Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Zauważyłem już od dwóch tygodni ,że po wydaniu polecenia
aptitude update && aptitude full-upgrade
nic mi nie przychodzą aktualizacje Debiana , nawet kilka KB.Trochę jestem niezapokojony tą sytuacją, zwłaszcza że to wersja testowa jeszcze. Czyżby wersja testowa była już tak dobra że mało co w niej poprawiają?
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-04-22 11:23:21)
Za wiele to nie szlo ale dziś
debian:/home/kasia# aptitude dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libxklavier16{a} Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libsensors3{u} libxklavier15{u} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: alacarte cabextract cpufreqd defoma dh-make evolution-data-server evolution-data-server-common file gcalctool gnome-applets gnome-control-center gnome-core gnome-doc-utils gnome-menus gnome-session gnome-session-bin gnome-session-common gnome-settings-daemon gnome-themes gnome-user-guide gtk2-engines-pixbuf iso-codes libatk1.0-0 libatk1.0-dev libcamel1.2-14 libebackend1.2-0 libebook1.2-9 libecal1.2-7 libedata-book1.2-2 libedata-cal1.2-6 libedataserver1.2-11 libedataserverui1.2-8 libegroupwise1.2-13 libffado2 libgail18 libgdata-google1.2-1 libgdata1.2-1 libgirepository1.0-0 libgl1-mesa-dev libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-glx-dbg libglib2.0-0 libglib2.0-data libglib2.0-dev libglibmm-2.4-1c2a libglu1-mesa libglu1-mesa-dev libgnome-menu2 libgnome-window-settings1 libgnomekbd-common libgnomekbd4 libgtk2.0-0 libgtk2.0-bin libgtk2.0-common libgtk2.0-dev libgtkmm-2.4-1c2a libgtksourceview2.0-0 libgtksourceview2.0-common libgucharmap7 libkeyutils1 libmagic1 libosmesa6 libpango1.0-0 libpango1.0-common libpango1.0-dev libselinux1 libslang2 libsqlite3-0 liburi-perl libvorbis0a libvorbisenc2 libvorbisfile3 mesa-common-dev mesa-utils python-gmenu python-simplejson ttf-freefont Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: libatk1.0-data 78 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 2 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 76,3MB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 2482kB. Kontynuować? [T/n/?]
Kwestia jakich programów używasz. Ja dzisiaj miałem aktualizację na 60 MB (trochę mniej niż ilin powyżej), zdaje się wczoraj też coś było. Chociaż faktycznie ostatnio aktualizacje są rzadsze i mniejsze — myślę że należy to wiązać z przygotowywaniem do wydania Squeeze jako stabilnego.
Może faktycznie tak mało teraz jest w związku z przygotowaniami do Squeeza. A u was też tak Gnome zwolniło po tych poprzednich aktualizacjach, ja to je miałe tak z około dwa tygodnie temu.I od tego czasu Gnome jakoś mulasto działa, być może ze względu na te przygotowania aktualizacji do nowszej wersji Gnome 2.30?
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-04-14 20:59:22)
Ja widać u mnie na lapie córki mam gnome i nie zauważyłem żadnego zwolnienia.
Wszystko działa jak działało
ilin napisał(-a):
Ja widać u mnie na lapie córki mam gnome i nie zauważyłem żadnego zwolnienia.
Wszystko działa jak działało
Widocznie u mnie cos zwolniło, ale czemu.
Skąd my to mamy wiedzieć :)
Odpal htopa i zobacz co ma apetyt na zasoby.
ilin napisał(-a):
Skąd my to mamy wiedzieć :)
Odpal htopa i zobacz co ma apetyt na zasoby.
Chyba zle się wyraziłem, Gnome może nie muli a wstaje podczas startu systemu bardzo wolno . Tak wolno że teraz muszę czekać dość długo gdy pojawi się tapeta i menu Gnome.Chyba to ma bardziej związek z programami startowymi w tym środowisku graficznym. Lecz w programach startowych nic teraz nie zmieniałem.
Odpal sysv-rc-conf i powyłączaj zbędne usługi.
Skrypty startowe się zmieniały i być może coś zbędnego przymula.
ilin napisał(-a):
Odpal sysv-rc-conf i powyłączaj zbędne usługi.
Skrypty startowe się zmieniały i być może coś zbędnego przymula.
NIe chciał bym sobie coś złego wyłączyć, a dużo tych xów mam pozaznaczane w konsoli po użyciu tego polecenia.Dodałem więc jak to wygląda na zrzutkach.
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-04-14 22:02:46)
To zależy co jakich usług używasz.
nfs ? te do proca skalowania to trudno powiedzieć tak na odległość.
ilin napisał(-a):
To zależy co jakich usług używasz.
nfs ? te do proca skalowania to trudno powiedzieć tak na odległość.
Chodzi o to nfs-common? Ale jak jest x pod numerami 2,3,4,5 i S. To mam wszystkie te xy odhaczyć gdy będe sprawdzał?
Debian standardowo korzysta z drugiego runlevela + to co w "S".
ArnVaker napisał(-a):
Debian standardowo korzysta z drugiego runlevela + to co w "S".
No ja odhaczyłem przy tym nfs-common wszystko i to nic nie pomogło. Teraz będe sprawdzał reszte , bo boją sie tak wszystko odhaczyc w większych ilosciach.
Użyj bootcharta
On powinien pokazać co przymula.
ilin napisał(-a):
Użyj bootcharta
On powinien pokazać co przymula.
Zainstalowałem bootcharta i ponownie uruchomiłem komputer. Nigdy nie używałem tego narzędzia, czy teraz logi są w /var/log/bootchart.tgz ? Jak je teraz zobaczyć?
W terminalu odpal
bootchart
;)
Ostatnio edytowany przez Tomeku (2010-04-15 10:23:31)
Tomeku napisał(-a):
W terminalu odpal
Kod:
bootchart;)
Wyskakuje
# bootchart bash: bootchart: nie znaleziono polecenia
Na konsoli roota jak i zwykłego usera, instalowałem go z paczki deb ze stony bootchart. Synaptic pokazuje że jest zainstalowany.
amidala:/# dpkg -L bootchart-view |grep bin /usr/bin /usr/bin/bootchart
EDIT:
zaurer napisał(-a):
instalowałem go z paczki deb ze stony bootchart.
W standardowym repo przecież jest :)
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-04-15 14:15:19)
ArnVaker napisał(-a):
W Squeeze nie ma.
ilin napisał(-a):
W Squeeze nie ma.
Aj bo w tym Squeeze to ciągle raz coś jest, raz nie ma... W Lennym i Sidzie jest i to ta sama wersja, można śmiało instalować.
bootchart: Zainstalowana: 0.10~svn407-3.3 Kandydująca: 0.10~svn407-3.3 Tabela wersji: *** 0.10~svn407-3.3 0 800 http://ftp.pl.debian.org sid/main Packages 100 /var/lib/dpkg/status 0.10~svn407-3 0 500 http://ftp.pl.debian.org lenny/main Packages
=======================================
EDIT: Na stronie bootchart nie ma paczek deb, tylko link do paczki w repo Sida :)
To doinstaluj jeszcze tę w takim razie => http://packages.debian.org/unstable/bootchart-view
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-04-15 15:02:49)
ArnVaker napisał(-a):
Kod:
amidala:/# dpkg -L bootchart-view |grep bin /usr/bin /usr/bin/bootchartEDIT:
zaurer napisał(-a):
instalowałem go z paczki deb ze stony bootchart.
Faktycznie brakowało kilku zależności
bootchart-view libcommons-cli-java_1.2-2 libcommons-compress-java_1.0-1 libcommons-lang-java_2.4-4
Zrestarowałem komputer i gdy się uruchomil wpisałem w konsoli polecenie
# bootchart /var/log/bootchart.tgz not found
Czyli nic nie wykazało?
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-04-15 15:51:22)
Musisz do linii kernela dorzucić fragment
init=/sbin/bootchartd
żeby w ogóle się uruchamiał :)
ArnVaker napisał(-a):
Musisz do linii kernela dorzucić fragment
Kod:
init=/sbin/bootchartdżeby w ogóle się uruchamiał :)
Tylko za bardzo nie wiem gdzie to dopisać? W tym starym grubie to by chyba wystarczyło wyedytować plik konfiguracyjny naszego bootloadera /boot/grub/grub.conf i dopisac do niego tą definicję init=/sbin/bootchartd. A ja mam ten nowszy grub:-/
menuentry "Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-3-amd64" --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os { insmod ext2 set root='(hd0,5)' search --no-floppy --fs-uuid --set 3332953a-791c-4bd8-a72f-10603694d73a echo Loading Linux 2.6.32-3-amd64 ... linux /boot/vmlinuz-2.6.32-3-amd64 root=UUID=3332953a-791c-4bd8-a72f-10603694d73a init=/sbin/bootchartd ]ro quiet echo Loading initial ramdisk ... initrd /boot/initrd.img-2.6.32-3-amd64
U mnie to tak wygląda. Możesz bezpośrednio w grubie dopisać linijkę tymczasowo. Podczas wyboru systemu wciśniij "E"