Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Debian działał sobie spokojnie już tyle czasu do teraz. Prawdopodobnie przez firefoxa zaczyna przymulać choć nie jestem pewien i nie wiem jak to sprawdzić. W lxde mam po prostu monitor cpu, i tam pokazuje nagły wzrost zużycia. Co jeszcze samo w sobie byłoby normalne. Jednak przeglądarka przestaje reagować na moje klikanie, a raczej reaguje z dużym opóźnieniem, podobnie jest z przewijaniem strony.
Sprawdź za pomocą htop, co zaczyna pożerać zasoby (jeśli nie masz - zainstaluj). Jeżeli to jednak firefoks to czy objaw dotyczy wszystkich stron www, czy jakichś konkretnych? Masz adblocka? Może niektóre strony są zasyfione reklamami we flaszu.
U mnie w trakcie oglądania np. filmów na youtube wzrasta obciążenie systemu na tyle, że w lapku włącza się wentylator.
Sprawdziłem poprzez htop, wystarczy, że wejdę na stronę jakiegoś portalu typu onet to skacze mi do 80-90 %. Dodam tego ablocka zobaczymy.
Przypuszczam, że to wina flash-a, on potrafi wycinać takie numery. Wywal plugin flash-a i sprawdź czy występuje problem.
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-03-23 16:39:31)
Ja na flasha mam sprawdzona metode- flashblock :) Zarowna w operze i firefoxie działa wysmienicie i caly flash na stronkach jest uruchamiany wtedy kiedy ja chce :) Polecam spróbować...
O flashblock-u wiem, ale on blokuje wyświetlanie elementów flash, a nie CAŁY plugin - a ten czasami jest "upierdliwy" i "muli" przeglądarkę.
U mnie sprawuję sie dobrze. Tak btw. może autor posta ma problem ze sterownikami do grafiki? To może być przyczyną takiego zachowania.
eheon napisał(-a):
Sprawdziłem poprzez htop, wystarczy, że wejdę na stronę jakiegoś portalu typu onet to skacze mi do 80-90 %. Dodam tego ablocka zobaczymy.
No to jak zobaczyłeś przez htop, bądz top co za proces zjada 80-90% to o co chodzi? Powiedz nam co za aplikacja tyle zjada i nie będziemy dalej zgadywać?
MrWarum napisał(-a):
No to jak zobaczyłeś przez htop, bądz top co za proces zjada 80-90% to o co chodzi? Powiedz nam co za aplikacja tyle zjada i nie będziemy dalej zgadywać?
Też pękam z ciekawości....
ippo76 napisał(-a):
MrWarum napisał(-a):
[werble]
ba10 napisał(-a):
ippo76 napisał(-a):
MrWarum napisał(-a):
[werble]
[doomsday riff]
P.S.
Jak spam to spam :)
winnetou napisał(-a):
ba10 napisał(-a):
ippo76 napisał(-a):
Też pękam z ciekawości....[werble]
[doomsday riff]
It's the winner is ...
Jeżeli htop będzie wskazywał na firefoxa to zapewne będzie to sprawka flasha. A sterowniki do karty graficznej to kolega ma poinstalowane ?
Oj, a już myślałem, że tu takie zainteresowanie moim problemem. Każdy chce doradzić a tu w głównej mierze zwykły spam. ;p
Otóż z treści mojego posta - chociaż nie napisałem tak to firefox. Jasno wynika, że chodzi właśnie o przeglądarkę.
Sterowniki do karty mam zainstalowane.
NVIDIA Driver Version: 173.14.18
Ostatnio edytowany przez eheon (2010-03-24 00:12:43)