Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Używam motywu Ubuntu Dust oraz QGtkStyle (GTK+ w Qt4) i w większości aplikacji których używam jest oki. Zmieniłem operę z z Qt3 na Qt4 i jest wszystko super z wyjątkiem menu. Tak jak widać na załączonym obrazku, chcę zmienić kolor nieaktywnych na jaśniejszy ;).
Pliki motywów są napisane w css? Jak tak, to jaki plik powinienem edytować aby poprawić ten drobiazg ?
Na dobry początek spróbuj Operę uruchomić przez:
opera -systemstyle
Jeżeli nie pomoże, napisz czy występuje to tylko w Operze, czy w innych aplikacjach korzystających z QT4 również. Powinno we wszystkich, ponieważ ta część interfejsu nie jest rysowana przez Operę, a przez QT.
Jeszcze pomocna może się okazać informacja czy jest to Opera z QT linkowanym statycznie czy wykorzystująca to obecne w systemie.
Przerabiałem to samo (no prawie), ale z innym motywem :) Kiedyś po aktualizacji w kilku aplikacjach (chyba opera, smplayer i kadu) zrobiły mi się białe fonty na jasnoszarym tle... kilka miesięcy później czarne fonty na czarnym tle (openoffice 3.2, firefox 3.6). Ja to poprawiam z palca w pliku:
/usr/share/themes/twoj_motyw/gtk-2.0/gtkrc
a jak trzymasz motywy w domowym to:
~/.themes/twoj_motyw/gtk-2.0/gtkrc
Co konkretnie zmienić? Nie mam pojęcia, nie pamiętam, zresztą to inny motyw... musisz obadać :)
Minio napisał(-a):
Na dobry początek spróbuj Operę uruchomić przez:
Kod:
opera -systemstyleJeżeli nie pomoże, napisz czy występuje to tylko w Operze, czy w innych aplikacjach korzystających z QT4 również. Powinno we wszystkich, ponieważ ta część interfejsu nie jest rysowana przez Operę, a przez QT.
Jeszcze pomocna może się okazać informacja czy jest to Opera z QT linkowanym statycznie czy wykorzystująca to obecne w systemie.
opera -systemstyle pomaga, jak teraz ustawic aby za kazdym razem dzialalo ?
Kiedys mialem podobny motyw z jakas wersja qt i smplayerem, dokladnie jak jest toolbox do wybierania kodowania napisow.
Całkiem niedawno, na Debianie po aktualizacji OOo również tak miałem ale zaktualizowałem gtk2-engines-murrine i ulubiony motyw Ubuntu Dust z wersji 0.4.1 do 0.5.0 i powróciło do normy.
Nie jestem pewien, ale chyba linkowana jest dynamicznie.
Mam dokładnie tą wersję http://ftp.opera.com/pub/opera/linux/1010/final/en/ … qt4_amd64.deb
Rzuciłem też okiem jak wyglądałaby opera z gtk+ pod Debianem i jest tak samo.
PS: Tak przy okazji włączonego Debiana rzuciłem okiem na pulseaudio-equalizer i teraz przy zmianie poziomu głośności chwilowo nie trzeszczy, jak to miało miejsce w Ubuntu, yuppy :D
sp3cu napisał(-a):
opera -systemstyle pomaga, jak teraz ustawic aby za kazdym razem dzialalo ?
To zależy jak uruchamiasz Operę. Możesz np. do /etc/bash.bashrc dodać:
alias opera='opera -systemstyle'
Ja uruchamiam O przez menu we Fluxboksie, i tam sobie dopisałem odpowiednie opcje.
Poradziłem sobie, troszkę innym sposobem, zmodyfikowałem /usb/bin/opera z:
exec "$OPERA_BINARYDIR/opera" "$@"
na:
exec "$OPERA_BINARYDIR/opera" -systemstyle "$@"
Do czasu aktualizacji będzie działać ;P. Wyczytałem też, że -systemstyle obecnie jest wyłączony ze względu na niestabilność działania, ma to się zmienić w przyszłych wersjach.
Zmodyfikuj sobie wpis do Debianowego menu:
mkdir ~/.menu sed "s:/usr/bin/opera:/usr/bin/opera -systemstyle:g" /usr/share/menu/opera > ~/.menu/opera
azhag napisał(-a):
Zmodyfikuj sobie wpis do Debianowego menu:
Kod:
mkdir ~/.menu sed "s:/usr/bin/opera:/usr/bin/opera -systemstyle:g" /usr/share/menu/opera > ~/.menu/opera
sp3cu@debian:~$ cat .menu/opera ?package(opera):needs="X11" section="Applications/Network/Web Browsing"\ title="Opera" longtitle="Opera Web Browser" command="/usr/bin/opera -systemstyle"\ icon="/usr/share/pixmaps/opera.xpm"
Niestety tak mi nie działa ani z menu gnoma ani z konsoli.
Pakiet menu, jak jest wymagany to mam zainstalowany.
Hm, możliwe, że GNOME nie używa Debianowego systemu menu. Ja jego używam do generowania menu Fluxboksa, w takim wypadku naturalnie działa.
ArnVaker napisał(-a):
Po gnomowemu to wystarczy wyklikać :)
Kod:
ppm na menu na panelu => modyfikuj menu => znajdujesz aktywator => ppm => właściwości => edytujesz polecenieMusisz mieć zainstalowany pakiet alacarte.
To już lepiej moim pierwszym sposobem, bo będzie działać dla zewnętrznych aplikacji które wykonują /usr/bin/opera.
Zresztą niedługo -systemstyle będzie domyślnie włączony.
sp3cu napisał(-a):
To już lepiej moim pierwszym sposobem
A ja twierdzę, że najlepiej moim :) Po co kombinować z danymi aplikacjami, skoro można zlikwidować problem u źródła, czyli w tym przypadku w motywie, który nie jest dostosowany do obecnych standardów i z czasem się trochę rozjechał po prostu.
ArnVaker napisał(-a):
sp3cu napisał(-a):
To już lepiej moim pierwszym sposobem
A ja twierdzę, że najlepiej moim :) Po co kombinować z danymi aplikacjami, skoro można zlikwidować problem u źródła, czyli w tym przypadku w motywie, który nie jest dostosowany do obecnych standardów i z czasem się trochę rozjechał po prostu.
Za dużo kombinowania, jak opera zacznie wysypywać się z -systemstyle to może pomyśle nad poprawieniem motywu Ubuntu Dust.