzieki korbol wlasnie o takim rozwiazaniu myslalem, tylko caly czas nie jestem pewny czy to tak bardzo konieczne!!
Pozdro i dzieki!!!
Jeżeli chcesz miec mozliwość szybkiego wułączania firewalla to takie rozwiazanie jak dla mnie jest cool.
A co myslisz o dopisaniu czegos takiego do pliku rcs
echo "Starting FireWall..."
if [ -x /etc/skrypty/firewall ]; then
/etc/skrypty/firewall
fi
wtedy mam start w kazdym runlewel'u po podniesieniu sieci i jeszcze przed startem innych uslug np. samba czy ftp?
Niech nie zmyli Cie moja liczba postów :) ja nie jestem mozgiem w tych sprawach i niewiem co o tym myslec :)
A jak chcesz miec start w kazdym runlevelu to komenda update-rc doda Ci to do kazdego runlevela lecz rc1 i rc6 bedzie on amial nazwe zaczynajaca sie od litery "K" co znaczy ze zostanie skrypt zatrzymany a jak zmienisz K na S to zostanie uruchomiony.Ale nei sugeruj sie za bardzo moimi rozkminami to wszystko wiem tak pi razy oko:)a tak w ogole to zagladnij tutaj:
http://dug.net.pl/texty/masq.php
tu masz napisane jak sie dodaje to do skryptow startowych(na samym koncu)
A Twoj skrypt (jezeli jest dobrze napisany ,niewiem bo sie nie znam) pewnie by dzialal ale wtedy pomijasz krok update-rc.
(chyba:))A co do tej rozkminy:
wtedy mam start w kazdym runlewel'u po podniesieniu sieci i jeszcze przed startem innych uslug np. samba czy ftp?
Na moje oko jest tak ja mowisz.
Tez o tym kiedys myslalem zeby firewalla zapodac jak najwczesniej ale wyczytalem ze ponoć defaults 20 wystarczy no bo kto Ci cos w te 2 s coś zrobi:)ale moge sie mylic.
Aha a jak chcesz zeby wystartowal prze samba i czym tam chcesz to poprostu zmienisz tą liczbe przed nazwą skryptu w rc2.d na mniejsza od samby czy tam czego chcesz(przy zalozeniu ze skorzystales z update-rc).Sieeeeeeeeeeeeee rozgadalem
I calkowicie sie z toba zgadzam.
Dzieki za rady!
Ta wiem jak dziala update-rc.d i co on mi zrobi w systemie tylko sie zastanawiam ktory sposob lepszy!!
Pozdro