Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Dwa pytania.
Jaka wirtualna maszyne wybrac? chodzi mi o to zeby odpalic system (WinXP i photoshop cs3/4) ktory nie bedzie sie zacinal (virtualbox co pare s mial jakies przywiechy na w/w systemie tzn lekkie zaciecia).
Mam dosc szybki dysk sata ale mam tez drugi dysk ata i zastanawiam sie czy nie lepiej umiescic VM wlasnie na tym drugim dysku??
Procesor phenom x4, 2gb ddr3.
cs3 powinien zainstalować Ci się bezpośrednio przez wine
no wine wine wiem, ale mam mase czcionek, do tego duzo brushy i na linuxie nie wiem czemu zaraz mi sie z tym balagan robi ;/ cale zycie mam taki problem z tym ze jak wrzuce wiecej linkow na partycje linuxa to zaraz dostaje oczoplasu i nie wiem gdzie co jest ;/ dlatego do pracy z ps wydaje mi sie w tym przypadku lepszy win ;/
Trochę mało ramu. Może dlatego vbox nie dawał rady.
Co do dysku to zależy czy w trakcie działania xp system bazowy będzie dużo z dysku korzystał - jeśli tak to warko przenieść na osobny dysk, jeżeli nie to nie.
PS. Obraz systemu zawsze można łatwo przenieść i przetestować.
Skopiuj fonty z katalogu Windows (katalog FONTS jest ukryty) do /.wine/drive_c/windows/fonts i będziesz miał jak w oryginalnym windowsie. Czasami zamiast drive_c może być fake_windows
pozdrawiam
Z tymi czcionkami to wiem gdzie sie wrzuca ale jak mam duzo prac na hdd to robi sie za duzy balagan. VM odpale sobie w pelnym ekranie na drugim pulpicie i bedzie gitara. Wracajac do tematu. Fakt faktem qemu to lipa, virtualbox tez, ale vmplayer smiga super (poza brakiem dzwieku). Teraz zrobie jakis test jak bedzie smigac na drugim dysku.
Qdłaty napisał(-a):
[..] Fakt faktem qemu to lipa, virtualbox tez, ale vmplayer smiga super (poza brakiem dzwieku). Teraz zrobie jakis test jak bedzie smigac na drugim dysku.
VirtualBox jest jak najbardziej OK, to samo VMWare Server, "vmplayer" jest fajny przez 30 dni ...
pasqdnik napisał(-a):
Qdłaty napisał(-a):
[..] Fakt faktem qemu to lipa, virtualbox tez, ale vmplayer smiga super (poza brakiem dzwieku). Teraz zrobie jakis test jak bedzie smigac na drugim dysku.
VirtualBox jest jak najbardziej OK, to samo VMWare Server, "vmplayer" jest fajny przez 30 dni ...
hm, vmplayer to o ile pamietam darmowa wersje virtualnej maszyny, reszta od vmware jest platna ;)
virtualbox jest ok tyle ze dziwnie mi sie przycinal ;) moze to wina konfguracji, nie wiem. jak bd mial chwile to odpale jeszcze raz ;)
Ostatnio edytowany przez Qdłaty (2009-10-07 13:07:44)
a ja mam pytanie czy na virtualbox da sie odpalić jakaś gre? wiedzmin/strongold 2 ?
Raczej nie .
Brak akceleracji a jeśli już jakimś trickiem da się coś zrobić to jest to i tak za słaba wydajność.
Może ktoś się orientuje jak sprawa wygląda z uruchamianiem systemu z virtualboxa w trybie pełno ekranowym? Zainstalowałem XPka ale jak uruchomię to się włącza w małym oknie i nie wiem jak uruchomić żeby był na pełnym ekranie.
Prawy alt lub ctrl (nie pamiętam) + f
Ta kombinacja klawiszy przełącza okno ale nie rozszerza obrazu, okno jest wielkie, a obraz "roboczy" windowsa dalej maly :( może to kwestia zainstalowania na tym wirtualnym systemie sterowników od grafiki?
Musisz zainstalować "dodatki" virtualboxa (guest additions).
Virtualbox ma dodatki addons cos tam .
Musisz to zainstalować na tym wirtualnym windowsie.
Czasami nie instaluj oryginalnych sterowników na windowsa bo nie zadziałają.
Qdłaty, spróbuj może umieścić system gościa w VirtualBoksie na fizycznym dysku.
http://virtualization.sysprobs.com/access-physical- … tion-software
Opis co prawda pod windowsa, ale mam nadzieję, że pod linuksem też dostępne są te narzędzia.
Żeby nie zaśmiecać forum dopiszę się do tego wątku bo najbardziej zbliżony do tego co mi trzeba ;)
No więc od początku:
Debian - testing line
valhalla:~# uname -a Linux valhalla 2.6.32-7.dmz.2-liquorix-amd64 #1 ZEN SMP PREEMPT Fri Feb 5 23:39:04 CST 2010 x86_64 GNU/Linux
VBox:
valhalla:~# dpkg -l |grep virtualbox ii virtualbox-guest-additions 3.1.4-1 guest additions iso image for VirtualBox ii virtualbox-ose 3.1.4-dfsg-2 x86 virtualization solution - base binaries ii virtualbox-ose-dkms 3.1.4-dfsg-2 x86 virtualization solution - kernel module sources for dkms ii virtualbox-ose-guest-dkms 3.1.4-dfsg-2 x86 virtualization solution - guest addition module source fo ii virtualbox-ose-guest-source 3.1.4-dfsg-2 x86 virtualization solution - guest addition module source ii virtualbox-ose-guest-utils 3.1.4-dfsg-2 x86 virtualization solution - non-X11 guest utilities ii virtualbox-ose-guest-x11 3.1.4-dfsg-2 x86 virtualization solution - X11 guest utilities ii virtualbox-ose-qt 3.1.4-dfsg-2 x86 virtualization solution - Qt based user interface
Na gości śmiga win$hit XP. Na maszyne przeznaczyłem 1.5GB RAMu. Na grafikę przeznaczyłem 64MB. Po zainstalowaniu Guest-additions na gościu maksymalna rodzielczość jaką mogę wybrać to 800x600 podczas gdy bez dodatkow spokojnie miałem 1024x768. Na maszynie matce GeForce 102M rozdzialka 1366x768. Dodatki zainstalowałem dodatki bo podobno umożliwiają zmiane rodziałki na bardziej "natywne" dla matrycy. Czy ktoś wie jak zmusić VBoxa do odpalenia go w normalnej rozdziałce? Może troche zamieszane ale późno już :)
Dobranoc.
U mnie na 2.6.32-blabla-amd64 też źle skaluje okno, gubi dekoracje okien itp. Póki co obchodzę to tak, że maszynę odpalam w trybie vrdp i łączę się z nią przez rdesktop. Sam jestem ciekaw innego rozwiązania.
Bo wersja "ose" jest do dupy. Zainstaluj to http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads
Masz tam wpisy do sources.list, lub deby do ściągnięcia. Na dokładkę ta wersja jave obsługuje, czego wersja z repo debiana nie ma
Dokładnie VirtualBOX z repo jest słaby, lepiej pobrać z Sun binarki i do nich doinstalować ten dodatek. Wszystko ładnie działa USB, napędy itp. a opcją uruchamiania virtualni w pulpicie linuxa jest całkiem fajna, choć wolę pełny ekran i virtualke mieć na oddzielnym pulpicie.
U mnie jakoś działa to ose, kiedyś używałem wersji sunowskiej i żaden szał, a to całe usb na wirtualce do niczego i tak się nie przydaje.
no nie wiem czy takie niepotrzebne, skaner mam na USB pod linuxa sterowników nie ma, drukarki też nie udało mi się zmusić do normalnej pracy, niestety większość producentów ma gdzieś sterowniki dla Linuxa, a tak na virtualu wszystko ładnie mogę drukować, skanować itp. :)
Ostatnio edytowany przez life (2010-03-18 11:54:54)
life napisał(-a):
no nie wiem czy takie niepotrzebne, skaner mam na USB pod linuxa sterowników nie ma, drukarki też nie udało mi się zmusić do normalnej pracy, niestety większość producentów ma gdzieś sterowniki dla Linuxa, a tak na virtualu wszystko ładnie mogę drukować, skanować itp. :)
pokaż jaka drukarka - pomyślimy...
Troszkę lepiej na VBoxie od Suna, jednak dalej nie uzyskałem natywnej rozdziałki, ale nie będę wybrzydzał :P Chociaż ciężko się przesiaść na 4:3 po panoramce ;]:P