Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Fajnie by było ukończyć migrację w urodziny DUG-a :)
balanga już na nowym sprzęcie? hmmm brzmi romantycznie :) jestem za xD
Właśnie Biexi przed chwilką przekazała mi wszystkie pieniążki. Obydwoje będziemy musieli jeszcze coś dołożyć aby się finansowo wyrobić.
Z firmy dostałem info, że sprzęt sprzedadzą mi za za 4 040,00 zł
Oboje z Elą chcemy w pierwszej kolejności podziękować osobom, które wpłaciły dwa lub nawet trzy razy. Kurcze, to cieszy :)
Dostałem też informację, że wpłynie wpłata od naszego starego forumowego kolegi Marcina (Tech-a).
Jak wiecie jestem strasznie przeciwny wszelkim operacjom finansowym na forum, ale to co pokazaliście to było piękne.
Dziękujemy :)
Co dalej.
Zmienię nazwę linku "żebraczego" na dotację. Chodzi mi o to, że od kilku DUG-owiczów padły propozycje aby uruchomić serwer gier i jeszcze inne usługi wymagające zwiększenia pamięci i powierzchni dyskowych.
Będziemy musieli koniecznie, ale jeszcze nie teraz wymienić dyski na 500 GB i dołożyć pamięć do 8 GB. Jeśli chodzi o pamięć, to nie ma problemu - mamy na płycie dodatkowe wolne 8 slotów i wystarczy włożyć nowe kości.
Z dyskami sprawa przedstawia się troszkę inaczej. Po pierwsze przy wymianie konieczne będzie przekopiowanie zawartości na nowe dyski. Po drugie: warto sprzedać te stare (nowe) dyski.
Uniknęlibyśmy takiej dłubaniny gdybyśmy uskładali kasę w granicach 4 500 zł. Niestety nie stać nas z Elą na wyłożenie extra tysiaka. Trudno :(
Dlatego zostawiamy konto aktywne, licząc że po złotówce, po 10 zł, po 3 złote powolutku dozbieramy brakującą kwotę, i wtedy... hehe, pokażemy wszystkim, że DUG rządzi :)
Uprzejmie informuję, że maszyna przyszła :)
Tak jak obiecałem wrzucam fotki wszystkich serwerów na których stał DUG.
Tak wyglądał pierwszy DUG-owski serwer. Było to na procku Celeron 333 + 512 MB Ramu. Pamiętam, że pierwszy kernel kompilował się chyba 2 albo 3 godziny. To były jeszcze kernele serii 2.2
No dobra, powiem - to pudełko pod spodem to opakowanie nówki :)
CDN...
Bodzio napisał(-a):
CDN...
To dobrze, bo już się bałem jak to zobaczyłem, że to jest to ;)
Bodzio napisał(-a):
Pisze, że przyszedł serwer. Pisze, że pokazuje zdjęcia, ale tylko pierwszego. Z opakowaniem nowego!
Zagranie godne Wredotki. ;)
No świnia jestem, ale mam słaby procek na kompie na którym pracuję, a RawTherapee wymaga i pamięci i mocy obliczeniowej.
To poniżej, to kolejny serwer DUG-a. Pracowało toto na Duronie 1200 MHz i 1 GB ramu. Nie powiem, to była najsprawniejsza maszyna. Nie psuła się, można było nasikać do środka i działało.
No, ale zachciało się nam z Elą aby mieć coś mocniejszego. Więc poniżej aktualny DUG. Płyta z architekturą 64, procesor niestety jednordzeniowy - Athlon 64 3200+, sporo pamięci. Tylko ten nieszczęsny chipset, który się grzeje. Stąd w pobliżu wentylatorek :)
NIC pytał gdzie stoi fizycznie DUG, - na podłodze (azhag rechotał) :)
CDN...
Nie psuła się, można było nasikać do środka i działało.
to aż takie przypadki były? :)
A mam takie pytanie czysto nawiązujące do sfery emocjonalnej - co się stało z tymi sprzętami ? :-) Mam na myśli ten pierwszy i drugi serwerek :D
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2010-04-07 13:56:23)
Piotr3ks napisał(-a):
A mam takie pytanie czysto nawiązujące do sfery emocjonalnej - co się stało z tymi sprzętami ? :-) Mam na myśli ten pierwszy i drugi serwerek :D
Pierwszy służy do przytrzymywania pudła, drugi jako toaleta. ;)
No już, już - bo mi coś urwiecie i sikać nie będzie czym :P
Jutro maszyna jedzie do Eli, i wiadomo co dalej.
Aaaa, faktura będzie skserowana i pokazana do wglądu, z tym, że fakturę dostaniemy do łapy dopiero po spłaceniu całości.
Pozdrawiam na dziś :)
Ale fajniutki :D
Śliczny. :)
po 2 pierwszych zdjęciach bałem się, że na zdjęciach pudła się skończy ^^
Ja tam nie wiem, ale jak dla mnie to tylko obudowa :] Byś zdjął klapkę i sprawdził czy chipset nie będzie się przegrzewał :P i zrobił przy okazji kilka fotek :]
A co będzie funkel-nówkę rozbierał ;) gdzie tam się to wszystko mieści, to ja nie wiem :D
Bodzio rozdziewiczysz dla nas nówkę? :>
marg1 napisał(-a):
A co będzie funkel-nówkę rozbierał ;) gdzie tam się to wszystko mieści, to ja nie wiem :D
Jeszcze więcej się w nim zmieści niż w zwykłym PC :D Poza tym wewnątrz fajnie wyglądają takie serwerki :D
eee, to tak jakbyście mi kazali kabel ze skóry obedrzeć i zdjęcie prądu zrobić :)
Zbliżenia frontu w dobrej rozdzielczości poproszę. I, jak będzie u BiExi, w szafie. :)
Bodzio: właśnie zdjęcie prądu oraz pakietów w kablu sieciowym. :D
Oby dobrze działał.
Oby byl bezawaryjny (zeby dzialal nawet po obsikaniu :D )
Ale sweet :D
No to teraz instalacja, konfiguracja czyli to co najlepsze jak sie ma taka zabaweczke :)