Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2010-03-07 22:24:11

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Re: SQLDeveloper od ORACLE

kamikaze napisał(-a):

debianus_userus napisał(-a):

kamikaze napisał(-a):

Może to się przyda, opisuje dokładnie instalacje oracle-xe na debianie:

http://www.oracle.com/technology/tech/linux/install/xe-on-kubuntu.html

Nie musisz usuwać adresów ipv6 z hosts jak ci to radzi debianus_userus. Możesz zostawić, mogą się przydać jak będziesz chciał używać ipv6.

Wlasnie, ze musi.
Natywna obsluge IPv6 ma dopiero Oracle11gR2 to co instaluje kondzio14 to przycieta wersja 10g a 10g lubialo sie pierdzielic jak mialo wpisane w hosts'ach dane dotyczace IPv6.
Wiec jesli nie uzywasz IPv6 zdecydowanie lepiej je wykasowac w przypadku Oracle10g zas dla 11gR2 jest to obojetne.

Przyklad:
W oracle10g w OEM przy skonfigurowanym IPv6 nie sczytamy poprawnie danych o hoscie :)

Sprawdziłem, nic z tego co opisujesz nie jest prawdą. Zainstalowałem Oracle EX, mam wpisy ipv6 w hosts i wszystko śmiga. Poza tym nie wybrażam sobie by wpisy w hosts dotyczące ipv6 nie przypisane do żadnego interfejsu sieciowego i przy wyłączonym ipv6 mogły cokolwiek komplikować. Rozumiem, że Oracle10g nie wspiera ipv6 i przy włączony ipv6 mogą być błędy. A samo wpisanie adresów ipv6 do hosts nie włącza przecież ipv6. 

A wracając do problemu, ustaw poprawnie ORACLE_HOME. Bez tego miałem podobne problemy jak u ciebie przy wykonaniu tnsping xe. Po ustawieniu ładnie odpowiada.

Smiem sie z tym nie zgodzic. Jakis czas temu zapomnialem pod Solkiem z hosts'a wywalic wpisy dotyczace IPv6 i sie zastanawialem dlaczego OEM nie wyswietla mi tego co wczesniej...
A IPv6 nie mialem skonfigurowanego tylko puste wpisy dotyczace ipv6. Oracle przetwarza sobie plik host i jak widzi np. cos takiego:

Kod:

127.0.0.1 localhost.localdomain localhost
   ::1 localhost6.localdomain localhost6

To w przypadku 10g mozemy napotkac problemy.

#27  2010-03-07 22:29:59

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Może miałeś w solku ipv6 włączone i przypisany adres na interfejsie sieciowym. No nie będę się kłócił jeśli tak miałeś to być może tak było. U mnie te wpisy w niczym nie przeszkodziły. Mam ubuntu.

#28  2010-03-07 22:46:08

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

kamikaze napisał(-a):

Może miałeś w solku ipv6 włączone i przypisany adres na interfejsie sieciowym. No nie będę się kłócił jeśli tak miałeś to być może tak było. U mnie te wpisy w niczym nie przeszkodziły. Mam ubuntu.

Pytanie co Ci dziala?
Sama instanacja bedzie smigac bez problemow, listener tez sie pewnie bez problemow podniesie. Ale juz np. wspomniany OEM zacznie cos mamrotac a jak np. zachowa sie jak bedziemy chcieli zestawic polaczenie po miedzy dwoma bazami, albo zechce sie nam zainstlowac Oracle Grid Managera. Ja generalnie wyznaje zasade, ze jesli cos nie uzywam to wywalam to. Nadmierna ilosc wpisow moze czasami tylko zaszkodzic. A oracle jest wybitnie czuly na wszelkie wpisy w plikach konfiguracyjnych.

#29  2010-03-08 08:13:41

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

kamikaze napisał(-a):

Pytanie co Ci dziala?

No a o czym mowa od samego początku? Zainstalowałem oracle i podłączyłem się do schematu sqldeveloperem. To z czym nasz kolega ma problem. Wpisy ipv6 mi w tym nie przeszkodziły. Podbnie mam na wielu innych serwerach w pracy, gdzie też są wpisy ipv6 i mimo wszystko nie ma problemu z łączeniem się na Oracle 10g.

#30  2010-03-08 13:19:55

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Jakaś poprawa jest, bo:

$ tnsping xe

TNS Ping Utility for Linux: Version 10.2.0.1.0 - Production on 08-MAR-2010 13:14:58

Copyright (c) 1997, 2005, Oracle.  All rights reserved.

Used parameter files:

Used TNSNAMES adapter to resolve the alias
Attempting to contact (DESCRIPTION = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = debian)(PORT = 1521)) (CONNECT_DATA = (SERVER = DEDICATED) (SERVICE_NAME = XE)))
OK (0 msec)

$ lsnrctl status

LSNRCTL for Linux: Version 10.2.0.1.0 - Production on 08-MAR-2010 13:15:35

Copyright (c) 1991, 2005, Oracle.  All rights reserved.

Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC_FOR_XE)))
STATUS of the LISTENER
------------------------
Alias                     LISTENER
Version                   TNSLSNR for Linux: Version 10.2.0.1.0 - Production
Start Date                08-MAR-2010 12:31:47
Uptime                    0 days 0 hr. 43 min. 49 sec
Trace Level               off
Security                  ON: Local OS Authentication
SNMP                      OFF
Default Service           XE
Listener Parameter File   /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/network/admin/listener.ora
Listener Log File         /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/network/log/listener.log
Listening Endpoints Summary...
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(KEY=EXTPROC_FOR_XE)))
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=debian)(PORT=1521)))
  (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=127.0.0.1)(PORT=8080))(Presentation=HTTP)(Session=RAW))
Services Summary...
Service "PLSExtProc" has 1 instance(s).
  Instance "PLSExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Service "XE" has 1 instance(s).
  Instance "XE", status READY, has 1 handler(s) for this service...
Service "XEXDB" has 1 instance(s).
Service "XE_XPT" has 1 instance(s).
The command completed successfully

I utworzył mi się katalog (widoczny na screenie po lewej) jeśli dałem CREATE LOCAL CONNECTIONS tylko, że przy próbie połączenia dla użytkownika 'system' lub tego, którego stworzyłem w sqlplus ten sam błąd. Tutaj screen: http://yfrog.com/5n201003081319001280x800sp

Przy próbie utworzenia nowego połączenia to samo...

Mój /etc/hosts:

$ cat /etc/hosts
127.0.0.1    localhost
192.168.1.109    debian

#31  2010-03-08 13:44:11

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Zaczyna to wygladac po ludzku :)

Wpisz zamiast loclhost swoje IP i sprobuj zmienic polaczenia z Basic na TNS.

#32  2010-03-08 20:52:22

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Jeśli wybiorę TNS to mam albo wybrać "Network alias" lub "Connect Identifier".  "Network alias" gdzie dostępne są do wyboru: XE i EXTPROC_CONNECTION_DATA, ale w obu przypadkach ten sam błąd.

Jeśli dam "Connect Identifier" to wpisuje czy to ip, czy localhost pojawia się inny błąd:

no ocijdbc11 in java.library.path

Wybrałem Tools->Preferences->Database->Advanced  i jako Tnsnames Directory podałem /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/network/admin/ ale wciąż to samo. Może powinienem zainstalować coś stąd: http://www.oracle.com/technology/software/tech/oci/ … inuxsoft.html

@EDIT:
Wybrałem ponownie Tools->Preferences->Database->Advanced  i zaznaczyłem opcję Use OCI/Think driver i teraz gdy daję Basic i wpisuje dane to ten błąd występuje: "no ocijdbc11 in java.library.path"

A gdy wybiorę TNS i EXTPROC_CONNECTION_DATA to kolejny błąd:

Required property 'hostname' is not set on the DatabaseProvider

@EDIT2
Jeszcze znalazłem coś takiego: http://www.chemaxon.com/jchem/FAQ.html#dburl
http://www.chemaxon.com/jchem/doc/admin/

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-03-08 21:10:52)

#33  2010-03-09 21:54:59

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Jakieś pomysły.. bo mi już brakuje .. ?

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-03-09 21:55:09)

#34  2010-03-10 07:25:59

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Ten blad co masz jest dosc typowy dla Oracle XE z tego co widac na necie. Nie wiem jakiego masz kompa ale moze warto postawic sobie wirtualke z Oracle Enterprise Linux i na tym postawic Oracle10g Standard Edition - owszem trzeba tam troche z palca porobic ale dzieki temu masz pełna kontrole co masz a czego niemasz.

#35  2010-03-10 08:18:29

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Myślisz, że jak zmieni wersje to coś zmieni? ;] Spróbuj w tnsnames.ora zamiast debian wpisać ip. Jakieś takie różne rady są na sieci. Weź wklej ten błąd na google i coś zawsze znajdziesz.

#36  2010-03-10 08:43:44

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

kamikaze napisał(-a):

Myślisz, że jak zmieni wersje to coś zmieni? ;] Spróbuj w tnsnames.ora zamiast debian wpisać ip. Jakieś takie różne rady są na sieci. Weź wklej ten błąd na google i coś zawsze znajdziesz.

Instalowalem niezliczone ilosci baz Oraclowych i nie mialem nigdy problemu :)
Dodatkowo zalecam instalowanie bazki na systemie binarnie kompatybilnym z certyfikowanym przez oracle - centos, oracle enterprise linux.

#37  2010-03-10 09:23:24

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

kamikaze napisał(-a):

Dodatkowo zalecam instalowanie bazki na systemie binarnie kompatybilnym z certyfikowanym przez oracle - centos, oracle enterprise linux.

Gratulacje, ale nie pomagasz.

#38  2010-03-10 12:35:55

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

kamikaze napisał(-a):

kamikaze napisał(-a):

Jakis problem masz?
Bo ja tez nie widze abys cos wyjatkowego wniosl w tej sprawie :)
Co do tematu to zalecam by kolega kondzio przelukal:
http://www.google.pl/search?q=vendor+code+17002& … ent=firefox-a

Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2010-03-10 12:39:10)

#39  2010-03-10 13:33:59

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

kamikaze napisał(-a):

Jakis problem masz?
Bo ja tez nie widze abys cos wyjatkowego wniosl w tej sprawie :)

Kolega już się może łączyć ze swoim Oraclem więc chyba jakiś postęp jest. I raczej nie pomogło twoje gadanie o problemach z ipv6 ani opowiadanie gdzie to nie instalowałeś i że zawsze ci działało. Więc to chyba ty nie wnosisz nic do wątku. Nabijasz posty, ot problem.

#40  2010-03-10 17:26:28

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

kamikaze napisał(-a):

Kolega już się może łączyć ze swoim Oraclem więc chyba jakiś postęp jest. I raczej nie pomogło twoje gadanie o problemach z ipv6 ani opowiadanie gdzie to nie instalowałeś i że zawsze ci działało. Więc to chyba ty nie wnosisz nic do wątku. Nabijasz posty, ot problem.

A co takiego ty powiedziales, ze pomoglo?
Zaczeles wygadywac glupoty, ze jak cos jest wpisane w /etc/host i nie jest skonfigurowany interfejs to ze nie ma to wplywu - bzdura. W RACu konfigurujesz /etc/host dla VIP i nie przypisujesz go do zadnego fizycznego interfejsu i Oracle to odczytuje.
Na samym poczatku podalem linka, z ktorego wystarczylo krok po kroku zrobic i powinno smigac, kolega nie mial poprawni ustawionego ani PATH ani listenery mu nie dzialy a to wszystko ladnie bylo opisane w tym poradniku.
Inna sprawa jest, ze Oracle to nie squid i powinien byc instalowany na systemach ktore sa certyfikowane maja odpowiednie bilioteki etc.
Debian nie jest systemem wspieranym przez Oracle, owszem da sie zainstalowac ale trzeba sie liczyc z tym ze cos moze nie dzialac jak powinno.
Tak wiec wielki Panie moderatorze, bazodanowcu, sieciowcu koncze konwersacje w tym temacie bys nie mial podniety, ze zalezy mi na nabijaniu postow.

#41  2010-03-10 17:49:22

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Panowie.... proszę

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#42  2010-03-10 18:21:30

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Ech. Może lepiej niech kolega z problemem powie kto mu bardziej pomógł jeśłi ci na tym tak bardzo zależy, bo mi nie szczególnie. Możesz zebrać zasługi, dopisz sobie +10 do respect albo coś ;] A i przypominam kolega instaluje Oracle XE nie RAC. Nie rozumiem czemu bijesz piane. Rozumiem, że masz w pracy na super certyfikowanych systemach super klastry i jesteś gość. Gratuluje zajęcia, serio. Ale Oracle XE mimo wpisów ipv6 w hosts na prawdę działa, uwierz, sprawdziłem. Połączenie do RAC faktycznie się pierdzieli, też to widziałem, aplikacje Javy mają problemy z połączeniem lub je po czasie tracą jeśli nie ma w hosts wpisów z nazwami i adresami IP nodów klastra.  Nie wiem czemu, nie jestem bazodanowcem. Chętnie się dowiem jeśli wiesz. A z ipv6 nie mam doświadczenia, kolega chyba nie używa, więc można by założyć że to nie problem. Swoją droga mógłby się odezwać jak tam walka z problemami.

Pozdrowienia dla Bodzia, wiesz rozumiesz, co złego to nie ja ;] Będę się starał już nie kłócić o pierdoły. Faktycznie kolega mógłby wziać pierwsze lepsze howto do instalacji i nie byłoby pewnie problemu.

#43  2010-03-19 16:01:39

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

kamikaze napisał(-a):

Faktycznie kolega mógłby wziać pierwsze lepsze howto do instalacji i nie byłoby pewnie problemu.

Ależ brałem i instalowałem zgodnie z zaleceniami.. mogę ewentualnie podać co i jak robiłem po kolei (chyba pamiętam). Zresztą tnsping i lsnrctl gadają..  Nie pisałem, bo nie miałem laptopa "kilka dni" z Oraclem, ale niestety problem wciąż pozostał ten sam ...

Pojęcia nie mam co poprawić by SQL Developer chciał współpracować .... :( Już nawet próbowałem uruchomić przez wine, ale ten sam błąd:

no ocijdbc11 in java.library.path

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-03-19 16:03:39)

#44  2010-03-19 22:11:16

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

#45  2010-03-20 18:43:56

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Niestety.. nic się nie zmieniło..

kamikaze napisał(-a):

Też nie pomaga.

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-03-20 18:46:15)

Stopka forum