Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej,
ostatnio trochę pakietów poinstalowałem, trochę pousuwałem i pojawił się problem z dźwiękiem. W jakim odtwarzaczu nie włączyłby muzyki to jest ona przyciszona, czasem podczas odtwarzania słychać jakieś róźne dziwne dźwięki, których nie powinno być słychać, dźwięk jest pozbawiony jakiejkolwiek głębi. Czy to tylko ja mam jakieś zwidy czy to jednak debian?
poligon:/home/zolnierz# cat /proc/asound/cards 0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel HDA Intel at 0xfebfc000 irq 21
zolnierz@poligon:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20.
zolnierz@poligon:~$ dpkg -l | grep alsa ii alsa-base 1.0.21+dfsg-2 ALSA driver configuration files ii alsa-tools 1.0.22-1 Console based ALSA utilities for specific hardware ii alsa-tools-gui 1.0.22-1 GUI based ALSA utilities for specific hardware ii alsa-utils 1.0.22-1 Utilities for configuring and using ALSA ii alsamixergui 0.9.0rc2-1-9 graphical soundcard mixer for ALSA soundcard driver ii alsaplayer-alsa 0.99.80-5 PCM player designed for ALSA (ALSA output module) ii alsaplayer-common 0.99.80-5 PCM player designed for ALSA (common files) ii alsaplayer-gtk 0.99.80-5 PCM player designed for ALSA (GTK+ version) ii alsaplayer-oss 0.99.80-5 PCM player designed for ALSA (OSS output module) rc cairo-dock-alsamixer-plugin 2.1.3.5+dfsg-2+b1 Cairo-dock - Alsamixer plug-in rc gnome-alsamixer 0.9.7~cvs.20060916.ds.1-2 ALSA sound mixer for GNOME ii gstreamer0.10-alsa 0.10.26-1 GStreamer plugin for ALSA ii libalsa-ocaml 0.1.4-2+b1 OCaml bindings for the ALSA library rc libesd-alsa0 0.2.41-5 Enlightened Sound Daemon (ALSA) - Shared libraries ii libsdl1.2debian-alsa 1.2.14-4+b1 Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA options) ii libsox-fmt-alsa 14.3.0-1.1+b1 SoX alsa format I/O library ii libwine-alsa-unstable 1.1.32-1 Windows API implementation - ALSA sound module
zolnierz@poligon:~$ dpkg -l | grep pulse ii gstreamer0.10-pulseaudio 0.10.18-1 GStreamer plugin for PulseAudio rc libpulse-browse0 0.9.21-1 PulseAudio client libraries (zeroconf support) ii libpulse-mainloop-glib0 0.9.21-1 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0 0.9.21-1 PulseAudio client libraries rc pulseaudio 0.9.21-1 PulseAudio sound server ii vlc-plugin-pulse 1.0.5-2 PulseAudio plugin for VLC
Zacznij od
aptitude purge ~c
Niech te konfigi od odinstalowanych pakietów tez wylecą z systemu.
Może poszukaj na google jakiejś konfiguracji pliku .asoundrc dla twojej karty, który znajduje się w katalogu /home.
Sprawdź też ustawienia alsamixer.
Nie wiem, czy to możliwe, ale może winą jest gstreamer? Próbowałeś użyć silnika Xine?