Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Posiadam VPS'a który stoi na Debianku i mam dosyć wielki problem, który chciałbym jak najszybciej rozwiązać. Na VPS'ie hostuję 2 serwery Ventrilo i gdy na obu jest razem przeszło 220+ użytkowników podłączonych do serwera to VPS zaczyna jakby wariować. Połączenie przez klienta trwa strasznie długo. Tak samo połączenie z VPS'em przez putty jest prawie niemożliwe.
Przed chwila udało mi się wbić przez putty i chciałem zobaczyć co się stanie po wklepaniu komendy apt-get update. Tak jak myślałem coś jest nie tak, a ja nie mam pojęcia jak to naprawić.
Obok link do tekstu, który wywala mi przez apt-get update - http://wklej.to/abm2
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Spajder.
VPS mam kupionego w serwerydlaciebie.pl.
a co mówią logi ??
może masz przepełnioną tablice conntack?? możesz zwiększyć jej rozmiar
/proc/sys/net/ipv4/ip_conntrack_max
Jak poprzednik napisał LOGI podstawa , druga sprawa ps aux ( top, htop) czyli sprawdzić procesy może coś/ktoś zarzyna maszynę.
Edytka :
/var/log/messages
/var/log/syslog
Ogólnie w /var/log (jak nic nie było zmieniane ) masz wszelkie logi rożnych usług.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2010-03-21 10:59:05)
Logi sprawdzę i będę się nim przyglądał, a niestety nie mam niczego takiego w /proc/sys/net/ipv4/ip_conntrack_max, tak jak pisałeś MarekO.
Póki co poprawiłem trochę coś w konfiguracji samego serwera Ventrilo też, więc może problem na jakiś czas ustąpi albo w ogóle minie.
Ostatnio edytowany przez Spajder (2010-03-21 14:54:57)
Nic nowego w tej sprawie nie mogę zrobić dalej.
Żadnego pliku związanego z ip_conntrack nie mogę zrobić, bo takiego czegoś nie mam na serwerze. W logach, także cicho, nic konkretnego tam nie ma.
To powinno wyleczyć sprawe
echo 60 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_close_wait echo 360 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_established echo 30 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_fin_timeout echo 2400 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_keepalive_time echo 65536 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_max echo 36024 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_max_syn_backlog
Pozatym powinienes sie zaprzyjaznic z plikiem /etc/security/limits.conf
Na serwerze nie ma niczego związanego z conntrack.
Póki co przeinstalowałem system na CentOS'a. Może będzie lepiej się sprawował, bo rozmawiałem z znajomym i mówił że Debian u serwerydlaciebie.pl działa dosyć dziwnie.
Dalej wieczorem są problemy.
Proszę o pomoc.
W /etc/sysctl.conf dodałem net.ipv4.netfilter.ip.conntrack_max=131072 i wyłączyłem ipv6.
Problem rozwiązany :D