Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Robię własnego Linuxa na bazie Debiana (Przepraszam! Nie spalajcie mnie), i mam takie problemy
Po 1. Chciałem spróbować "zainstalować" ją na dysku, jest to prototyp późniejszej instalacji. Mam pomysł by tak:
- Rozpakować system [squashfs] na dysku instalowanym, zainstalować gruba, skonfigurować i odpalić [Nie wiem czy wypali - dlatego testuje]
Wszystko niby idzie w miarę dobrze, jednak za cholerę nie mogę zainstalować gruba. Co trzeba wydać, by ujrzeć go na partycji?
Po 2 ... jest narazie "testowane", nie jestem pewien czy jest dźwięk (jest to narazie podstawowa dystrybucja, zawierająca LXDE + Parę Miniprogramów o wadze niecałych 200MB (175). Z góry jakby ktoś powiedział, co doinstalować dla usłyszenia dźwięku (ALSA mam :D)
Po 3.
mencoder [Kodeki]
Java
Flash
XMMS(?)
XPdf (albo coś do oglądania PDFów)
Kadu (coś do GG)
Chcę, żeby ktoś do tego poszukał dobrych zamienników, ale niezwiązanych zbytnio z Gnome i KDE
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2010-03-14 20:58:37)
Żeby usłyszeć dźwięk z tego systemu to musisz odpalić go na własnym jądrze.
Jeśli dobrze zrozumiałem to tego jeszcze nie dokonałeś.
Ja tylko w kwestii porządkowej. Co do "Robię własnego Linuxa na bazie Debiana". Linux jest systemem, Debian, jest dystrybucją używającą jądra linuxa, jedną z wielu. Więc nie robisz Linuxa, a chcesz zrobić dystrybucje linuxową na bazie dystrybucji Debiana. Dziękuje za uwagę ;]
Widzę, ze chcesz zrobić własne livecd dla własnych potrzeb
Proponuje nie bawić się w takie coś, tylko użyć cdlinuxa http://www.cdlinux.pl/
zainstalować go, zmodyfikować do własnych potrzeb i można automatycznie zbudować livecd
//edit: down:
azhag? <:
Ostatnio edytowany przez ZiomekPL (2010-03-15 00:06:27)
A ja (i pewnie ten, co sam mi polecił) polecam grml-live do tego celu.
CDLinuksowy skrypt do budowy iso wymaga niestety lekkich modyfikacji.
(skrypt nie dodaje nowego kernela do iso. - Wrobel mial to zrobic ale...)
Ale ja się będę upierał przy własnej metodzie :D, bez większych modyfikatorów
Mam problem z dźwiękiem, zainstalowałem Alsę. Alsa się włącza itepe, itede ... :) Jednak dźwięku ni ma. Zainstalowałem Audacious, by coś wywalił, wywala ciekawą rzecz, konkretnie:
http://78.8.9.23/slawek/nosound.png
Nie jestem w stanie za cholerę dojść o co mu chodzi ... Chciałbym kontynuować tą ideę systemu, prawie całkowicie mojego :P
Może ktoś miał podobny problem?
Fervi
Jak na lennym robisz to sprawdź remastersys.