Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy istnieje pod Linuksa jakiś program do kontroli wentylatora w komputerze? Znalazłem kilka takich programików pod Wingrozę i chodzi znacznie ciszej, więc pomyślałem, że jest coś takiego i tu. Szukając na freshmeat.net znalazłem skrypt napisany w Rubym, ale jak go uruchamiam, otrzymuję:
blazej@pingwin:~$ ruby qfan.rb qfan.rb:154:in `chdir': can't convert nil into String (TypeError) from qfan.rb:154
Aha, skrypt ten jest na tej stronie
a jak się nazywa taki program pod winszita? bo też by się przydał
peace
speedfan - działa, sam sprawdzałem, ale wolę rozwiązania sprzętowe - bo działają przed załadowaniem systemu.
Czy istnieje pod Linuksa jakiś program do kontroli wentylatora w komputerze? Znalazłem kilka takich programików pod Wingrozę i chodzi znacznie ciszej, więc pomyślałem, że jest coś takiego i tu. Szukając na freshmeat.net znalazłem skrypt napisany w Rubym, ale jak go uruchamiam, otrzymuję:
Kod:
blazej@pingwin:~$ ruby qfan.rb qfan.rb:154:in `chdir': can't convert nil into String (TypeError) from qfan.rb:154Aha, skrypt ten jest na tej stronie
Jest taki programik varyfan, który utrzymuje oborty wentylatora możliwie najwolniejsze, korzysta z lm_sensors i informacji w /proc/sys/dev/sensors.
Nie wiem jak to poustawiać, nie używałem tego, ponieważ nie mam takiej potrzeby.
http://www.cluster-labs.com/support/Tools/Linux/VaryFan/
No niby program dobry, ale nie działa:
pingwin:/usr/local/man/man1# varyfan PWMcase needs setting. Change /etc/varyfan.conf: No such file or directory
Z tym już sobie poradziłem, ale zostaje jeszcze:
/proc/sys/dev/sensors/w83627hf-isa-0290/pwm2: No such file or directory
Na tej stronie jest opisane, żeby zmienić pwm2 itp w pliku konfiguracyjnym. Żeby to zobaczyć należy wpisać:
ls -l /proc/sys/dev/sensors/
, a ja wtedy otrzymuję
ls: /proc/sys/dev/sensors/: Nie ma takiego pliku ani katalogu[code][/code]
No niby program dobry, ale nie działa:
Kod:
pingwin:/usr/local/man/man1# varyfan PWMcase needs setting. Change /etc/varyfan.conf: No such file or directoryZ tym już sobie poradziłem, ale zostaje jeszcze:
Kod:
/proc/sys/dev/sensors/w83627hf-isa-0290/pwm2: No such file or directoryNa tej stronie jest opisane, żeby zmienić pwm2 itp w pliku konfiguracyjnym. Żeby to zobaczyć należy wpisać:
Kod:
ls -l /proc/sys/dev/sensors/, a ja wtedy otrzymuję
Kod:
ls: /proc/sys/dev/sensors/: Nie ma takiego pliku ani katalogu[code][/code][/quote] Zajrzyj do katalogu /sys/devices/platform/i2c-cośtam, tam są dostępne teraz te informacje.
A więc jest tam katalog i2c-0, a w nim, 0-0290, to co teraz wpisac w tego confa?
A więc jest tam katalog i2c-0, a w nim, 0-0290, to co teraz wpisac w tego confa?
Sądzę, że we fragmencie:
PWMcpu = /proc/sys/dev/sensors/xxxxxxxxxxx/pwm1 PWMcase = /proc/sys/dev/sensors/xxxxxxxxxxx/pwm2 TempCpu = /proc/sys/dev/sensors/xxxxxxxxxxx/temp2 TempCase = /proc/sys/dev/sensors/xxxxxxxxxxx/temp1
podmienić ścieżki do odpowiednich pseudoplików na te w katalogu /sys/devices/platform/i2c-0/0-0290 .
Ale czy zadziała to nie gwarantuję, nie potrzebuję takich programów, mam b. cichy wiatraczek na procku.
Niestety po zmianie w pliku konfiguracyjnym nadal to samo:
/sys/devices/platform/i2c-0/0-0290/pwm2: No such file or directory
Kod:
Masz skonfigurowane sensory i załadowane odpowiednie moduły?
Wykonywałeś kiedyś skrypt sensors-detect z pakietu lm_sensors?
Wykonywałem sensors-detect i to nawet dwa razy. Oto, co kazał mi wpisać do /etc/modules:
#----cut here---- # I2C adapter drivers i2c-isa # I2C chip drivers it87 #----cut here----
Kod:
Masz skonfigurowane sensory i załadowane odpowiednie moduły?
Wykonywałeś kiedyś skrypt sensors-detect z pakietu lm_sensors?