Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcialem sie zapytac doswiadczonych adminow ;) czy stosowanie takich regułek skutecznie blokoju pszelkiego rodzaju programy p2p, czy cos jeszcze dodac trzeba ?
iptables -A FORWARD -p tcp -o eth0 -m ipp2p --ipp2p -j DROP
iptables -A FORWARD -p tcp -o eth0 -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
iptables -A FORWARD -p tcp -i eth1 -m ipp2p --ipp2p -j DROP
iptables -A FORWARD -p tcp -i eth1 -m ipp2p --ipp2p-data -j DROP
Pytam sie bo po zastosowaniu ich i tak mi sie wydaje ze p2p dzialaja w sieci :( objawia sie to tym ze programy podlaczaja sie do serwerow ale sa nieskie transfery prawie zerowe ale sa :(
Oki dzieki. Iptables-p2p mam na serwie a jakie przykladowe regulki bys proponowal do tego iptables-p2p ?
iptables-p2p odwala czasem numeru. Zrywa niewinne połączenia (niektóre www i ftp). Widziałem na własne oczy u mnie w sieci. Dlatego już nie stosuję. ipp2p w zupełności wystarcza.
To jak stosowac iptables-p2p czy samo ipp2p wystarczy do skutecznej blokady programow p2p ?
No u mniesie kompiluje bez problemu :) ale czy to nie jest podwojna robota ipp2p i iptables-p2p w sumie to samo mozna zrobic jednym jak i drugim chyba ze sie myle.
Oki dzieki u mne sie kompiluje wiec bede stosowal ;D Tak na wszelki wypadek :)
Heh a dlaczego tak nagminnie chcecie blokowac dostep do p2p?Nie lepiej HTB sie pobawic ?Kazdy chce czasem jakas muze sciagnac p2p.
HTB mam i markuje pakiety do odpowiednich kolejek zeby przyciac transfer na p2p ale niektorzy u mnie w sieci nie zasluguja na p2p :) dlatego zalezy mi na skutecznej blokadzie
Witam.
Nie wiem co jest nie tak. Jak daje takie polecenie:
iptables -A FORWARD -m ipp2p --tcp --bit -j DROP
To otzrymuje odpowiedź:
iptables: No chain/target/match by that name
O co chodzi?? ipp2p jest.
__DOPISANE__
OK, nieważne już :). Już niema błędu.
W swojej regułce
-m ipp2p
zamień na:
-m ipp2p --ipp2p
W swojej regułce
Kod:
-m ipp2pzamień na:
Kod:
-m ipp2p --ipp2p
no to wtedy wykorzystujesz wszystkie możliwości ipp2p, a np regułka:
iptables -A FORWARD -m ipp2p --bit -j DROP
wyłapuje tylko BitTorrenta
edit:
a puchatek007 miał błąd wpisując --tcp bo od wersji 0.7.2 tego już nie ma, wpisujemy poprostu
-p tcp