Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-03-26 20:48:17

AgayKhan - Członek DUG

AgayKhan
Członek DUG
Serwis

Jak odpalić dźwięk przez hdmi i telewizor jako 2. monitor.[SOL]

1. Mam jądro 2.6.32-4-amd64 z repo, karta dźwiękowa: nVidia Corporation MCP72XE/MCP72P/MCP78U/MCP78S High Definition Audio, lsmod pokazuje, że chyba moduł ładuje snd_hda_codec_nvhdmi. Dźwięku w TV nie mam.
2. Jak wrzucę monitor w nvidia setting jako odzdzielne monitory to nie potrafię na niego żadnej aplikacji wrzucić. Tylko jak klonuję ekran, to jest jakiś pożytek. Chcę korzystać z kompa, a żona by film sobie ogladała na tv. Jak to zrobić?
Odp. Przeciągnąć okienko myszką.
Pod Windowsem dźwięk pod hdmi działa. Niby w centrum sterowania można wybrać hdmi jako źródło dźwięku ale nie bangla.

Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2010-04-22 12:28:50)

born to be root
linux register user #362473

#2  2010-04-21 11:58:58

AgayKhan - Członek DUG

AgayKhan
Członek DUG
Serwis

Re: Jak odpalić dźwięk przez hdmi i telewizor jako 2. monitor.[SOL]

No i okazuje się, że Dragonplayer odpala dźwięk bez problemu na TV. Jak zmusić resztę? Jakby Dragonplayer obsługiwał napisy nie potrzebowałbym niczego do szczęścia.
++++
Tylko phonon obsługuje dźwięk przez hdmi. Aplikacje kde jak ustawi się dźwięk przez centrum sterowania to grają przez Tv. Ogólnie to bajer z tym, bo pod windą nie moge np. dragonplayerem puszczać Bajki przez TV a sam oglądać jakiś film na monitorze, bo tam dźwięk albo przez Tv albo przez komp.
Próbowałem odpalić pulseaudio. Ale najnowsza wersja ma chyba buga i nie działa wcale. Poprzednie działały.
++++
Już działa pulseaudio. Niestety phonon nie działa wtedy. Ale teraz przez nie ma problemu z napisami.
Pulseaudio przestało odpalać dźwięk przez hdmi. Popłaczę się ;-(
Najlepsze rozwiązanie odpalić mplayera z opcją :

Kod:

-ao alsa:device=hw=0.3

w smplayerze też można dopisać.

Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2010-05-02 20:25:55)

born to be root
linux register user #362473

Stopka forum