Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po uruchomieniu komputera mam czasami problem, że mu pulseaudio czasami wycisza konkretne aplikacje. I tak w amarok nie ma dxwięku, albo nie ma iceweasel. Ostatnio wyciszył mi wyjście hdmi. Wiem, ze można w regulatorze poziomu dźwięku pulse to pogłaśniać ręcznie, ( albo w alsamikserze, jak było z hdmi) ino jest to irytujace.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2010-05-02 17:49:10)
Spróbuj (przy ubitym albo nie uruchomionym pulseaudio) wywalić katalog ~/.pulse
Potem kompa zrestartować aby sobie od podstaw configi zrobiło.
Działa. Ino co jakiś czas sytuacja się powtarza. Dodatkowo pulseaudio tnie strasznie. Jak mi zaczął dźwięk się zacinać po raz pierwszy myślałem, że mi dysk szlag trafia. Ale dmesg i smart nic nie pokazał. Obciążenie miałem na poziomie 0.3 0.4 . Odinstalowanie pulse zlikwidowało problem. Czekam na plajera z obsługą napisów wykorzystujący phonon. Może znasz taki?
Dlaczego akurat musi korzystać z phonona ?
Smplayer z wyjściem na alsa nie wystarczy ?
phonon obsługuje bez konfigurowania dźwięk na hdmi. Nie umiem tego zrobić w smplayerze. Mam w opcjach alsa 0.1 0.2 0.3 ale nie działają. w opisie hdmi w phononie jest alsa:hdmi:CARD=NVIDIA, DEV=0 i działa bez problemu. phonon jest świetny. dragonplayer odtwarza dźwięk na TV a amarok na słuchawkach od kompa. pulseaudio nie ma takiego bajeru.
++++++++
Po konsultacji z ilinem okazało się, iż mplayer odtwarza dźwięk przez hdmi. wpisać trzeba tylko:
-ao alsa:device=hw=0.3
i działa.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2010-05-02 17:33:58)
Dodam tylko dla potomnych.
Urządzenie HDMI nie zawsze musi być pod hw=0.3
To zależy od karty dźwiękowej.
Musimy sprawdzić za pomocą polecen
aplay -L
oraz
aplay -l
pod jakim numerkiem występuje i odpowiednio zmodyfikować składnię.