Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam serwer z 2 dyskami w raidzie 1 (mdadm). Chcę dodać kolejne dwa, nowe i szybkie dyski i na nich zainstalować na nowo system. Na nowy raid też chcę przegrać dane z pozostałych dysków.
Jak proponujecie to zrobić? Pierw wyciągnąć dyski, wsadzić nowe i zainstalować system. A później podpiąć jeden ze starych dysków z raidu1 i przegrać dane?
dzieki za wszelkie sugestie
pozdrawiam
tripoli
To zależy, w ciemno ja bym wyciągnął jeden dysk, włożył nowy i zsynchronizował , tweraz dorzucił drugi nowy i synchronizacja a później tylko przydzielenie wolnego miejsca.
Synchronizacja jest wolniejsza niż kopiowanie, dodatkowo pewnie nowe dyski są większe i będą miały inny układ partycji.
Możesz włożyć nowe dyski utworzyć na nich partycje, macierz(e) i skopiować na nie system i dane (cp, tar, itp.), potem chroot na skopiowany system instalacja bootloadera, jeszcze tylko sprawdzenie grub.cfg/menu.lst, fstab, mdadm.conf. I powinno działać po restarcie.
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-03-23 06:40:43)
dzieki
A czy można tak zrobić:?
- Dodaję 2 nowe dyski.
- Robię na nich raida1 (mdadm).
- Montuję partycję, chrotuję.
- Instaluję w chrocie nowego Debiana. -
- Konfiguruję, kopiuję dane ze starych dysków na nowe.
- Odłączam stare dyski.
- Uruchamiam przy starcie nowego debiana.
A czy wogóle można później uruchomić debiana z chrotta jako główny system operacyjny, a wczesniejszy główny wywalic?
Dzięki for help:)
tripoli
Ostatnio edytowany przez tripoli1 (2010-03-23 09:25:11)
tripoli1 napisał(-a):
A czy można tak zrobić:?
- Dodaję 2 nowe dyski.
- Robię na nich raida1 (mdadm).
- Montuję partycję, chrotuję.
- Instaluję w chrocie nowego Debiana. -
- Konfiguruję, kopiuję dane ze starych dysków na nowe.
- Odłączam stare dyski.
- Uruchamiam przy starcie nowego debiana.
Po montowaniu partycji możesz albo zainstalować system z użyciem debootstrap, albo skopiować tam inny istniejący. Dopiero potem robisz chroot w celu doinstalowania potrzebnych Ci pakietów i instalacji bootloadera. Ewenualnie dojdzie potrzeba zamienienia dysków miejscami, bo trudno mi powiedzieć, który bootloader wystartuje stary czy nowy (zależy od płyty głownej i ustawień BIOS-u)
tripoli1 napisał(-a):
A czy wogóle można później uruchomić debiana z chrotta jako główny system operacyjny, a wczesniejszy główny wywalic?
Chodziło ci czy po instalacji z innego systemu (poprzez debootstrap) da się uruchomić system? - da się jak zainstalujesz bootloader i jadro.
Czy pytałeś o możliwość uruchomienia "nowego" systemu w chroocie na "starym" - jest taka możliwość, tyle, że "stary" jest niezbedny, nie możesz go wywalić.