Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam Debiana Squeeze z LXDE, środowisko jest świetne, superleciutkie i ma sporo funkcji
ale jak zrobić rzecz takową aby po włożeniu pendrajwa wyświetlało się takie fajne okienko jak w KDE, albo pojawiała sie ikonka na pulpicie z zamontowanym pendrajwem?
Jest możliwe że problem montowania pendrajwów rozwiązuje się w przypadku wybrania na początku instalacji opcji - środowisko graficzne z LXDE, wtedy instaluje się mnóstwo dodatkowych pakietów, ale u mnie po takiej instalacji sesja kończy się błędem zaraz po zalogowaniu
więc po systemie podstawowym mam tylko zainstalowane xorg i lxde
PS. Zaułważyłem że po domyślnej instalacji LXDE nie można sobie trzymać plików ani katalogów na pulpicie, trza w tym celu zrobic folder Desktop w katalogu domowym wzorem KDE czy innych
hal montuje automatycznie
hal już jest, ale po włożeniu pendrajwa nic się nie dzieje
dpkg -l | grep hal ii hal 0.5.14-2 Hardware Abstraction Layer ii hal-info 20091130-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files ii libhal-storage1 0.5.14-2 Hardware Abstraction Layer - shared library for storage device ii libhal1 0.5.14-2 Hardware Abstraction Layer - shared library
a jaki menadzer plikow thunar pcmanfm moze???
ja mam pcmanfm i montuje
Ostatnio edytowany przez pink (2010-04-05 19:44:38)
W pcmanfm pojawia się pendrive i trzeba go kliknąć aby zamontować.
faktycznie że się pojawia, nie zauważyłem qrka wodna bo tam nie zaglądałem:/
dzięki za odpowiedzi
docelowo bym chciał tak zrobić co by się po włożeniu pendrajwa (i to nie tego samego - udev więc odpada) uruchamiał skrypt, wyświetlający okienko xterma z wynikiem odpowiedniej komendy, chodzi dokładnie o skanowanie antywirusem
skanowanie antywirusem w linux-ie?????? a po co????.
wuja, po to że pendrajwy roznoszą zarazę
a system ten ma być "bramką pedrajwową" do kompów szkolnych, a akurat posiadam licencje na Kasperskiego Workstation