Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć! Panowie i Panie, mam problem z modemem na notebooku. Googlowałem dużo, robiłem dłuższe notatki, testowałem wiele rozwiązań. Zwracam się jednak z prośbą o pomoc, bo w pewnym sensie internet podłączany przez modem po kablu USB dalej nie działa.
Notebook: Toshiba Satellite
Modem: Motorola SurfBoard SB5100
Wyjścia z modemu na ethernet oraz USB.
Zacznę od tego, że przy instalacji Debiana jako system standardowy plus środowisko graficzne plus laptop, internet jest widziany zarówno po przyłączeniu modemu przez USB jak i ethernet. Wszystko działa, zastrzeżeń ewidentnie brak! Wprawiony w bojach przy spisywaniu ustawień i tym razem poczyniłem pewne kroki.
lsusb Bus 001 Device 002: ID 07b2:5100 Motorola BCS, Inc. SurfBoard SB5100 Cable Modem
dmesg usbcore: registered new interface driver usbfs usbcore: registered new interface driver hub usbcore: registered new device driver usb (...) usb 1-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2 usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice usb 1-2: New USB device found idVendor=07b2, idProduct=5100 usb 1-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3 usb 1-2: Product: USB Cable Modem usb 1-2: Manufacturer: Broadcom Corporation usb 1-2: SerialNumber: 00111A6E4C9B eth1: register 'cdc_ether' at usb-0000:00:1d.0-2, CDC Ethernet Device, 00:11:1a:6e:4c:9b usbcore: registered new interface driver cdc_ether
lsmod cdc_ether 4672 0 usbnet 14088 1 cdc_ether (...) uhci_hcd 18672 0 usbcore 118192 4 cdc_ether,usbnet,uhci_hcd
ifconfig eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:11:1a:6e:4c:9b inet addr:87.99.118.176 Bcast: 255.255.255.255 Mask: 255.255.248.0 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:576 Metric:1 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
nano /etc/network/interfaces # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp
Następnie w celach hobbistycznych instaluje debiana, bez systemu podstawowego, środowiska graficznego i funkcji laptopa. Internet działa gdy podepnę modem do karty sieciowej kablem ethernet rzecz jasna. Do /etc/modules dopisałem cdc_ether usbnet usbcore oraz uhci_hcd. Niestety modem podpięty do laptopa przez USB nie podaje internetu.
Przy ifconfig nie widać również interfejsu eth1.
Nie pomaga dodanie eth1 po przez /etc/network/interfaces. DHCP nie przydziela adresu interfejsowi.
Próbowałem użyć inet static podając adres IP, BCast, Maskę oraz HWaddress taką jaką spisałem z "pełnej instalacji debiana" - to niestety również nie pomogło.
Cóż czynić?
Ostatnio edytowany przez winditup (2010-04-07 22:13:08)
Brakuje jakiejś paczki do obsługi tego przez usb.
Na początek porównaj wyniki
dpkg -l | grep usb
z systemu pełnego i minimalistycznego.
dmesg z tego minimalistycznego tez powinno coś powiedzieć.
na standardowej:
dpkg -l | grep usb libusb-0.1-4 2:0.1.12-13 usbutils 0.73-10lenny1 xserver-xorg-video-sisusb 1:0.9.0-1
na minimalistycznej:
dpkg -l | grep usb libusb-0.1-4 2:0.1.12-13 usbutils 0.73-10lenny1
Wydaje mi sie ze niepotrzebnie komplikujesz sobie zycie z tym USB - no chyba ze to czysto hobbystyczne...
Ostatnio edytowany przez kayo (2010-04-08 21:23:37)
Patrzyłeś do /var/log/dmesg systemu minimalistycznego ?
Być może tam coś będzie na ten temat.
kayo napisał(-a):
Wydaje mi sie ze niepotrzebnie komplikujesz sobie zycie z tym USB - no chyba ze to czysto hobbystyczne...
Internet jest dostarczany przez telewizję kablową. Dwa adresy IP przydzielone na jednego abonenta. Jeden komputer do którego pociągnięty jest kabel z końcówką ethernet, jest piętro wyżej. Mój komputer z system XP jest blisko modemu, więc USB. Oczywiście chciałem przejść na debiana i stąd ta komplikacja.
www.winditup.ovh.org/jwm/dmesgFull_ethernet.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/dmesgFull_usb.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/dmesgMin_ethernet.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/dmesgMin_usb.txt (internet NIE działa)
Myślę również, że rozpracowanie dlaczego na minimalistycznej dystrybucji internetu nie ma, bardzo pomoże mi przy tworzeniu jeszcze bardziej minimalistycznej instalacji systemu.
Ostatnio edytowany przez winditup (2010-04-09 00:32:52)
W obu dmesg urządzenie jest wykrywane.
Pokaż w takim razie zawartości plików /etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rules
Oraz wyniki poleceń
ifconfig -a
z obydwóch instalacji.
www.winditup.ovh.org/jwm/ifconfig_a_Full_ethernet.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/ifconfig_a_Full_usb.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/ifconfig_a_Min_ethernet.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/ifconfig_a_Min_usb.txt (internet NIE działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/persistent_Full_ethernet.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/persistent_Full_usb.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/persistent_Min_ethernet.txt (internet działa)
www.winditup.ovh.org/jwm/persistent_Min_usb.txt (internet NIE działa)
Te wpisy udeva to ja źle podałem (pewnie jeszcze rozkojarzony byłem ) bo mialo być net-rules a nie cd-rules :)
Ale to bez znaczenia bo interferejs jest.
eth1 co pokazuje ifconfig -a
Spróbuj go podniesć
ifconfig eth1 up
i dopiero konfiguruj sieć.
Zresztą zmień w /etc/network/interfaces z eth0 na eth1 bo masz skonfigurowaną kartę na pci a nie na usb.
Hm... interfejs się podnosi. HWaddr jest prawidłowy. Jednak nic się nie zmieniło. eth1 nie dostaje żadnego adresu ip. W jaki sposób poznałeś, że mam skonfigurowaną kartę na pci?
Pokaz jak teraz wygląda /etc/network/interfaces po zmianie.
Po czym poznałem ?
Po tym że miałeś opisaną eth0 a na temat eth1 nic nie było wiec się nawet nie podnosiła.
Tu jest prawidłowo.
Popatrz w logi tam powinno być dlaczego nie może pobrać adresu.
Zakładam że pakiet dhcp3-client masz zainstalowany bo ta na pci też by Ci nie pobierała adresu.
Sprawdziłem jeszcze po jakiej instalacji (czego) działa internet po USB. Przy instalacji bazowy system + laptop nie działa. Zaczyna działać dopiero przy instalacji środowiska graficznego. Chodzi o logi z /var/log? Zainstalowałem na minimalnym systemie gnome i nie pomogło. Wygląda na to, że jednak podczas instalacji instaluje się coś co sprawia, że ten internet przez kabel działa i modemowi przydzielany jest adres IP z serwera DHCP.
Ostatnio edytowany przez winditup (2010-04-11 13:25:51)
Pokaż co tam masz za pakiety w obu systemach z tego gatunku
dpkg -l | grep dhcp
Z pełnej oraz minimalistycznej instalacji debiana dpkg -l | grep dhcp:
dhcp3-client
dhcp3-common
mam cały dpkg -l jeżeli potrzeba.
W logach nic nie znajduję. Ręce opadają. Może to jest kwestia DNSu?
Ty sprawdź ten internet dokładnie.
pingnij po domenach i po adresach ip.
ping www.wp.pl
ping 212.77.100.101
Bo może działa a nawet nie wiesz.
ilin napisał(-a):
Ty sprawdź ten internet dokładnie.
pingnij po domenach i po adresach ip.Kod:
ping www.wp.plKod:
ping 212.77.100.101Bo może działa a nawet nie wiesz.
Naturalnie już dawno sprawdzone. Przecież inaczej nie stwierdziłbym, że nie ma internetu. Natomiast odkryłem kolejną rzecz. Zainstalowałem: standardowy system + laptop + XFCE. Internet po podłączeniu modemu przez USB nie działa. Z tego wynika, że coś siedzi w pakietach GNOME. Teraz jeszcze szybko zainstaluję system z KDE.
Ostatnio edytowany przez winditup (2010-04-11 18:34:03)
No i problem rozwiązany. Podczas instalacji systemu w pewnej chwili użytkownik ma do wyboru opcje używania security.debian.org - domyślam się, że są to poprawki. Po zainstalowaniu systemu i wydaniu polecenia
apt-get upgrade
instaluje się 58 poprawek (przy instalacji standardowy system, laptop, środowisko graficzne). W poprawkach jest między innymi upgrade kernel oraz network-manager-gnome. Pewnie by się coś jeszcze znalazło ale oczy same mi się zamykają, więc sprawdzę jutro.
Teraz do pełni szczęścia brakuje mi tylko dowiedzieć się, jak zainstalować jakąś poprawkę z security.debian.org nie używając przy tym serwera lustrzanego. Da się ściągnąć gdzieś z boku te paczki?
Ostatnio edytowany przez winditup (2010-04-12 02:01:56)
Sciągnij na innym kompie przenieś na penie i zainstaluj z palca poprzez dpkg -i paczka.
Problem tkwił dokładnie w paczce linux-image-2.6.26-2-486_2.6.26-21lenny4_i386.deb; Należy ją zainstalować z repozytoriów security.debian.org. Po następnym uruchomieniu modemu, adres IP został przydzielony do modemu podpiętego przez USB.
Ostatnio edytowany przez winditup (2010-04-13 07:37:28)
Strony: 1