Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
otóż,
potrzebuję jakiś relatywnie dokładny program który pokaże mi temperatury bo jakoś nie wierze w to co mi pokazuje sensors
root@haruko:/home/urbinek# sensors k8temp-pci-00c3 Adapter: PCI adapter Core0 Temp: +6.0°C Core0 Temp: +4.0°C Core1 Temp: -3.0°C Core1 Temp: -4.0°C
prawdzie mam awsum chłodzenie (kilogramowy radiator+wentylatory z 3 stron z czego działa tylko wywiew z obudowy i zasilacz xD) i procek skręcony w dół do 1 GHZ na rdzeń ale aż tak zimno w pokoju chyba nie mam
znacie coś innego ? czy mam włożyć termometr w żeberka i sprawdzić
p.s. dla dysków mam chyba ok
root@haruko:/home/urbinek# hddtemp /dev/sda /dev/sda: WDC WD5000AAKS-22A7B0: 40°C root@haruko:/home/urbinek# hddtemp /dev/sdb /dev/sdb: WDC WD5000AAKS-22A7B0: 38°C
CONFIG_SENSORS_K8TEMP: │ │ If you say yes here you get support for the temperature │ sensor(s) inside your CPU. Supported is whole AMD K8 │ microarchitecture. Please note that you will need at least │ lm-sensors 2.10.1 for proper userspace support. │ │ This driver can also be built as a module. If so, the module │ will be called k8temp. │ │ Symbol: SENSORS_K8TEMP [=n] │ Prompt: AMD Athlon64/FX or Opteron temperature sensor │ Defined at drivers/hwmon/Kconfig:213 │ Depends on: HWMON [=y] && X86 [=y] && PCI [=y] && EXPERIMENTAL [=y] │ Location: │ -> Device Drivers │ -> Hardware Monitoring support (HWMON [=y])
Z tego korzysta u Ciebie lmsensors, a sterownik ten jest imo do bani, mnie tak samo pokazywał absurdalne wartości. Nic lepszego też raczej nie znajdziesz, bo nawet jeżeli jest jakaś inna aplikacja odczytująca temp. cpu, to i tak będzie korzystać z tego samego sterownika.
U mnie pokazuje dobrze.
urbinek napisał(-a):
Kod:
znacie coś innego ? czy mam włożyć termometr w żeberka i sprawdzić
Temperatura jest mierzona wewnątrz procesora wiec nawet podlozenie termometru pod radiator da ci przeklaminie, nie duze bo nie duże ale zawsze :P
Musisz sobie poradzić w inny sposów, w /etc/ jest plik konfiguracyjny dla pakietu sensors, w nim są wzory/algorytmy na podstawie których są przeliczane wartości pokazywane przez sensors, metodą prób i błędów porównując to co pokazuje sensors z tym co jest w biosie można osiągnąć wmiare dokładny wynik ;].