Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej, mam taki problem.. Posiadam jakieś archiwum z backupem w formacie .tar o rozmiarze 37GB
Ze względu na rozmiar nie mogę wejść do tego archiwum za pomocą np. mc i skopiować sobie konkretnego pliku, który z tego archiwum mnie interesuje.. Nie mogę też rozpakować całego archiwum ze względu na brak miejsca na dysku..
Czy istnieje jakaś metoda aby wypakować konkretny plik z archiwum tylko jeśli znam jego ścieżkę w spakowanym pliku?
przykład:
archiwum.tar
w nim ->/dupa/pliki/moja_dziewczyna_xxx.avi
a poza tym setki innych filmów..
Jak wydobyć ten jeden plik?
Pozdrowienia
podac w linii polecen sciezke (ta w archiwum) pliku ktory ma byc rozpakowany
tar xf archiwum.tar dupa/pliki/moja_dziewczyna_xxx.avi
a co jest na tym filmie?
Tylko weź poprawkę na to że tar będzie rozpakowywał archiwum do tempa tak długo dopóki nie trafi na plik z filmem. Czyli w najbardziej pesymistycznym wariancie może się okazać że mimo iż nie chcesz to i tak rozpakujesz całe archiwum ;]
sal_i napisał(-a):
Kod:
tar xf archiwum.tar dupa/pliki/moja_dziewczyna_xxx.avia co jest na tym filmie?
chciałem Was zainteresować tematem ;p
-n, --seek archiwum o swobodnym dostępie
tak btw:
pytanie takie: co to robi? ;>
@winnetou pewny jestes tego ... nie sprawdzalem ale widze powodu aby mial tak robic ...
Na 95%. Potestuję sobie i podzielę się wynikami.
OK testy przeprowadzone. Pomyliłem się ale tylko w jednym miejscu :) Tar rozpakuje wszystko do napotkanego pliku ale nie do tempa tylko do bieżącej ścieżki :)
#!/bin/bash echo "create test data..." for NR in `seq 1 50` do dd if=/dev/urandom of=$1/file_$NR bs=1024 count=2048 2>&1 >>/dev/null echo "create test data..." clear done echo "/tmp content:" ls -l /tmp echo "file created" echo "now commpressing files" tar cpjf $2 $1 echo "archive created" echo -e "which file umpack? (number between 1 and 50): " read FN echo "uncompressing selected file" tar jxf $2 $1file_$FN echo "done" echo "/tmp content:" ls -l /tmp
Mały pseudo skrypt do testowania. Odpalamy go poleceniem:
./skrypt SCIEZKA_CO_SPAKOWAC ARCHIWUM.TAR.BZ2
Zresztą potestujecie sami :)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-03-16 01:08:02)
sprawdzilem ten skrypt i wypadkowal tylko wskazany plik ... rowniez w trakcie rozpakowywania ani w katalogu ktory tworzyl (sciezka wypakowywanego pliku) ani w /tmp ani w $PWD ... jaki tar i w ktorym momecie widzisz te pliki?
Dziwne, mi wypakował we wskazane miejsce wszystko do wybranego pliku, a za drugim razem już się skrypt sypnął :) Może mam coś namieszane w systemie. Ale skoro działa to przyznaje się do nieświadomego wprowadzania w błąd ;)