Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam takie pytanie. Czy jest może przeportowany jail ( nie mylić z chrootem ) z FreeBSD na Debiana. Wiem że środowisko jail jest możliwe do postawienia na linuksie, ponieważ kolega jakiś czas temu mi mówił że zrobił coś takiego, tyle tylko że na gentoo. Jeżeli nie ma takowego portu, to czy ktoś wie jak się za to zabrać? ;)
To co kolega zrobił na gentoo możesz zrobić na debianie. Dystrybucja nie ma znaczenia.
No też tak uważam, różnice będą kosmetyczne w postawieniu tego. Szukałem trochę na necie, ale nic nie znalazłem ciekawego. Kilka przestarzałych wersji z 2004/2006 rok.
Imho w takim razie lepiej skorzystać z któregoś z linuxowych odpowiedników.
może zamiast jaila spróbuj np. lxc?
Nie słyszałem nic o tym programie. Na stronie http://lxc.teegra.net/ autor howto zachwala sobie lxc
It is similar to a chroot, but offers much more isolation.
więc pewnie warto spróbować. Dzięki za info.
@MrWarum
Zainteresuj sie Linux VServer lub Linux OpenVZ.
Raczej OpenVZ, niż VServer. Ten drugi w Squeeze „będzie oznaczony jako przestarzały, zostanie zbadana możliwość migracji”
http://dug.net.pl/news/25/
@azhag
Z tymi 'niusami' ze cos jest przestarzale bardzo bym uwazal, oznaczaje tez tak OSS/OSS4, ktory na FreeBSD czy OpenSolaris jest domyslnie i dziala 100 razy lepiej niz wszystkie kanapki pokroju ALSA/PullseAudio. ... na Linuxie z reszta tez OSS4 duzo lepiej dziala, ale wola sie trzymac swojego wynalazka, zupelnie olewajac fakt ze OSS to standart dzwieku na systemach UNIX, a przeciez tak bardzo chca byc tak pojmowani (jako UNIX).
MrWarum zarzuć freebsd . I nie bedziesz myślał o głupim rozwiązaniu. Jail we freebsd fajna sprawa :)
Yampress używasz FreeBSD na desktopie? Jeżeli tak - mógłbyś opisać jak to działa, np. kwestie sterowników, główne różnice pomiędzy Linuksem, etc?
Ostatnio edytowany przez iacobus (2010-03-21 20:09:30)
Główne różnice to nie wiem jak teraz ale dawniej nie było adobe'owego flasha. A poza tym, system jak każdy inny, porty są ciekawym rozwiązaniem. Jeżeli chodzi o nvidie to sterowniki są.
ja robie to tak: wine + opera-windows + flash-windows = freebsd lub debian. I tu i tu i chodzi git
MrWarum napisał(-a):
Główne różnice to nie wiem jak teraz ale dawniej nie było adobe'owego flasha. A poza tym, system jak każdy inny, porty są ciekawym rozwiązaniem. Jeżeli chodzi o nvidie to sterowniki są.
Obecnie Flash pod FreeBSD dziala bardzo ladnie i nie ma najmniejszej potrzeby uruchamiania go przez Wine - no chyba, ze ktos chce :)
No i co najwazniejsze w portach mamy drivery do nvidii na x64 :-) ktore dzialaja bardzo porzadnie.
Ale niestety sa tez minusy:
- Np. uruchomienie wine na FreeBSD x64 - owszem da sie ale trzeba zakombinowc
vermaden napisał(-a):
@azhag
Z tymi 'niusami' ze cos jest przestarzale bardzo bym uwazal, oznaczaje tez tak OSS/OSS4, ktory na FreeBSD czy OpenSolaris jest domyslnie i dziala 100 razy lepiej niz wszystkie kanapki pokroju ALSA/PullseAudio. ... na Linuxie z reszta tez OSS4 duzo lepiej dziala, ale wola sie trzymac swojego wynalazka, zupelnie olewajac fakt ze OSS to standart dzwieku na systemach UNIX, a przeciez tak bardzo chca byc tak pojmowani (jako UNIX).
Cóż, deweloperzy jądra w Debianie wypuścili taką wiadomość, ja przekazuję. Napisałem też wyraźnie, że będzie oznaczony w Debianie, a na tym autor wątku chce pracować. Lepiej ostrzec go, żeby nie pakował się w coś, od czego Debian może (nie musi!) w Squeeze+1 odejść.
Co do OSS. OSS z serii 3.x został w Linuksie zastąpiony ALSĄ, choć w innych był z powodzeniem używany. Deweloperzy Linuksa podjęli taką decyzję, ponieważ uznali, że projekt przeżywa stagnację, a ALSA będzie lepsza alternatywą (notabene byli za to krytykowani). Obecnie OSS w wersji 4.x wraca do łask.
O PulseAudio wypowiadał się nie będę. ;)
Dzięki za info, pytałem, bo jestem ciekawy jakie są korzyści w przeniesieniu się z Linuksa na inny system Uniksowy, np. FreeBSD właśnie. Spędzam 95% czasu na kompie w Firefoksie, Kmailu i Openoffice, czasem KDevelop i jestem z Linuksa bardzo zadowolony, chociaż czasem korci do innych uniksów... z tym, że FreeBSD rozkłada mnie przy instalacji. OpenSolarisa uruchomiłem z LiveCD :-)
iacobus napisał(-a):
Dzięki za info, pytałem, bo jestem ciekawy jakie są korzyści w przeniesieniu się z Linuksa na inny system Uniksowy, np. FreeBSD właśnie. Spędzam 95% czasu na kompie w Firefoksie, Kmailu i Openoffice, czasem KDevelop i jestem z Linuksa bardzo zadowolony, chociaż czasem korci do innych uniksów... z tym, że FreeBSD rozkłada mnie przy instalacji. OpenSolarisa uruchomiłem z LiveCD :-)
Szczerze mowiac nie ma tam nic trudnego w instalacji jest dosc podobna do Debiana :)
Zreszta zobacz sam http://www.youtube.com/watch?v=kHVTYTjbHwA
iacobus napisał(-a):
Bo kolega nie instalował Potato i Woody'ego :)
Partycjonowanie jest IMHO dziwaczne.
łe tam dziwaczne. Prostota z sysconfig'a. Musiałbyś zobaczyć z wiersza poleceń jak to wygląda to byś oczy wytrzeszczył i strachu się najadł ;p
tworzysz slice /wycinki/ na slicach dopiero tworzysz partycje bsd. Zastanowiłeś się ile możesz mieć partycji na 4 slicach ????
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-03-22 22:15:52)
A co do partycjonowania: mam trzy partycje /, /home, swap na dysku. Da się bez zbędnego mieszania wydzielić miejsce i zainstalować PC-BSD? Wiem, że FreeBSD wymagało partycji podstawowej, a dla mnie oznaczałoby to wywalanie wszystkiego, bo chyba nie można mieć 4 partycji podstawowych?
ja mam 4 partycje
2 podstawowe windows7
1 podstawowa FreeBSD
1 rozszerzona Debian
solaris:/home/yampress# fdisk -l
Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500106780160 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x02e9b737
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2 13 15298 122777600 7 HPFS/NTFS
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda3 15299 46178 248043600 5 Extended
Partition 3 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda4 46179 60802 117460287 a5 FreeBSD
Partition 4 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda5 15299 18337 24410736 83 Linux
/dev/sda6 18338 18580 1951866 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 18581 42895 195310206 83 Linux
/dev/sda8 42896 46178 26370666 83 Linux
solaris:/home/yampress#
PC-BSD -> też wmaga podstawowej partycji -> jak każdy sytem BSD/unix
Można mieć 4 partycje podstawowe lub 3 podstawowe i 1 rozszerzoną
Mój slice freebsd
8 partitions: # start end size fstype [fsize bsize cpg] a: 735962* 740123* 4161* 4.2BSD 0 0 0 b: 740123* 744284* 4161* swap c: 735962* 969018 233056* unused 0 0 d: 744284* 750526* 6241* 4.2BSD 0 0 0 e: 750526* 756767* 6241* 4.2BSD 0 0 0 f: 756767* 933611* 176843* 4.2BSD 0 0 0 g: 933611* 969018 35407* 4.2BSD 0 0 0 BSD disklabel command (m for help):
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-03-23 10:18:51)
Yampress napisał(-a):
MrWarum
http://jakilinux.org/linux/debian/domowe-srodowisko-chroot-z-uslugami/
Już mam postawione, ale dzięki. Ostatecznie wybrałem właśnie chroot'a, miał być openvz ale nie mogłem go coś uruchomić z patch'em grsecurity.