Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej
mam urządzenie (nie ja dokładnie ale ja mam z tym komunikację nawiązać) które wysyła dane po RS232
tylko wysyła, po prostu ma pełny bufor to wysyła (z tego co koleś mówi działa to trochę jak UDP, wysyła i sra na to czy doszło, trzeba to "złapać") i teraz, kabelek jest w dokumentacji więc sobie zlutowałem (tylko TxD i GND) i teraz dochodzimy do meritum sprawy, googlając znajduje że powinienem móc czytać to tak prosto:
cat /dev/ttyS0
ale to nie działa :|
a tak na prawdę to by już było rozwiązanie problemu, dane z urządzenia idą jako znaki ASCI i są to cyfry rozdzielone co jakiś czas literami, znakami nowego wiersza, itp. więc można to spokojnie do pliku zapisywać:
cat /dev/ttyS0 > plik
jednak co robię źle że powyższe polecenie nie działa?
jak narazie w moim doświadczeniu Linux <--> coś na RS232 to ograniczało się do podłączania pod konsolę urządzeń CISCO i zabawa przez minicom, próbowałem tez tutaj minicoma ale jakoś bez specjalnego powodzenia :(
z góry wielkie dzięki za pomoc :)
wierzę w Was
Ostatnio edytowany przez Graffi (2010-04-20 06:48:03)
może źle szukasz? :>
imo sprawdź jeszcze raz kabelek ;]
tak dalej, sprawdź może czy do dobrego portu podpinasz S0 czy S1 może?
jeszcze sprawdź czy te 2 zlutowane "kanały" wystarczają do przesyłania danych ASCI (tutaj się nie znam, więc tylko zgaduje)
zdaje się, że te porty się włączało/wyłączało w biosie (przynajmniej w niektórych)
dla testu może podepnij coś innego pod port i sprawdź, czy odbiera.
Jak juz wszystko sprawdzisz i jest ok, to mi osobiscie cat nie dziala - w przypadku czytania sms'ow z modemu 3g.
Nie chcialo mi sie sprawdzac co jest nie tak, poprostu zainstalowalem minicom i tego uzywam. Ewentualnie kiedys bylo cos jak setserial do ustawiania portow.
Linki:
http://packages.debian.org/lenny/minicom
http://packages.debian.org/lenny/setserial
trzeba ustawic parametry portu szeregowego takie jak np. predkosc ... patrz man stty, dla testow polecam sprobowac czy czyta sie to np. picocom'em