Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Do tej pory wszystko smigalo. Ktoregos dnia odpalam kompa, a tam brak netu, to daje
/etc/init.d/networking restart
a tam:
/etc/network/options is deprecated. Setting up IP spoofing protection...done (rp_filter). Reconfiguring network interfaces...ifup: interface lo already configured Internet Software Consortium DHCP Client 2.0pl5 Copyright 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 The Internet Software Consortium. All rights reserved. Please contribute if you find this software useful. For info, please visit http://www.isc.org/dhcp-contrib.html eth0: ERROR while getting interface flags: No such device socket: Address family not supported by protocol Make sure to set CONFIG_PACKET=y and CONFIG_FILTER=y in your kernel configuration! exiting. Failed to bring up eth0. done.
Co to sie porobilo? Dodam, ze w /etc/netwotk/interfaces jest wpis dotyczacy eth0
Moze nie zaladowal ci sie modul od sieciowki jesli masz przez modul to zrobione a moze cos zmieniles w /etc/netwotk/interfaces .
Ja takie bajery mialem bawiąc sie plikiem /etc/network/interfaces
wklejno tu zawartosc tego pliku.
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface auto eth0 iface eth0 inet dhcp
jajko dystrybucyjne
Uuuuu nie trafilem :/
A zrob tak z roota:
ifconfig eth0 up
wklej tutaj wynik
a potem
dhclient eth0
i tez wklej wynik:)
ale dziwne ze stało sie to od tak sobie.Napewno nic nie mieszales?
ale dziwne ze stało sie to od tak sobie.Napewno nic nie mieszales?
Nic poza tym, ze dluuuuuuuugo na nim nie pracowalem - testowalem ubuntu dosyc intensywnie
Dziwne jest to, ze jak sie zachrootuje to necik pomyka, a jak przebootuje na debiana nie dziala. Zaraz to zrobie, ale pewnie bedzie "not such device"
przy probie podniesie eth0 mam:
eth0:ERROR while getting interface flags:No such device
Jak mu podaje zeby skorzystal z dhcp mam to samo co przy probie restartu sieci
Sprawdz czy masz zaladowany modol od sieciowki albo czy jest na stale wkompilowana
Fakt, cos z modulem bylo, bo zabootowalem na stare jajeko i wstal
No to jednak z jajem cos robiles :]
No wlasnie nic nie robilem i to jest najdziwniejsze
To na starym masz net tak ? a na tym skompilowanym przez siebie przestalo dzialac ? Jesli tak to sparwdz jak masz ustawiona sieciowke w tym swoim jajku i zaladuj ewentulanie modul do niej recznie
No wlasnie o to chodzi,ze to tez bylo jajo dystrybucyjne. Ale juz go nie mam - zastapilem swiezym, dzialajacym. Ono w ogole sypalo dziwnymi komunikatami przy starcie