Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-04-13 00:49:25

figa - Użytkownik

figa
Użytkownik

router gigaset SX541 adsl nie synchronizuje się

Ja znowu z problemem :( 
Ponieważ mój router Linksys-a mi coś się psuje a nie mogę zostać bez internetu / praca/ więc zmuszona byłam kupić inny.
Kupiłam więc Siemens Gigaset SX541 WLAN dsl i nie mogę sobie  z nim poradzić.
Weszłam w ustawienia i powpisywałam opcje połączenia z neostradą TP.  Raz nawet udało mi się połaczyć i wówczas szybko zapisałam sobie backup tej bramki.
Niestety moja radość trwała krótko bo znowu mi się nie łączy a odzysk z backupu nie zmienia sytuacji.
Objaw jest taki że router nie synchronizuje adsl i nie świeci ani dioda adsl ani online.
W wicd  jedyne czego mogę dokonać to połączyć się z samą bramką  ale połączenia z internetem nie mam .
Wicd widzi też połączenie bezprzewodowe tej bramki i również mogę się połączyć.
Zabezpieczyłam połączenie kluczem WEP ale dopisałam klucz w wicd i jest OK.

Wicd niby pokazuje że jestem połączona ale niestety tylko z bramką a nie internetem.

No i szukam cały dzień bezskutecznie i nie wiem co dalej - czy mam zainstalować ubuadsl bo nie chce sobie zepsuć tego co mam czyli połączenia z internetem za pomocą mojej bramki Linksys WAG54GP2.

Może ktoś pomoże mi wybrnąć z tego impasu :) :(

#2  2010-04-13 06:33:11

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: router gigaset SX541 adsl nie synchronizuje się

Wiem, że to może wydawać się głupie - ale czasem nie podłączyłaś linii telefonicznej do innego gniazdka niż ADSL? Z tego co widziałem to ten router posiada jeszcze 2 gniazdka do podłączenia telefonu.

Nie podłączasz czasem jednocześnie do tej samej linii Siememsa i Linksysa? jeśli do tej samej linii są podłączone telefon(y) to sprawdź czy są podłączone poprzez filtry. Najlepiej spróbuj na chwilę podłączyć tylko sam router Siemensa.

Zobacz czy masz w ustawieniach modemu/wan w routerze (ostatnio konfigurowałem D-Linka u kolegi i bez tego za cholerę nie chciała nerwostrada działać) :

Protokół: PPPoA
VPI: 0
VCI: 35
Encapsulation: VCMUX

Tu masz przykladowe ustawienia znalezione w jakimś sklepie: http://c-network.istore.pl/pl,product,459145,uzywan … ns,sx541.html

#3  2010-04-13 17:06:12

figa - Użytkownik

figa
Użytkownik

Dzięki za odzew, zrobiłam jak sugerowałeś ale nic nie pomogło, wreszcie zadzwoniłam do telekomunikacji i przyszedł "czarodziej"  :) ale też nic nie wskórał chociaż mówił że zna te routery i w nim powinno być ustawione inne kodowanie.  Zmienił i nic nie pomogło.
Stwierdził więc że to coś z routerem. Pani która mi go sprzedała powiedziała mi że z tymi routerami czasem jest tak że w jednym miejscu działają a w drugim nie choć dostawca internetu jest ten sam.
Umówiłam się że router odeślę co też zrobiłam. :( No i pozostałam w punkcie wyjścia :(

#4  2010-04-13 17:29:14

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

OK A co Ci się dzieje z Linksysem, bo piszesz, że "się coś psuje". Może tak naprawdę masz uszkodzoną linie od Tepsy i modem Linksysa jeszcze może działać poprawnie (czasami) a Siemens już nie.

Czy ten "czarodziej" z Tepsy mierzył parametry linii?, bo najczęstszą przyczyną jest właśnie linia Tepsy a nie router.

Jak ten Linksys ma gdzieś w zakładkach możliwość wyświetlenia parametrów linii, to tu masz całkiem dobry wątek o ich interpretacji (czytaj post forumowicza PeterW) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1153723.html

#5  2010-04-13 20:43:18

figa - Użytkownik

figa
Użytkownik

Z Linksysem jest jakaś bzdura tylko z przyciskiem włączającym. Nie zawsze chce włączyć bramkę. Czasem zapala się pierwsza dioda tak nie całkiem na czerwono i bramka dalej nie inicjuje się.  Jak przytrzymam ten przycisk trochę dłużej to  zaskoczy i ładuje się dalej.
Na moje oko to ten przycisk się wyrobił czy co bo jak mi się uda ją załączyć to działa bez zarzutu.
Ostatnio ją przez kilka dni nie wyłączałam.
Może rozwiązaniem będzie odłączanie zasilacza i nie ruszanie przycisku przynajmniej na razie :)
Czarodziej jak to czarodziej sprawdził tylko czy jest sygnał :) :( bez zagłębiania się w jego jakość i zmienił w opcjach kodowanie w zakładce adsl z auto na inne .
Być może mam słabszy sygnał i Linksys daje radę a ten Siemens nie.   Sprzedawca ma u siebie sprawdzić ten router nas neostradzie. Jak u niego będzie chodził to znaczy że u mnie z łączem jest coś nie tak do końca.
Przepatrzyłam zakładki opcji Linksysa ale znalazłam tylko jakiś kiepski test mówiący że wysłane 1 odebrane 1 , nic konkretnego.

#6  2010-04-16 10:33:12

figa - Użytkownik

figa
Użytkownik

witam jeszcze
Ponieważ dalej nie mam tego routera i szukam co by tu kupić. Może poradzicie mi czy ten http://www.allegro.pl/item992658213_router_voip_mega_okazja.html  jest coś wart i uda mi się go na Ubuntu 9.10 uruchomić bezproblemowo.  Potrzebuję go tylko w zastępstwie ale musi działać :)
pozdrawiam

Stopka forum