Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
nie potrafie zmusić rm do usuniecia wszystykich plikow z katalogu oraz z folderów w tym katalogu
wie ktoś jak tego dokanać
będe wdzieczny
pozdrawiam
rm -Rf /katalog/*
?
ilin napisał(-a):
Kod:
rm -Rf /katalog/*?
no nie oto mi chodzi bo nadal usuwa mi wszystkie foldery a ja chce usunąc wszystkie pliki a foldery zostawić tylko ze pliki z podfolderów tez maja byc kasowane
pozdrawiam
Tak to chyba tylko w erze.
Użyj np mc i ręcznie pokasuj na kliknięcie jak chcesz tylko wnętrza kasować.
Tyle ze to trochę trwa.
no nic myślałem ze jednak da sie to jakos zautomatyzowac no ale dzienki za zainteresowanie
pozdrawiam
Jeśli te katalogi mają jakieś stałe nazwy to możesz napisać skrypt na bazie polecenia co podałem.
Wchodzi do kolejnych katalogów i kasuje.
chciałem zrobic sobie skrypcik ktory by mi kasował wszystkie pliki z /var/log ale bez usuwania katologów
a dało by sie np takie cos
rm *.* /var/log/
tylko co zrobic aby usuneło też z podfolderów??
A i gdzie można zmienic rozmiar dopuszczonych wielkosci plików log kernela gdm'a itd ??
pozdrawiam
http://packages.debian.org/pl/lenny/logrotate
Ale nie bawiłem się z tym.Szczególów nie powiem.
Musisz poczytać na ten temat w sieci.
E tam da się tylko nie przez same rm ;-)
find /katalog -type f -exec rm '{}' \;
IMHO W przypadku logów logrotate jest lepszym rozwiazaniem, bo może kompresować logi, wykonywać np. zatrzymać i uruchomić ponownie logowany proces.
PS. Jeśli komputer jest włączany nieregularnie zainstaluj anacron, by potem nie zastanawiać się czemu logrotate nie działa (bo cron nie ma go kiedy uruchomić)
find katalog/ -type f -delete
EDYTA: andreq mnie wyprzedził. O różnicy między naszymi propozycjami można poczytać na Usenecie. Oczywiście w tym kontekście ona nie występuje (sam find ogranicza wynik tylko do plików).
Ostatnio edytowany przez Minio (2010-03-21 21:43:45)
Strony: 1