Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2005-10-01 12:26:29

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

frammebuffer + mysz + zmiana czcionki

Czy da sie wogóle uruchomić mysz pod framebufferem, jak tak to jak to zrobić?
Jak zmieniać czcionke pod framebuferem? Podczas kompilacji kernela widziałem że są do wyboru rózne czcionki ale zadnej nie wybrałem (czyli chyba jest standardowa).
Problem z tą czcionką polega na tym ze w fp (free-pascal-ide) skaszaniony jest interfejs, zamiast pionowych liń jest litera 'ł' itp. W mc wszystko wygląda idealnie.
Czy czeka mnie kopmilowanie kernela z róznymi czcionkami do framebuffera czy da się to zmienić jakoś inaczej?

#2  2005-10-01 12:40:13

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: frammebuffer + mysz + zmiana czcionki

Czy da sie wogóle uruchomić mysz pod framebufferem, jak tak to jak to zrobić?

apt-get install gpm

Jak zmieniać czcionke pod framebuferem? Podczas kompilacji kernela widziałem że są do wyboru rózne czcionki ale zadnej nie wybrałem (czyli chyba jest standardowa).
Problem z tą czcionką polega na tym ze w fp (free-pascal-ide) skaszaniony jest interfejs, zamiast pionowych liń jest litera 'ł' itp. W mc wszystko wygląda idealnie.
Czy czeka mnie kopmilowanie kernela z róznymi czcionkami do framebuffera czy da się to zmienić jakoś inaczej?

Ja nie mam, żadnych czcionek wkompilowanych w jądro, za to w pliku "/etc/console-tools/config" mam wpis "SCREEN_FONT=lat2-sun16". Czcionki są wyśmienite.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2005-10-01 13:03:17

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

Re: frammebuffer + mysz + zmiana czcionki

Wielkie dzięki.
Tylko z tymi fontami mam taki sam wpis jak Ty i własnie tak to wygląda jak to opisałem, a więc wina leży po stronie 'fp'. Tyko będe musiał używać tego ide przez najbliższy czas, więc musze coś z tymi fontami zrobić, jakie jeszcze wpisy można tam dodać ?
Mysle ze to moze wynikać z kodowania 'lat2' moge zrezygnować z polskich zanków pod fb jesli sprawi to ze fp bedzie normalnie wyglądał.
Jesli to nie pomorz to wkompiluje te czcionki do fb jako moduł (jesli sie da jako moduł) i zobacze co da się zrobić, pewnie trzeba robić za kazdym razem reboot zeby zmiany w ustawieniach czcionek działały, dobrze mysle?

##EDIT

Po restarcie przestał działac gpm, nic nie zmieniałem.
Po instalacji działal normalnie jak cos pisalem w konsoli to mogłem to zaznaczyc i wkleic tak jak w xtermie, w mc tez nie było problemow. Po restarcie w konsoli nie widac juz kursora (tak jakby go nie było) po uruchominu mc pojawia się ale gdzie bym nie ruszył mysz to zachowuje sie ona tak jakbym wcisnal lewy przycisk myszy. O co teraz chodzi ?

Stopka forum