Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jeśli zły dział - proszę o przeniesienie wątku.
Od rana (wczorajszego) próbuję to to uruchomić, żeby działało tak jak w temacie. Normalnie krew mnie zalewa. Drukowanie z serwera działa, na dwóch kompach są jakieś tam linuksy i po skonfigurowaniu CUPSów drukują wszystko pięknie. Na pozostałych kompach mam Windowsy 2k/XP - i tu zaczyna się problem: drukarkę widać w otoczeniu sieciowym, można się do niej podpiąć i ją zainstalować. Wydruk strony testowej kończy się na rozgrzaniu fuser`a. (czyli chwilkę zamieli i cisza - zero błędu, zero wydruku)
W zleceniach CUPS mam:
samsung-103 smbprn.00000001 Bez tytułu - Notatnik nobody 5k 1 zakończone o
Sun Mar 21 01:08:55 2010
samsung-102 smbprn.00000001 Strona testowa nobody 48k 1 zakończone o
Sun Mar 21 00:56:52 2010
samsung-101 smbprn.00000001 Strona testowa nobody 48k 1 zakończone o
Sun Mar 21 00:40:39 2010
samsung-100 Test Page pasqdnik 100k 1 zakończone o
Sun Mar 21 00:18:24 2010
samsung-99 smbprn.00000001 Strona testowa nobody 48k 1 zakończone o
Sun Mar 21 00:02:40 2010
czyli zadania do spoola dochodzą i bezbłędnie z niego schodzą. Wydruk nr 100 to właśnie strona testowa z klienta linuksowego ...
freedom:~# cat /etc/samba/smb.conf [global] workgroup = MSHOME server string = freedom server netbios name = freedom printcap name = cups # printing = bsd printing = cups wins support = no name resolve order = lmhosts host wins bcast security = share log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 1000 [printers] browsable = yes printable = yes public = yes create mode = 0777 guest only = yes use client driver = yes path = /var/spool/samba #[samsung] # comment = ML2010PR # path = /var/spool/samba # printer = samsung # public = yes # printable=yes # print command = lpr -r -h -P %p %s .....
freedom:~# cat /etc/cups/cupsd.conf LogLevel warning SystemGroup lpadmin # Allow remote access Port 631 Listen /var/run/cups/cups.sock # Enable printer sharing and shared printers. Browsing On BrowseOrder allow,deny BrowseAllow all BrowseAddress @LOCAL DefaultAuthType None <Location /> # Allow shared printing and remote administration... Order allow,deny Allow @LOCAL </Location> <Location /admin> # Allow remote administration... Order allow,deny Allow @LOCAL </Location> <Location /admin/conf> AuthType Default Require user @SYSTEM # Allow remote access to the configuration files... Order allow,deny Allow @LOCAL </Location> #<Location /printers> # AuthType Default # Order allow,deny # Allow From 192.168.1.* #</Location> <Policy default> <Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes Create-Job-Subscription Renew-Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job CUPS-Move-Job> Require user @OWNER @SYSTEM Order deny,allow </Limit> <Limit CUPS-Add-Modify-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Modify-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Set-Default> AuthType Default Require user @SYSTEM Order deny,allow </Limit> <Limit Pause-Printer Resume-Printer Enable-Printer Disable-Printer Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-After CUPS-Accept-Jobs CUPS-Reject-Jobs> AuthType Default Require user @SYSTEM Order deny,allow </Limit> <Limit Cancel-Job CUPS-Authenticate-Job> Require user @OWNER @SYSTEM Order deny,allow </Limit> <Limit All> Order deny,allow </Limit> </Policy>
czyli standard.
freedom:~# ls -al /var/spool/samba/ razem 0 drwxrwxrwx 2 nobody root 6 mar 21 01:08 . drwxr-xr-x 9 root root 104 mar 10 19:07 .. freedom:~#
Uprawnienia na 777 są, bez róznicy, czy właścicielem jest root, nobody, pasqdnik.
Mówcie ludzie, co z tym zrobić ;-)
Domyślam się, że potrzebuje jakiegoś wrappera (Brother stanął na wysokości zadania i pod większość drukarek wypuścił komplety sterów i wrapperów, na stronie szajsunga nic nie widać), ale nie mogłem tego w googlach namierzyć. A może, na co liczę, będzie to jakaś pierdoła, której nie zauważam.
Oddzielny printserwer to ostateczność, brakuje mi już wolnych gniazdek.
a to Ci nie wystarczy do drukania na windowsach:
http://linuxpedia.pl/wiki/Pod%C5%82%C4%85czenie_Win … ej_przez_CUPS ?
tak po prostu pytam, bo mi to wystarcza i nie muszę się pierdzielić z Sambą do udostępnienia drukarki windowsom :)
Nie wiem czemu nie mogę podłączyć się do drukarki poprzez http://freedom:631/printers/samsung. Wszędzie wstawiłem "Allow all". Dziwne...
Działa po sambie, na sterowniku Cups4Windows. Na natywnym - nie. Ale lepszy rydz niż nic ;-)
Dziękuję.
jak dziala to dobrze ;)
ale wracając do mojej sugestii, to CUPS u Ciebie nasłuchuje na karcie sieciowej tej? nie że tylko na 127.0.0.1?
bo ja nie miałem żadnych problemów, rzekłbym nawet że szukając rozwiązania nie działającej drukarki po sambie trafiłem na tą poradę i dałem sobie spokój z wczytywaniem się w konfig samby co tam trzeba "dopieścić" ;)
Strony: 1