Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Tak sie sklada ze zrobilem sobie ostatnio backup glownej partycji / , i chcialbym ją teraz odzyskac .
Backup mam zapisany na partycji /home.
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda3 / ext3 errors=remount-ro 0 1 /dev/sda2 /home ext3 defaults 0 2 /dev/sda5 none swap sw 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
Czytalem ze nieumiejętne przywrocenie moze doprowadzic do usuniecia wszystkiego , jest to moj pierwszy raz dlatego zwracam sie do was .
Czy wystarczy ze uruchomie jakies live-cd i skopiuje ten plik backupu na glowną partycje ? czy lepiej uruchomic normalnie system , odmontowac / zamontowac /home i wtedy odzyskiwac ?
Jezeli chcesz przywrócić kilka plików to zrób to normalnie za pomocą działającego systemu a jeżeli całą partycję to ja bym robil z live-cd.
tutaj masz tutoriala
http://manual.sidux.com/pl/sys-admin-rdiff-pl.htm
ja zawsze go przeglądam przed przywracaniem plików tak na wszelki wypadek aby nie wykonać polecenia w odwrotnej kolejności.
Pozdrawiam
Hmm dziwi mnie jedno , partycja glowna zajmuje 2GB a gdy wykonalem backup tym poleceniem
rdiff-backup --exclude '/tmp/*' --exclude '/proc/*' --exclude '/sys/*' --exclude '/media/*/*' / /home/backup
to home backup mial ponad 80 GB i ciągle rosl az sie miejsce na dysku skonczylo...
Czy ktos mi moze to wyjasnic??
W końcu wklepalem
tar cvpzf backup.tgz --exclude=/proc --exclude=/lost+found --exclude=/backup.tgz --exclude=/mnt --exclude=/sys --exclude=/dev /
i po 2 min mam kopie .
Hmm dziwi mnie jedno , partycja glowna zajmuje 2GB a gdy wykonalem backup tym poleceniem
Kod:
rdiff-backup --exclude '/tmp/*' --exclude '/proc/*' --exclude '/sys/*' --exclude '/media/*/*' / /home/backup
to home backup mial ponad 80 GB i ciągle rosl az sie miejsce na dysku skonczylo...
Czy ktos mi moze to wyjasnic??
Tak bo katalog /home także zaczął dodawać do backapu, musiałbyś dodać jeszcze
--exclude '/home/*'
/dev musisz mieć na backupie! Inaczej kernel nie będzie mógł otworzyć konsoli inita przy starcie...
hmm a nie jest przypadkiem tak że /dev się uzupełnia przy starcie ?
Te chyba muszą być żeby system wstał:
# Make a few basic device nodes needed for booting
Kod:
# mknod -m 660 /mnt/gentoo/dev/console c 5 1 # mknod -m 660 /mnt/gentoo/dev/null c 1 3 # mknod -m 600 /mnt/gentoo/dev/initctl p
cytat z http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Custom_Stage4#Installing_from_Stage4
tar cvpzf backup_$(date +%F).tgz --exclude=/proc/* --exclude=/lost+found/* --exclude=/backup_$(date +%F).tgz --exclude=/mnt/* --exclude=/sys/*
chyba tylko /tmp trzeba wykluczyc i komenda ok