Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 8 9 10 11 12 … 31 ▶
@zaurer
Patche bezpieczensta na 'base system':
# freebsd-update fetch # freebsd-update install # shutdown -r now
Upgrade do nastepnej wersji:
# freebsd-update upgrade -r 8.1-RELEASE # freebsd-update install # shutdown -r now # freebsd-update install # shutdown -r now
Ostatnio edytowany przez vermaden (2010-04-14 21:59:44)
nie wiem jak się zachowa takie rozwiązanie, jeszcze nie próbowałem...
aktualizacja binarna base systemu a następnie upgrejt paczek (do wersji paczek systemu do którego upgrejtowaliśmy basesystem)
portupgrade -PP -a
czy nie lepiej będzie
pkg_deleta -a usunąć wszystko a potem od nowa zainstalować ...
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-04-14 22:28:58)
vermaden napisał(-a):
@zaurer
Patche bezpieczensta na 'base system':Kod:
# freebsd-update fetch # freebsd-update install # shutdown -r nowUpgrade do nastepnej wersji:
Kod:
# freebsd-update upgrade -r 8.1-RELEASE # freebsd-update install # shutdown -r now # freebsd-update install # shutdown -r now
@Vermaden
Dodam swoje jeszcze taka aktualizacja nadaje sie na jako GENERIC na kompilowane juz nie
@Yampress
portupgrade -aPP na paczkowane
Wracjac do
Janek ma wersje stabilna debian instaluje paczke piwo2.0 wedlug polityki debiana jest ona bezpieczna
Janek wchodzi na strone domowa paczki piwo2.0 i czyta nowa wersja jest piwo2.8 czyta dalej zostalo zaktualizowane to i tamto poprawiono luki i tak dalej janek czyta dalej wersja piwo2.0 ukazala sie w roku 2008 a nowa wersja piwo2.8 2010
Janek pisze mejla do devolopera czy jak to zwal do opiekuna paczki
Prosze o aktualizacje paczki piwo2.0 do wersji piwo.2.8
Drogi Janaku jak ci nie pasuje to zrob sobie sam nara
Edit
freebsd-update upgrade -r 8.1-RELEASE
ale to bedzie BETA wersja pozniej RC 1 2 3 moze i 4 pozniej RELEASE
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2010-04-15 00:40:46)
Wlasnie pisze spod Linksa, nie ustawialem jeszcze polskich krzaczorow, przepraszam. Co do aktualizacji. Jestem na 8.0. W 7.3 sa obecne nowsze paczki niz dla 8.0. Moge z nich jakos korzystac w "osemce"? Ewentualnie czy moge bezpiecznie (w sensie nie namieszania w zaleznosciach) korzystac z portow, jezeli zawieraja nowsze wersje niz paczki? W tym wypadku uzywa sie buildworlda? Pozdrawiam.
Ech nie czytalas pare postow wyzej Co wy z tymi paczkami i portami upgradami buildworldami
Metoda prob i bledow nie wystaracza wam jasny gwint
Ok, sorry to zapytam w inny sposób - do czego w takim razie służy "przebudowa świata" i kiedy jej należy używać?
iacobus napisał(-a):
Wlasnie pisze spod Linksa, nie ustawialem jeszcze polskich krzaczorow, przepraszam. Co do aktualizacji. Jestem na 8.0. W 7.3 sa obecne nowsze paczki niz dla 8.0. Moge z nich jakos korzystac w "osemce"? .
Teoretycznie tak -> eksportujesz PACKAGESITE na 7.3 ... Ale co potem Będzie Ci się działo w systemie to może być inna smutna historia. Nawet na release możesz mieć paczki ze stable ....
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-04-15 13:52:47)
Ryszard napisał(-a):
Edit
freebsd-update upgrade -r 8.1-RELEASE
ale to bedzie BETA wersja pozniej RC 1 2 3 moze i 4 pozniej RELEASE
Slyszales kiedys o czyms takim jak PRZYKLAD?
iacobus napisał(-a):
Wlasnie pisze spod Linksa, nie ustawialem jeszcze polskich krzaczorow, przepraszam. Co do aktualizacji. Jestem na 8.0. W 7.3 sa obecne nowsze paczki niz dla 8.0. Moge z nich jakos korzystac w "osemce"? Ewentualnie czy moge bezpiecznie (w sensie nie namieszania w zaleznosciach) korzystac z portow, jezeli zawieraja nowsze wersje niz paczki? W tym wypadku uzywa sie buildworlda? Pozdrawiam.
Linux 8.0?
Ciekawe, myslalem ze aktualnie jest 2.6, ale widac nie sledze az tak na biezaco, jakis MAJOR REWRITE byl?
make buildworld uzywa sie przy przechodzieniu z 7.3 na 8.0 i nie ma to nic wspolnego z paczkami.
Chcesz miec aktualne paczki na 8, to zainstaluj sobie 8-STABLE najnowszy snapshot i uzywaj pkg_add jak zwykle, bedziesz mial takie paczki jak w 7.3.
Odnosnie pytan o FreeBSD, przeczytajcie to:
http://over-yonder.net/~fullermd/rants/bsd4linux/
http://cons.org/cracauer/freebsd.html
http://wiki.freebsd.org/AvoidingLinuxisms
nie ustawialem jeszcze polskich krzaczorow, przepraszam
A slyszaleas kiedys i IRC? Gdzie za uzywanie polskich upierdliwcow dostaje sie /kick :)
Ostatnio edytowany przez vermaden (2010-04-15 14:11:00)
iacobus napisał(-a):
Wlasnie pisze spod Linksa
* www-client/links Available versions: (2) 2.2 (~)2.3_pre1 {X bzip2 directfb fbcon gpm jpeg livecd png sdl ssl svga tiff unicode zlib} Homepage: http://links.twibright.com/ Description: links is a fast lightweight text and graphic web-browser
vermaden napisał(-a):
Linux 8.0?
FreeBSD...
Chodziło o przeglądarkę www. Ostatnio przeinstalowałem FreeBSD i nie chcę tracić czasu na stawianie serwera x zanim skończę książkę Lucasa, bo do tego czasu jeszcze zdążę zdrowo namieszać :) PS. Hmm komentarz z kodu źródłowego sterownika RealTeka, który przytacza w swojej książce jest rzeczywiście rozwalający: "Urządzenie to zmienia sens wyrażenia "dolna półka""... ;)
no. na desktop super tania zabawka. Na serek mało fajna i wydajna. Psuj po to aby się nauczyć naprawić. Gdzieś podony jest tekst tez w tej książce :P
iacobus napisał(-a):
Chodziło o przeglądarkę www. Ostatnio przeinstalowałem FreeBSD i nie chcę tracić czasu na stawianie serwera x zanim skończę książkę Lucasa, bo do tego czasu jeszcze zdążę zdrowo namieszać :)
Ok, bylem przekonany ze to literowka, nie pamietam kiedy ostatni raz korzystalem z links.
iacobus napisał(-a):
PS. Hmm komentarz z kodu źródłowego sterownika RealTeka, który przytacza w swojej książce jest rzeczywiście rozwalający: "Urządzenie to zmienia sens wyrażenia "dolna półka""... ;)
Tutaj macie oryginal jak chcecie ;)
/usr/src/sys/pci/if_rl.c
/* * The RealTek 8139 PCI NIC redefines the meaning of 'low end.' This is * probably the worst PCI ethernet controller ever made, with the possible * exception of the FEAST chip made by SMC. The 8139 supports bus-master * DMA, but it has a terrible interface that nullifies any performance * gains that bus-master DMA usually offers. *
Nalezy takze pamietac, ze odnosi sie to do modelu 8139 a nie calej rodziny kart Realtek.
Ostatnio edytowany przez vermaden (2010-04-15 18:56:35)
Dla zainteresowanych, najnowszy kwartalny 'Status Report':
http://freebsd.org/news/status/report-2010-01-2010-03.html
@ Vermaden
http://wiki.freebsd.org/BuildingFreeBSDWithClang nie testowałem tego Zapowiada się ciekawie czy miałeś juz z tym ustrojstwem testowy kontakt ???
Wybiera ktoś się http://pl.meetbsd.org/o-meetbsd ??
Witam,
zainstalowałem sobie FreeBSD przedwczoraj, niestety nie wiem jak ustawić polskie znaczki pod Xfce (moja maszyna nie udźwignie KDE)... Przerabiał to ktoś? Na googlach znajduję tylko instrukcje do starszych wersji (z edycją xorg.conf), a w obecnych "okienkach" tego nie ma. Wiem, że można go jakoś zrobić, ale nie da się ustawić ich bez tego? W końcu jeżeli już działa to wszystko niby automatycznie, to powinno do końca. :) Jest do tego jakaś dodatkowa zmienna w rc.conf? Ostatni raz miałem do czynienia z xorg.conf jeszcze za Debiana Sarge (chyba to nawet nie był xorg, tylko xfree). W konsoli mam polskie krzaczki, zostaje mi tylko xfce. :) A jakakolwiek kombinacja alt+literka powoduje otwarcie menu okna. ;)
na szybko (przynajmniej w Linuksie, ale w końcu i tu Xorg, i tu Xorg):
setxkbmap pl
Gdzie to zapisać na stałe — nie wiem, u mine po prostu działa. ;)
@Tor zle szukałes http://www.bsdguru.org/ jest wszystko na pisane Ja nie mam juz ochoty poraz X pisać jedno to samo
azhag napisał(-a):
na szybko (przynajmniej w Linuksie, ale w końcu i tu Xorg, i tu Xorg):
Kod:
setxkbmap plGdzie to zapisać na stałe — nie wiem, u mine po prostu działa. ;)
Działa, ale niestety tylko do restartu. ;)
Tor napisał(-a):
Działa, ale niestety tylko do restartu. ;)
Dorzucić do "autostartu" - czytaj ~/.xinitrc ? ;]
winnetou napisał(-a):
Dorzucić do "autostartu" - czytaj ~/.xinitrc ? ;]
No racja. :) Dzięki. :)
Tak swoją drogą - zaraz po instalacji, gdy zabrałem się za dodawanie paczuszek (pkg_add), to niestety pkg_add nie mogło mi znaleźć firefoksa... Powtórzyłem to drugi raz i znowu wywalił mi, że nie może go znaleźć (polecenie było na 100% dobrze wpisane!). Dopiero za trzecim razem załapał, ściągnął i zainstalował... Podobnie było z xfce... :X Oczywiście za każdym razem nie wpisywałem polecenia od nowa, tylko strzałeczka do góry --> ponowne wybranie tego samego polecenia. Moja sieć jest masakryczna (urząd miasta) - muli, itd... Ale na linuksie nic takiego nigdy nie miało miejsca, natomiast na freebsd dwa razy. Czy to normalne? :)
Ostatnio edytowany przez Tor (2010-06-03 16:39:57)
używasz gdm jako ekranu logowania ?
Yampress napisał(-a):
używasz gdm jako ekranu logowania ?
Nie, nie instalowałem żadnego.
Strony: ◀ 1 … 8 9 10 11 12 … 31 ▶