Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Potrzebuje czego (kursu) na temat MySQL. Wziąłem sobie na mature środowisko Linuksowe (z KDE, bleeeee), a ponieważ tam jest MySQL'ka, więc dobrze by było się tego nauczyć ;) (bo w szkole tylko ten m$ i akces :P).
Jak ktoś chce to tutaj jest więcej informacji:
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content& … &Itemid=2
Polecam świetną dokumentacje na mysql.org. Tam jest wszystko.
A może mi ktoś napisać jak uruchomić tą esqelke? Nie chodzi mi o serwer, ale jak założyć konto na serwerze, oraz jak odpalić klienta i dalj sobie działać.
Instalujesz server i odpalasz jak kazdy inny. Do obsługi masz mysqladmin i polecenie mysql. Na początku nie masz hasła na roota. Możesz je ustawić za pomoca mysqladmin lub mysql za pomocą zapytania sql, bo cała konfiguracja mysql-a jest w bazie.
a propos... wkurzył mnie fakt, że nie dają nam większego wyboru. Np. distro- daliby kilka do wyboru. Tak samo nie jestem pewien co z mc. W niektórych distro jest jako standard, a w innych (Debian na przykład) już nie. A do użytków nie moge mc dopisać, bo 1. deklaracja będzie xle wypisana; 2. ci spece z cke/oke mogą nie wiedzieć co to jest :|
Będziesz miał okazje vi sie nauczyć. :)
vi też nie jest dostępne :/ Ja chce vim'a!
oj, będę miał okazję... a kod on koloruje???
vim? jasne i to bardzo ładnie :]
a kod on koloruje???
W katalogu domowym tworzysz lub jeśli już masz wpisujesz do pliku .vimrc liniijke:
syntax on
i masz kolorowanie składni. A co do poznania vim'a to polecam
vimtutor